O Φραντς Μπεκενμπάουερ υπήρξε ο μοναδικός πραγματικός παγκόσμιος σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου. Το αστέρι της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας ήταν ο κοσμοπολίτης με το κομψό χαμόγελο, που είχε παρουσιάσει πέντε αυτοβιογραφίες, την πρώτη στα 21 του. Γεννήθηκε στο Μόναχο, στην εργατική συνοικία Γκίζινγκ, γιος ανώτερου ταχυδρομικού υπαλλήλου, και κατέληξε στην Μπάγερν, όταν ως παίκτης της τοπικής SC Munich 06, σε ένα τουρνουά Κ14, δέχθηκε χαστούκι από ποδοσφαιριστή της αγαπημένης του ομάδας Μόναχο 1860. Ηταν μια απόφαση που διαισθητικά τον οδήγησε στο κοσμοπολίτικο κλαμπ που του ταίριαζε και όχι στο αγαπημένο των προλετάριων της περιοχής.

Φραντς Μπεκενμπάουερ, μπαμπάς ετών 18



Το 1963 ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν στην Εθνική Νέων, αλλά θεωρούνταν «επικίνδυνος» -στα 18 του είχε γίνει πατέρας ενός νόθου γιου- και κοιμόταν στο δωμάτιο του προπονητή Ντέτμαρ Κράμερ. Του άρεσε να κοιμάται και να βλέπει τηλεόραση. Αγαπημένος του συγγραφέας ήταν ο Εριχ Μαρία Ρεμάρκ, γνωστός από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», το 2022. Μετά την οκταετή φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, συνέχισε στη σχολή της Allianz A.G. ως πωλητής ασφαλίσεων. Δεν εντάχθηκε στην Μπούντεσβερ -ένοπλες δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας- λόγω ενός τραυματισμού από το ποδόσφαιρο.

Η Allianz δεν του έδωσε άδεια για να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι έτσι εργάστηκε σε έναν χονδρέμπορο υφασμάτων. Η οικονομική του κατάσταση έγινε εξαιρετική. Απέρριψε προσφορά 2 εκατομμυρίων μάρκων από τη Μίλαν, ποσόν εντυπωσιακά υψηλό εκείνη την εποχή. Ως παίκτης της Μπάγερν, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ κέρδιζε αρκετά χρήματα διευθύνοντας με τον μάνατζέρ του, Ρόμπερτ Σουάν, δικό τους ασφαλιστικό γραφείο. Στα 21 του οδηγούσε μια Mercedes 230 SL, έχοντας πουλήσει το πρώτο αυτοκίνητό του, μια λευκή BMW 1800. Η σχέση του με μια παντρεμένη γραμματέα βοήθησε να αποκτήσει τη φήμη του μπον βιβέρ, αλλά κυρίως τον δεύτερο γιο του.

Στο Μουντιάλ του 1970 απέκτησε διεθνή φήμη, το 1972 δήλωσε ότι ίσως κάποτε γίνει πολιτικός και το 1973 η ζωή του έγινε ταινία, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τότε δήλωσε ότι φοβάται τις «ασθένειες και τον κομμουνισμό», ενώ το 1974 είχε εξηγήσει: «Θα απαλλοτριωθούν τα πάντα και η Μπάγερν σύντομα θα ονομαστεί Ερυθρός Αστέρας Μονάχου». Απέρριψε την προσφορά από τις ΗΠΑ το 1975, λέγοντας «δεν ξέρουν πώς μοιάζει το ποδόσφαιρο», αλλά την αποδέχθηκε το 1977 και βρέθηκε στην Cosmos.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τη νέα σχέση του, την Αμερικανίδα φωτογράφο Νταϊάν Σάντμαν. «Η Νέα Υόρκη μου άνοιξε τον κόσμο. Υπήρχε και λίγο ποδόσφαιρο», είχε πει για την πόλη στην οποία έμαθε λίγα αγγλικά. Σε ηλικία 35 ετών συνέχισε στο Αμβούργο και δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε τη θητεία του, αν και βρέθηκε για λίγο και πάλι στη Νέα Υόρκη. Το 1984, με την ώθηση της «Bild», της οποίας υπήρξε και αρθρογράφος, βρέθηκε στον πάγκο της Δυτικής Γερμανίας χωρίς άδεια προπονητή. Οι διεθνείς ήταν υποχρεωτικό να τραγουδούν τον Εθνικό Υμνο και ο αρχηγός Κάρλ Χάιντς Ρουμενίγκε να είναι πρώτος στο τραπέζι. Πέτυχε για ακόμα μια φορά και πανηγύρισε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 εναντίον της Ιταλίας.

Σεξ στο πάρτι της Μπάγερν

Πήγε στη Μαρσέιγ, στη συνέχεια στην Μπάγερν ως διάδοχος του Εριχ Ρίμπεκ και αργότερα αντικαταστάτης του δικού μας Οτο Ρεχάγκελ. Και μετά πρόεδρος της Μπάγερν, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Οι Γερμανοί πήραν τη διοργάνωση την περίοδο που ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έκανε σεξ με μια γραμματέα στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της Μπάγερν και ένας άλλος γιος γεννιόταν εννέα μήνες αργότερα.

Τότε προέκυψαν οι κατηγορίες για χρήματα με τα οποία φερόταν να έχει δωροδοκήσει για να πάρουν οι Γερμανοί το Μουντιάλ. Το 2015 πέθανε ο γιος του Στέφαν, το μόνο από τα παιδιά του που δραστηριοποιήθηκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως παίκτης, για τον οποίο ο πατέρας του είχε πληρώσει τη μεταγραφή στη Σααρμπρίκεν και ως προπονητής νέων στην Μπάγερν. Ηταν 46 ετών και είχε διαγνωστεί δύο χρόνια νωρίτερα με όγκο στον εγκέφαλο. Δεν μπορούσε να μιλήσει και μόλις που είχε τις αισθήσεις του για μεγάλο διάστημα πριν πεθάνει, αφήνοντας τον Μπεκενμπάουερ συναισθηματικά συντετριμμένο. Ηταν το μικρότερο παιδί από τον πρώτο γάμο του.

Τυφλός από το δεξί μάτι

 Ο Κάιζερ άρχισε να εξαφανίζεται. Επαιζε γκολφ στο τουρνουά που έφερε στο όνομά του -Kaiser Cup-, αλλά είχε χάσει την όραση από το ένα μάτι. «Μια οφθαλμική λοίμωξη», είχε πει. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να δω τίποτα με το δεξί μου μάτι. Και πρέπει να προσέχω την καρδιά μου». Εκανε τρεις γάμους και πολλές σχέσεις. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μπριγκίτε, την οποία νυμφεύθηκε το 1966. Χώρισαν 24 χρόνια αργότερα. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με τη Σίμπιλ το 1990. Το διαζύγιό τους βγήκε το 2004. Η τρίτη σύζυγός του από το 2006 ήταν η Χάιντι. Ο Μπεκενμπάουερ απέκτησε πέντε παιδιά. Πέθανε την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2024, σε ηλικία 78 ετών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".