Το Πράσινο Ακρωτήριο διακρίνεται για την ηρεμία του, τα όμορφα τοπία αλλά και την… παραγωγή ποδοσφαιριστών. Και σαν πορτογαλική αποικία που ήταν η σχέση με την χώρα της Ιβηρικής είναι άμεσα. Σε ένα από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου που βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό γεννήθηκε και ο Τζοβάνε Καμπράλ. Ο 25χρονος εξτρέμ την απόκτηση του οποίου ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός με την μορφή του δανεισμού από την Σπόρτινγκ με οψιόν αγοράς στα 3.000.000 ευρώ.

Τα παιδικά χρόνια τα πέρασε ανέμελα με τους γονείς του πηγαίνοντας σχολείο και παίζοντας σε κάποια από τις όμορφες παραλίες της πόλης Ασομάδα που είναι στο σύμπλεγμα νησιών Σοταβέντο που πλαισιώνουν το Πράσινο Ακρωτήριο. Η μπάλα μπήκε στην ζωή του σε πολύ μικρή ηλικία και με την προτροπή του πατέρα του. Καθώς τον έβλεπε μικρό να κάνει διάφορα κόλπα με μεγάλη άνεση αλλά και να τρέχει μαζί της.

Από την ακαδημία της Σπόρτινγκ στον Ολυμπιακό

Έτσι σε ηλικία 10 ετών τον πηγαίνει στην Γκρέμιο Νιαγκάρ, μια ομάδα στο Πράσινο Ακρωτήριο. Την ακαδημία της κοιτούσαν και συνεχίζουν να κοιτούν οι ομάδες της Πορτογαλίας. Γρήγορα ο Τζοβάνε Καμπράλ αρχίζει να ξεχωρίζει και σε ηλικία 15 ετών η Σπόρτινγκ Λισαβόνας του στέλνει το πρώτο μήνυμα. Μετά από συζήτηση με τον πατέρα του αποφασίζει να παραμείνει μια ακόμα χρονιά στην γενέτειρα του και μετά να πάει στην Λισαβόνα. Κάτι που έγινε που βρέθηκε στην διάσημη ακαδημία της Σπόρτινγκ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c3fgb8qyvy6p)

Κοντά και ο πατέρας του με τον οποίο μένει μαζί σε ένα μικρό σπίτι που βρήκε με δυσκολία στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. «Οι πρώτες προπονήσεις μου φάνηκαν βουνό. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος ανάμεσα στα παιδιά. Εγώ είχα μάθει διαφορετικά στην πατρίδα μου. Τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Μάλιστα είχα πει τότε στον πατέρα μου πως δεν θα τα καταφέρω. Ωστόσο μετά από πολλές συζητήσεις και με τους προπονητές τα ξεπέρασα όλα αυτά και άρχισαν να λύνομαι στον αγωνιστικό χώρο» θα πει σε μια από τις συνεντεύξεις του αναφορικά με τις πρώτες στιγμές στα «λιοντάρια» της Πορτογαλίας.

Ο... μάγειρας Καμπράλ και η αδυναμία στις κουζίνες του κόσμου

Ένα άλλο θέμα ήταν πως δεν μιλούσε πολύ. Και δυσκολευόταν στο να κάνει φίλους. Δεν προσέγγιζε εύκολα τ’ άλλα παιδιά. «Δεν είμαι ομιλητικός. Και δεν βρήκα άμεσα φίλους για να μπορέσω να εγκλιματιστώ. Ακόμα και τώρα διαλέγω άτομα που μιλάνε πολύ για να μπορέσω να αντισταθμίσω το δικό μου θέμα», θα υπογραμμίσει σε μια από τις λίγες πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς για τον Τζοβάνε Καμπράλ. Πάντα κοντά έχει τον πατέρα του και σε ότι αποφάσεις παίρνει. Όσο για τον ίδιο πέραν από το ποδόσφαιρο του αρέσει και να μαγειρεύει. «Μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω διάφορες κουζίνες αλλά και να μαγειρεύω. Είναι κάτι που με βοηθάει να ηρεμήσω και να αποφορτιστώ από το ποδόσφαιρο», είπε αποκαλύψει αναφορικά με τα χόμπι του.

Ο Καμπράλ και η επιλογή της εθνικής ομάδας που αγωνίζεται

Βέβαια για τον πολιτογραφημένο Πορτογάλο άσο χόμπι είναι και το ποδόσφαιρο. Γιατί έτσι το ξεκίνησε και στην συνέχεια έγινε επαγγελματίας. Η αγάπη του για την στρογγυλή θεά είναι μεγάλη. «Με το που έπιασε την μπάλα από μικρός φάνηκε πως κάτι καλό θα μπορούσε να κάνει στο ποδόσφαιρο. Οι κινήσεις του, οι ντριπλες που έκανε, όλα ήταν φυσικά, λες και είχε κάνει πολλές προπονήσεις. Για τον λόγο αυτό τον βοήθησα να στραφεί προς το ποδόσφαιρﻨ, είπε ο πατέρας του σε μια συνέντευξη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c3r9iflto7qp)

Ο διεθνής άσος το 2017 έκανε τον σκληρό Ζόρζε Ζέσους να τον πάρει μαζί του σε καλοκαιρινή προετοιμασία με την Σπόρτινγκ. Τα πήγε καλά, αλλά τελικά δεν τον κράτησε στην πρώτη ομάδα. Τον επόμενο χρόνο ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα κι έτσι αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστός. Παράλληλα η Σπόρτινγκ φροντίζει να του βγάλει και την πορτογαλική υπηκοότητα για να παίξει στις μικρές Εθνικές της χώρας, Ωστόσο ο ίδιος στην πορεία επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική ανδρών της πατρίδας του. «Η χώρα μου είναι πάντα στο μυαλό μου. Τα παιδικά χρόνια είναι τα καλύτερα και οι αναμνήσεις είναι πολλές από τις παραλίες και τα παιχνίδια με τα άλλα παιδιά», είχε πει ο Τζοβάνε Καμπράλ σχετικά με τι έχει κρατήσει από το Πράσινο Ακρωτήριο και τα παιδικά του χρόνια.

Ο Βέζο, ο Ολυμπιακός και ο Τιάγκο Σίλβα

Τα ερυθρόλευκα φοράει και ο Ρούμπεν Βέζο. Ο 29χρονος Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός που γεννήθηκε στο Σετούμπαλ ενώ έχει και υπηκοότητα από το Πράσινο Ακρωτήριο. Ο πατέρας του είναι από το Πράσινο Ακρωτήριο και η μητέρα του από την Πορτογαλία.

Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός είναι από τους λίγους που ξεχώρισαν σε κάποια ομάδα εκτός των τριών μεγάλων της πατρίδας του και δεν πήγε σε αυτές. Γιατί το 2013 η Βαλένιθια έδωσε 2.500.000 ευρώ στην Σετούμπαλ για να τον αποκτήσει. «Δεν μου έγινα κάποια πρόταση από κάποια μεγάλη ομάδα της Πορτογαλίας. Αλλά ήθελε κι εγώ να δοκιμάσω στο ισπανικό πρωτάθλημα που είναι πιο δύσκολο. Γι’ αυτό και δεν με προβλημάτισε το γεγονός πως δεν υπήρξε ενδιαφέρον», είπε σε μια συνέντευξη του. Αναφορικά με τα είδωλα του, έχει πει σχετικά: «Μου αρέσει πολύ ο Τιάγκο Σίλβα. Ταυτίζομαι πολύ μαζί του με τον τρόπο που παίζει. Θα ήταν υπέροχο να κάνω μια καριέρα σαν τη δική του. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τον τρόπο που δουλεύει και τη νοοτροπία του. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και ο τρόπος με τον οποίο πέτυχε 69 γκολ σε μια σεζόν είναι εντυπωσιακός».

Ο Ρούμπεν Βέζο έχει αγωνιστεί στις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας αλλά ακόμα δεν πέρασε την πόρτα της Εθνικής ανδρών. Δέκα χρόνια αγωνίστηκε στην La Liga έχοντας πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις. Πολλοί και ιδιαίτεροι οι επιθετικοί που έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα του και τα έχει καταφέρει περίφημα.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"