Το Euro 2024 πλησιάζει καθώς η διοργανώτρια Γερμανία μετρά αντίστροφα για το τουρνουά ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τος 14 Ιουλίου 2024 και σύμφωνα με την UEFA κάποιοι μπορούν να ετοιμάζουν τις γκάιντες του και φυσικά ο λόγος για τους ταξιδιώτες από τη ΣκωτίαΟι οπαδοί της Εθνικής Σκωτίας αποκαλούνται «Tartan Army», δηλαδή στρατός, ο οποίος φορά ταρτάν. Πρόκειται για το παραδοσιακό καρό σκωτσέζικο ύφασμα ταρτάν  από το οποίο φτιάχνονται τα κιλτ, που αποτελούν την εθνική ενδυμασία  της Σκωτίας.

Σήμα κατατεθέν του «Tartan Army» είναι οι γκάιντες, για τις οποίες υπήρχε φόβος ότι δεν θα ακούγονταν στα γήπεδα της Γερμανίας λόγω των κατευθυντήριων γραμμών της UEFA, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται «μηχανικές συσκευές εκπομπής ήχου». Όμως η UEFA διευκρίνισε ότι τα μέσα θα επιτρέπονται, αν εφόσον είναι κατοχυρωμένα στην Ομοσπονδία της Σκωτίας κάτι που ισχύει για τις γκάιντες.

Euro 2024 και λίστα απαγορευμένων από την UEFA

Η ομάδα του Στιβ Κλαρκ, σύμφωνα με την κλήρωση, αρχίζει το τουρνουά απέναντι στη γηπεδούχο Γερμανία στις 14 Ιουνίου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην Allianz Arena του Μονάχου, αλλά μια λίστα «απαγορευμένων ειδών» για το γήπεδο προειδοποίησε τους φιλάθλους να αποφύγουν να φέρουν «μηχανικά ή ηλεκτρονικά ηχητικά, όπως ντουντούκες και κόρνες». Απαγόρευσε επίσης «άλλες συσκευές εκπομπής ήχου και ενίσχυσης ομιλίας», αναφέροντας ως παραδείγματα «σφυρίχτρες και βουβουζέλες».

Ωστόσο, μια συνεδρίαση του φόρουμ φιλάθλων του Euro 2024 την περασμένη εβδομάδα - η οποία συγκέντρωσε εκπροσώπους των 21 ομάδων που προκρίθηκαν στους τελικούς του τουρνουά – ξεκαθάρισε ότι με τις γκάιντες δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Scottish Army Invade Trafalgar Square, Bagpipes Drums Aug 2013

Η προϋπόθεση για το Euro 2024

Εκπρόσωπος της UEFA επιβεβαίωσε: «Οι φίλαθλοι είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν όργανα στο γήπεδο, αλλά θα πρέπει να τα καταχωρήσουν στις αντίστοιχες εθνικές τους ομοσπονδίες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των οπαδών τους μέσα στο γήπεδο».

Flower of Scotland on bagpipes after Scotland Vs Denmark in the Clockwork!

Ο Iain Emerson, συντάκτης του περιοδικού Famous Tartan Army, ανέφερε ότι ο ήχος της γκάιντας θα μπορούσε «να ανεβάσει την ομάδα», προσθέτοντας ότι οι οπαδοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια "ατμόσφαιρα πάρτι" στην πρεμιέρα του Euro 2024.