Ιούλιος 2022. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του συζητούν για τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Πέδρο Μαρτίνς μετά την εφιαλτική συντριβή από τη Μακάμπι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Με την απόφαση να είναι συγκεκριμένη, σχετικά με το προφίλ: Νέος, ισπανικής ή πορτογαλικής σχολής, με επιθετική νοοτροπία και τρόπο παιχνιδιού που ταιριάζει στη μενταλιτέ του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός, ο Τσάμπι Αλόνσο και το ένστικτο του Βαγγέλη Μαρινάκη

Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι πολλά. Ένα από εκείνα που ξεχώρισαν, ήταν ηχηρό, μεν, αλλά όχι σε επίπεδο προπονητικής. Βλέπετε, ο Τσάμπι Αλόνσο είναι «τεράστιος» ποδοσφαιρικά, έχοντας πίσω του μιας μεγαλειώδη καριέρα. Αλλά προπονητικά είχε μόλις ένα παράσημο στο κοστούμι του: Την άνοδο της Ρεάλ Σοσιεδάδ Β, από την 3η κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου στη Σεγούντα Ντιβιζιόν.

Παρά ταύτα, το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του, ο ίδιος ως προσωπικότητα και ποδοσφαιρική φιλοσοφία, αλλά και το ένστικτο του προέδρου του Ολυμπιακού, έκαναν τους Ερυθρόλευκους να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Υπήρξε συζήτηση με τον εκπρόσωπό του. Και ζητήθηκε άμεση απάντηση, καθώς ο Ολυμπιακός έπρεπε να κλείσει άμεσα προπονητή, διότι υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις που έτρεχαν. Εν τέλει ο Ισπανός δίστασε να πει το «ναι». Ο Ολυμπιακός εν τω μεταξύ έπρεπε να διαλέξει και στράφηκε στον Κάρλος Κορμπεράν. Την ώρα που ο Αλόνσο περίμενε κάποια προσφορά από ομάδα πρώτης κατηγορίας της Ισπανίας ή άλλον σύλλογο του Top 5. Και τελικά έκανε την καλύτερη επιλογή που μπορούσε...

Ο Τσάμπι Αλόνσο και η επιλογή της Λεβερκούζεν

Αφού έμεινε τρεις μήνες εκτός πάγκων, τον Οκτώβριο του 2022, η Μπάγερ Λεβερκούζεν τον προσέγγισε να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο, να τη βγάλει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Και τότε ξεκίνησαν τα... θαύματα. Μέσα σε 15 μήνες, οι εποχές του κινδύνου για τον υποβιβασμό, έχουν εξαφανιστεί στη λήθη του χρόνου.

Ο Τσάμπι ξεκίνησε την προπονητική του πορεία στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης το 2018. Έναν χρόνο μετά η Ρεάλ Σοσιεδάδ, ο σύλλογος της πατρίδας του, που τον ανέδειξε, του έδωσε τα ηνία της ομάδας Β. Εμεινε από τον Ιούλιο του 2019, έως τον Ιούνιο του 2022.

Πριν ακόμη προσληφθεί από τη Λεβερκούζεν, ο «προφήτης Μουρίνιο», είχε δει το μέλλον: «Βλέποντας τον Τσάμπι Αλόνσο καταλάβαινες ότι θα γίνει προπονητής. Ομοίως με μένα, ο πατέρας του ήταν παίκτης. Μεγάλωσε με έναν πατέρα (Περίκο) που ήταν παίκτης, μετά προπονητής και μετά έγινε παίκτης, φυσικά πολύ καλύτερος από εμένα. Οι γνώσεις του για το παιχνίδι ήταν πολύ υψηλές. Και μετά έπαιξε στην Ισπανία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Και είχε προπονητές τον Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, εμένα στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ. Οπότε, αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, τότε μπορείς να πεις ότι ο Τσάμπι έχει τις προϋποθέσεις να γίνει κορυφαίος στο είδος του". 

Ο 42χρονος τεχνικός, μετά την πρόσφατη νίκη της Λεβερκούζεν επί της Άουγκσμπουργκ, συνάντησε μια ομάδα Ισπανών φοιτητών, οι οποίοι αφού τον συνεχάρησαν, τον ρώτησαν πότε θα αναλάβει τη «Βασίλισσα». Η απάντησή του, όλα τα λεφτά: «Είμαι εδώ προς το παρόν. Είμαι Erasmus όπως εσείς»! Training days, πριν την επιστροφή στο Μπερναμπέου.

Τα «θαύματα» του Τσάμπι τον έχουν καταστήσει στόχο σχεδόν όλων των «μεγάλων» της Ευρώπης. Πρόσφατα η «BILD» ισχυρίστηκε πως στο νέο του συμβόλαιο υπάρχει ειδική ρήτρα που προβλέπει την παραχώρησή του σε μία εκ των Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, εάν εκείνες τον ζητήσουν. Ο CEO της Λεβερκούζεν, Φερνάντο Κάρο, με δηλώσεις του στο «TalkSport» το διέψευσε. Αλλά κανείς δεν τον πίστεψε...

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ONTIME"