Πήρε έτσι τον μοναδικό μεγάλο τίτλο στο πόλο που έλειπε από την συλλογή της. Ήταν κι ένα απωθημένο για την Εθνική ομάδα της Ισπανίας, καθώς είχε ηττηθεί τις τρεις άλλες φορές που βρέθηκε σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Με την τεράστια νίκη στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα Κροατία πήρε και εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι.



Οι Κροάτες γνώρισαν την τρίτη ήττα τους σε πέντε τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, την πρώτη όμως εντός έδρας, αφού τις δύο προηγούμενες φορές που φιλοξένησαν τη διοργάνωση (το 2010 στο Ζάγκρεμπ και το 2022 στο Σπλιτ) κατέκτησαν τον τίτλο.

Το σερί της Κροατίας και η απάντηση της Ισπανίας


Οι γηπεδούχοι κατάφεραν με ένα σερί 4-0 και πρωταγωνιστή τον Μπούκιτς, να προηγηθούν 6-3 στις αρχές της δεύτερης περιόδου, αλλά οι Ιβηρες στη συνέχεια βελτίωσαν την άμυνά τους και ισοφάρισαν 7-7, λίγο μετά την έναρξη του τρίτου οκταλέπτου. Δύο διαδοχικά γκολ από τους Ζούβελα και Χάρκοφ, στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου, επέτρεψαν στην Κροατία να ανακτήσει διαφορά δύο τερμάτων (10-8).

Η ομάδα του Ιβιτσα Τούτσακ προσπάθησε να "κλειδώσει" τη νίκη από την άμυνά της και αρχικά φάνηκε να το καταφέρνει, παρά τη μείωση του σκορ από τον Σαναούχα.

Η Ισπανία κατάφερε τελικά να βρει το γκολ της ισοφάρισης με μακρινό σουτ του Γρανάδος, 1΄38΄΄ πριν τη λήξη, η Κροατία δεν κατάφερε να ανταποδώσει και ξανά ο Γρανάδος στα 48 δευτερόλεπτα πέτυχε το γκολ που έκρινε τον τελικό. Στην τελευταία επίθεση οι γηπεδούχοι κέρδισαν αποβολή, αλλά το μπλοκ του Μπούστος στον Φάτοβιτς σφράγισε την τύχη του αγώνα.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γιώργος Σταυρίδης, μαζί με τον Σλοβένο Μπόρις Μαργκέτα.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Κροατία): 5-3, 2-3, 3-2, 0-3

ΚΡΟΑΤΙΑ: Μπούκιτς 4, Ζούβελα 2, Μάρινιτς-Κράγκιτς 2, Φάτοβιτς, Βουκίσεβιτς

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γρανάδος 3, Σαναούχα 3, Μουναρίθ 2, Λαρούμπε, Ταούλ, Μπούστος