Η διασύνδεση που έχει ο Αστέρας Τρίπολης με την Αργεντινή είναι γνωστή. Κάθε χρόνο όλο και κάποιος ποδοσφαιριστής «προσγειώνεται» στην Τρίπολη, από την χώρα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το περασμένο καλοκαίρι, αυτή η κίνηση αφορούσε τον Χουάν Μιριτέλο. Ο 24χρονος επιθετικός δεν έκανε αρχικά… ντόρο.

Ωστόσο, μετά τις 18 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Super League, «φιγουράρει» στην δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ. Έχει βάλει 9 τέρματα και είναι ένα πίσω από τον Λορέν Μορόν του Άρη κι ένα μπροστά από τον Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ.




Τα επιτεύγματα του είναι ήδη γνωστά στο Λουχάν, που απέχει 68 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες. Στην πόλη των 107.000 κατοίκων το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο άθλημα, ωστόσο η τοπική ομάδα δεν είναι στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έχουν, όμως, τον Χουάν Μιριτέλο να αποθεώνουν.

Η οικογενειακή παράδοση του Μιριτέλο


Η οικογένεια του είναι γνωστή στο Λουχάν, αφού η στρογγυλή θεά είναι αυτή που την χαρακτηρίζει. Ο πατέρας του Μαουρίσιο αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα του Λουχάν και ήταν από τους καλύτερους επιθετικούς. Μεγαλύτερη καριέρα έκανε ο παππούς του, «Ελ Γκούρι» Ορλάντο, που είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Φλάντρια.

Ήταν ο πρωταγωνιστής της ομάδας, η οποία το 1972 ανέβασε την Φλάντρια στην πρώτη κατηγορία. Υπάρχει και συνέχεια όμως καθώς ο θείος του, Λουίς Μαρτίν Ορλάντο, ήταν επιθετικός. Μάλιστα από το 2000 έως το 2002 ήταν στο ρόστερ της Μπόκα Τζούνιορς.

Το όνειρο, η Ευρώπη και ο Αστέρας Τρίπολης


Δεν θα μπορούσε λοιπόν ένα από τα πέντε παιδιά του Μαουρίσιο Μιριτέλο να μην ακολουθήσει την ίδια διαδρομή. Ο Χουάν ήταν αυτός που το έπραξε. Φαινόταν από τα παιδικά του χρόνια όταν έπαιζε μπάλα στις γειτονιές του Λουχάν.

Βλέποντας τις ικανότητες του ήταν δεδομένο πως όλη η οικογένεια «έπεσε πάνω του. Παράλληλα με τα μαθήματα, ο Αργεντινός άσος άρχισε να κάνει προπονήσεις σε τοπικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, αλλά επειδή ο πατέρας του γνώριζε καλά πως λειτουργεί το σύστημα, μόλις έβλεπε κάτι που δεν του άρεσε, άμεσα άλλαζε ακαδημία.

Για να φτάσει το 2016 να περάσει το κατώφλι της Ντιφένσα Χουστίσια, ξεκινώντας από τις μικρές ομάδες. Αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα κάνοντας το ντεμπούτο του στις 30 Οκτωβρίου του 2019.

Έτσι ξεκίνησε και την καριέρα που ακόμα ονειρεύεται να κάνει. Καθώς έχει κάνει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες με την μορφή του δανεισμού. Μάλιστα στην Ταγέρες έβαλε 11 γκολ και στην Σαν Μαρτίν Τουκουμάν 13 γκολ.

Φέτος έκανε το μεγάλο άλμα για την Ευρώπη και θέλει να πετύχει. Μαζί του μια ολόκληρη πόλη και φυσικά η πολυμελής οικογένεια του που πάντα πανηγυρίζει για τα τέρματα που βάζει με τον Αστέρα Τρίπολης.



Ο Αστέρας Τρίπολης παρακολουθούσε τον Μιριτέλο για τρία χρόνια!


Μεγάλο είναι το κεφάλαιο Αργεντινή για τον Αστέρα Τρίπολης. Το δίκτυο που έχει αναπτύξει είναι εντυπωσιακό. Πάνω από 40 ποδοσφαιριστές από την χώρα του τανγκό έχουν φορέσει την φανέλα της αρκαδικής ομάδας. Ανάμεσα τους οι Χερόνιμο Μπαράλες, Ντάνιελ Μπερτόλιο, Χουλιάν Ντε Μπλάσις και άλλοι!

Ο Χουάν Μιριτέλο είναι η πιο πρόσφατη επιλογή. Η οποία πάντως δεν έγινε με απλό σκάουτινγκ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το δίκτυο που έχει ο Αστέρας στην Αργεντινή, παρακολουθούσε τον Μιριτέλο τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή η κίνηση που έγινε το καλοκαίρι ήταν προϊόν πολυετούς «μελέτης».

Φυσικά και οι σκάουτ που έχει η ελληνική ομάδα στην Αργεντινή τσεκάρουν πάντα ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να μετεξελιχθούν στην Ελλάδα και δεν κοστίζουν. Καθώς οι τιμές ξεφεύγουν για τους δεδομένα ταλαντούχους παίκτες, οι οποίοι «καπαρώνονται» είτε από τις μεγάλες ομάδες της χώρας, είτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Αστέρας Τρίπολης στοχεύει στα λαβράκια μιας μεγάλης «δεξαμενής» παικτών, που έχει η Αργεντινή.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"