Το Euro 2024, το Ισραήλ και η Ρωσία είναι θέματα που απασχολούν την UEFA κάτι όμως που ξεκαθάρισε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. «Η θέση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν αμφισβητείται». Αυτή είναι ουσιαστικά η τοποθέτηση  της UEFA, ενόψει των αγώνων των πλέι οφ με τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας του κράτους της Μέσης Ανατολής τον επόμενο μήνα, και την πιθανή παρουσία στο Euro 2024, ενώ η σύγκρουση με τη Χαμάς είναι σε εξέλιξη. Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει την Ισλανδία στις 21 Μαρτίου σε πλέι οφ για τα προκριματικά του Euro 2024, σε αγώνα  που διεξάγεται στην ουδέτερη Βουδαπέστη. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει την Ουκρανία ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε ένα καθοριστικό αγώνα πλέι οφ για το Euro 2024, πέντε ημέρες αργότερα.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που επακολούθησε, οι ισραηλινοί σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες δεν έχουν φιλοξενήσει αγώνες σε διοργανώσεις της UEFA λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Την ίδια ώρα οι ομάδες από τη Ρωσία έχουν αποκλειστεί από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Israel - România 1-2, meciul calificării la EURO 2024 (rezumat, 18 noiembrie 2023)

Ο αποκλεισμός στη Ρωσία επιβλήθηκε σε αυτές από τον Μάρτιο του 2022, όταν πολλές ευρωπαϊκές εθνικές ομοσπονδίες αρνήθηκαν να παίξουν παιχνίδια εναντίον τους. Στο παρελθόν η πρώην Γιουγκοσλαβία είχε αποκλειστεί από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992 κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια.

Το Euro 2024 και το Ισραήλ σύμφωνα με την UEFA και τον Θόδωρο Θεοδωρίδη

Για το θέμα πήρε θέση ο δικός μας Θόδωρος Θεοδωρίδης όταν ρωτήθηκε σχετικά στο ετήσιο συνέδριο των 55 ομοσπονδιών μελών της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, την περασμένη εβδομάδα. Εκεί που τέθηκε το θέμα με βάση την ποινή που έχει επιβληθεί στη Ρωσία και απάντησε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

«Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση ή τέτοια πρόθεση από τη διοίκηση της UEFA», ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Θόδωρος Θεοδωρίδης σε μια λακωνική και εξαιρετική προσεκτική τοποθέτηση. «Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών», είπε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης και πρόσθεσε «Μην ξεχνάτε την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και την έναρξη αυτού που συμβαίνει τώρα —που είναι λυπηρό, φυσικά— στη Μέση Ανατολή».

Εκτός από το Euro 2024, η UEFA έχει και το Conference

Σε επίπεδο συλλόγων, η Μακάμπι Χάιφα θα υποδεχθεί τη Βελγική Γάνδη (15/2, 22.00) στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ του Europa Conference League, επίσης στη Βουδαπέστη. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προκρίθηκε στη φάση των 16, που διεξάγεται τον επόμενο μήνα.

Μακάμπι Χάιφα - Παναθηναϊκός 0 - 0 | Highlights - UEFA Europa League 23/24 - 5/10/23 | COSMOTE SPORT

Το Ισραήλ είναι μέλος της UEFA για 30 χρόνια καθώς σταμάτησε να συμμετέχει σε ασιατικές διοργανώσεις τη δεκαετία του 1970 για λόγους ασφαλείας. Εάν το Ισραήλ προκριθεί στο Euro 2024 του καλοκαιριού στη Γερμανία, θα παίξει σε όμιλο με τη Ρουμανία στο Μόναχο, τη Σλοβακία στο Ντίσελντορφ και το Βέλγιο στη Στουτγάρδη.