Το Euro 2024 έχει φαβορί και αουτσάιντερ. Η Ιταλία του Λουτσιάνο Σπαλέτι θα πάει στη Γερμανία σίγουρα χωρίς να είναι ανάμεσα στα φαβορί. Κάτι που δεν συμβαίνει πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό δεν έχει να κάνει φυσικά με το ποδόσφαιρο που παίζει. Έχει πολλές αιτίες. Πάντως, αουτσάιντερ ήταν και το 2021. Πολύ πριν από το Euro 2024 δηλαδή, η Ιταλία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε σε 11 πόλεις και σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και τον προκάτοχο του Λουτσιάνο Σπαλέτι, τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο, πήρε το τρόπαιο.

Η Ιταλία πανηγύρισε για δεύτερη φορά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μάλιστα για να τα καταφέρει επικράτησε της Αγγλίας μέσα στο σπίτι της, δηλαδή στο Γουέμπλεϊ με 3-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 στην κανονική διάρκεια).

ITALY 1-1 ENGLAND PENALTY SHOOT-OUT, EURO 2020 FINAL

Εκείνη την ημέρα, πολύ πριν από σκέψεις για αναλύσεις για το Euro 2024, ο θρίαμβος της Ιταλίας στο Γουέμπλεϊ, πυροδότησε ελπίδες για μια νέα χρυσή εποχή. Λόγο αργότερα ήρθε η ανώμαλη προσγείωση με την Ιταλία να χάνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Στο Euro 2024, η Ιταλία είναι αουτσάιντερ και λόγω Μουντιάλ

Αυτό το στραβοπάτημα είναι ένας από τους λόγους που στο Euro 2024, η Ιταλία του Λουτσιάνο Σπαλέτι δεν είναι ανάμεσα στα φαβορί αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι ιστορικά είναι από τις ομάδες που μπορούν και σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να διακριθούν και να παίξουν καλό ποδόσφαιρο.

Η Ιταλία είναι η κάτοχος του τίτλου, όμως οι στοιχηματικές προβλέψεις δίνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες στη Γαλλία και στην Αγγλία στο επερχόμενο Euro 2024.

Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, την Ισπανία, την Κροατία και στον εναρκτήριο αγώνα της την Αλβανία στο Ντόρτμουντ στις 15 Ιουνίου.

Ο προπονητής της Ιταλίας, Λουτσιάνο Σπαλέτι, μίλησε στη «La Gazzetta dello Sport» και  εξέφρασε τη φιλοδοξία του για θρίαμβο στη Γερμανία. Τι κάνει όμως την Ιταλία τα θεωρείται από κάποιους –υπερβολικούς είν’ η αλήθεια- το «κουτσό άλογο» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γερμανία;

Euro 2024, η Ιταλία της επιθετικής αστάθειας και τα αστέρια

Η παρατεταμένη απογοήτευση από τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας παράγοντας. Επιπλέον, η επίθεση της Ιταλίας μοιάζει λίγο ακίνδυνη. Ο Σπαλέτι δυσκολεύεται να βρει έναν σταθερό σκόρερ μεταξύ παικτών όπως οι Τζιανλούκα Σκαμάκα, Τζάκομο Ρασπαντόρι, Τσίρο Ιμόμπιλε και Ματέο Ρετέγκι. Όλοι τους έχουν δείξει καλές και κακές στιγμές με τον Ρασπαντόρι, να έχει ξεκινήσει σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια της Ιταλίας υπό τον Σπαλέτι και είναι ο πιθανός επιθετικός της εν όψει του Euro 2024.

England 3-1 Italy | Kane & Rashford Send England EURO 2024 Bound! | Highlights

Ο Σπαλέτι, έχει υποσχεθεί έναν επιθετικό τρόπο παιχνιδιού, όμως η ασυνέπεια της ομάδας στο σκοράρισμα έχει κάνει τους μπουκμέικερ δύσπιστους. Ωστόσο, η Ιταλία μπορεί να υπερηφανεύεται για μερικούς από τους καλύτερους χαφ και μια στιβαρή άμυνα στη διοργάνωση, με παίκτες όπως οι Νικολό Μπαρέλα, Ντάβιντε Φρατέζι, Λορέντζο Πελεγκρίνι, Αλεσάντρο Μπαστόνι, Φραντσέσκο Ατσέρμπι και ο ανερχόμενος Τζόρτζιο Σκαλβίνι.

Παραδοσιακά, η Ιταλία δεν ήταν ποτέ φαβορί πριν από τα μεγάλα τουρνουά, ωστόσο έχει μια παράδοση στον τρόπο με τον οποίο πήγαινε κόντρα στις πιθανότητες. Ίσως γι’ αυτό ο Σπαλέτι και οι παίκτες του έχουν δικαίωμα να πιστεύουν ότι στη Γερμανία θα αποστομώσουν τους επικριτές τους.