Οι 10.000 φίλοι του Ολυμπιακού που αψήφησαν την παγωνιά που έφερε μαζί της η «Αυγή» και βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις εξέδρες του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» είχαν καιρό να επιστρέψουν σπίτια τους τόσο… εκστασιασμένοι από μια εμφάνιση της αγαπημένης τους ομάδας.
Η ταυτόχρονη απουσία Φαλ, Μιλουτίνοφ, Πετρούσεφ και η αποψίλωση στη γραμμή των ψηλών, έκαναν τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους να είναι αρκετά «κουμπωμένοι» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και στο φινάλε της βραδιάς να… παραμιλούν με τα όργια του Αζάια Κάνααν και του νεοφερμένου Μόουζες Ράιτ.

Όπως ήταν αναμενόμενο στα social media επικράτησε… παραζάλη! Δεν είναι δα και συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπεις έναν παίκτη οποιασδήποτε ομάδας της Euroleague να ευστοχεί σε εννέα τρίποντα, ούτε φυσικά να αντικρίζεις σέντερ με μόλις μια προπόνηση να εμφανίζεται σαν… τυφώνας στο παρκέ και να είναι τόσο κυριαρχικός με το «καλησπέρα» σε τόσο ψηλό επίπεδο, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζει τα μικρά ονόματα των νέων του συμπαικτών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cysdhkiqeg49)

Ο Ολυμπιακός και η Μπάγερν... που δεν είναι Άλμπα

Προσοχή, όμως. Το παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, τόσο για τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού, όσο και για την αξία του Μόουζες Ράιτ. Ο Αμερικανός είναι δεδομένα αθλητής που διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε νέο περιβάλλον. Πήγε τον Δεκέμβριο στην Τουρκία και από το πρώτο του παιχνίδι με την Μερκεζεφέντι είχε μέσο όρο πάνω από… 26 πόντους! Ήρθε στον Πειραιά και με μία προπόνηση πήρε… παραμάζωμα τους ψηλούς της Άλμπα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cysdnyznm5kh)

Απλά – χωρίς να θέλει κανείς να μετριάσει τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η εμφάνιση της Τρίτης – πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ομάδα της γερμανικής πρωτεύουσας… προσφέρεται για τέτοιου είδους «επιδείξεις δύναμης» μακριά από την έδρα της.
Είναι τέτοια η φιλοσοφία της, τόσο ευάλωτη η άμυνά της, τόσο άναρχο το μπάσκετ που παίζει που είναι αδύνατο να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα από αγώνες που συμμετέχει. Αν σε βρει… μπόσικο, μπορεί να σου «κλείσει το σπίτι» και να σε κάνει να τρέχεις. Αν τη… βρεις μπόσικη, μπορείς να τη διαλύσεις με μεγάλη ευκολία. Το έπραξε δις φέτος ο Ολυμπιακός τόσο στο Βερολίνο, όσο και στο Φάληρο βγαίνοντας με το μαχαίρι στα δόντια από τα αποδυτήρια στην τρίτη περίοδο.

Μπάγερν και Βαλένθια ορίζουν τη συνέχεια του Ολυμπιακού στην Euroleague

Το ζητούμενο, όμως, για τους «ερυθρόλευκους» είναι να εμφανίσουν το ίδιο πρόσωπο στα δύο εξαιρετικά δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια που ακολουθούν πριν από τη διακοπή του Φεβρουρίου (σ.σ. η Euroleague κατεβάζει ρολά στις 10/2 και επιστρέφει στις 29 του μήνα) απέναντι σε Μπάγερν και Βαλένθια.

Ενδεχομένως να πρόκειται για δύο από τα πιο κομβικά παιχνίδια της φετινής σεζόν για τους Πειραιώτες. Με δύο νίκες θα μπουν για τα καλά σε τροχιά εξάδας, ακόμη και απόκτησης πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs. Με δύο ήττες θα κληθούν να παλέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εξασφαλίσουν θέση ακόμη και στο Play In τουρνουά.

Η διακοπή του Φεβρουαρίου μοιάζει με βάλσαμο για μια ομάδα που έχει μάθει να γιγαντώνεται μέσα από τη διαδικασία των προπονήσεων, αλλά φέτος έχει χτυπηθεί ανελέητα από δυσβάσταχτα προβλήματα από το ξεκίνημα της σεζόν.
Μέχρι τότε, όμως, καλείται να αντέξει σε δύο εξαιρετικά δύσκολα τεστ απέναντι σε αντιπάλους που μπορεί να μην διαθέτουν το «βαρύ» όνομα μιας Φενέρ, μιας Παρτίζαν, μιας Εφές, ή μιας Μακάμπι, αλλά διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις μια από τις δέκα θέσεις των Playoffs και του νεοσύστατου Play In Tournament. Και το αποψινό τεστ του Μονάχου μοιάζει με… ορό της αλήθειας για τους πρωταθλητές.

Ο Ράιτ και ο... ελληνικός πονοκέφαλος του Μπαρτζώκα

Αν, πάντως, ο Ράιτ αποδειχτεί… λαβράκι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο Έλληνας τεχνικός θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί έναν έξτρα πονοκέφαλο, όσο θα πλησιάζουμε και προς την τελική ευθεία της Basket League. Γιατί αν ο Αμερικάνος συνεχίσει τις… πτήσεις του, μετά την επιστροφή των Φαλ, Μιλουτίνοφ η εφτάδα ξένων που θα πρέπει να επιλέξει ο Ολυμπιακός για τις εγχώριες διοργανώσεις θα μοιάζει με… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Η… τράμπα που «βγαίνει» στον Μπαρτζώκα

Στην προσπάθειά του να βρει ξεκάθαρους ρόλους πλέον στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει προχωρήσει στα τελευταία παιχνίδια σε μια κίνηση που μοιάζει να φέρνει… διπλό κέρδος στην ομάδα του.
Ενώ από το ξεκίνημα της σεζόν εμφανιζόταν διαρκώς η βασική πεντάδα με τον Κώστα Παπανικολάου σε θέση «3», εσχάτως ο Έλληνας τεχνικός επιλέγει τον Ίγκνας Μπραζντέικις στο συγκεκριμένο ρόλο, δεδομένης και της αναγκαστικής μετάθεσης του "Παπ" σε θέση "4" λόγω των προβλημάτων τραυματισμών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cysctsvhc3wx)

Χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει αν θα παγιωθεί αυτό το μοτίβο μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι δεδομένο ότι η… ανταλλαγή ρόλων έχει βοηθήσει τα μέγιστα και τους δύο παίκτες. Ο μεν Λιθουανός δείχνει να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως starter, ο δε «κάπτεν» τελειώνει τα παιχνίδια πολύ πιο φρέσκος, άρα και πιο πολύτιμος για τους «ερυθρόλευκους».
Μικρές λεπτομέρειες και επιλογές που μοιάζουν ασήμαντες, αλλά καμιά φορά μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα μιας ομάδας κατά τη διάρκεια μιας σεζόν!