Οι ώρες για τον “ημιτελικό” της πρόκρισης της εθνικής Ελλάδος απέναντι στο Καζακστάν μετρούν αντίστροφα και σιγά – σιγά οι δύο καθοριστικοί αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος το βράδυ της Πέμπτης και εκείνο της προσεχούς Τρίτης (σε Γεωργία ή Λουξεμβούργο) αρχίζουν να επισκιάζουν οποιοδήποτε άλλο γεγονός της εγχώριας αθλητικής καθημερινότητάς μας.

Με την ΕΠΟ να επισημοποιεί το άνοιγμα και του πετάλου των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ στην “Opap Arena(πράττοντας το αυτονόητο που δυστυχώς δεν ήταν… αυτονόητο για πάρα πολλούς μήνες) οι παίκτες του Γκουστάβο Πογιέτ θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τα τελικά του Euro 2024 σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Και το έχουν ανάγκη.

Πόσο "κλειδωμένος" είναι ο τελικός Γεωργίας - Ελλάδας για την πρόκριση στο Euro 2024;

Γιατί μπορεί στα μάτια αναλυτών και μη ο “τελικός” ανάμεσα σε Ελλάδα και Γεωργία να φαντάζει ως σχεδόν “κλειδωμένος”, ωστόσο τόσο το Καζακστάν και πολύ περισσότερο το Λουξεμβούργο έχουν όλες τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενο υπέρμετρο άγχος και υπέρμετρη πίεση από την πλευρά των δύο γηπεδούχων και να φέρουν τούμπα τα προγνωστικά. Άλλωστε, τα μονά παιχνίδια έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες, τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μια στιγμή μπορεί να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες ενός ζευγαριού. Ένα λάθος, μια αποβολή, μια αδράνεια, μια προσωπική ενέργεια.

Όπως ακριβώς το είπε ο Θοδωρής Ζαγοράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Απογευματινή της Κυριακής”: “Ξέρετε, ωραίες οι βαθυστόχαστες αναλύσεις, αλλά το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Μέσα από μεμονωμένες στιγμές δευτερολέπτων γράφεται ιστορία. Πάρτε παράδειγμα το απίθανο 5-1 του ΠΑΟΚ επί της Ντινάμο. Στο 3-1 ο Κοτάρσκι πραγματοποιεί δύο καταπληκτικές επεμβάσεις. Σε δύο στιγμές θα μπορούσε να έχει ανατραπεί όλο το σενάριο μιας μοναδικής βραδιάς”…

Το συμβόλαιο του Πογιέτ και η επόμενη μέρα της εθνικής ομάδας

Στιγμές θα κρίνουν και την πρόκριση της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και όλοι μας ελπίζουμε ότι θα έχουν έντονο γαλανόλευκο χρώμα.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, αυτές οι μεμονωμένες στιγμές θα ορίσουν και το μέλλον του Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Πάει Euro ο Ουρουγουανός; Άντε μετά να τον διώξεις! Αποκλείεται στα μπαράζ του Nations League ο “Γκας”; Τυλιγμένο με κορδέλα θα τον στείλει στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ο Τάκης Μπαλτάκος που του κρατάει μανιάτικο τη δημόσια αναφορά στη μη τήρηση της συμφωνίας με τον συνεργάτη του από την πλευρά της Ομοσπονδίας.
Πόσο… αντι-ποδοσφαιρική λογική αλήθεια; Πιάνει δουλειά ένας προπονητής σε μια εθνική ομάδα και αντί να αξιολογηθεί για το συνολικό έργο που έχει παρουσιάσει σε μια διετία, θα κριθεί σε δύο αγώνες. Σε μεμονωμένες στιγμές, όπως λέει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czxv1tcwwog9)

Συνολικά, πάντως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι με τα θετικά και τα αρνητικά του, το πρόσημο του Πογιέτ στην εθνική είναι αρκετά θετικό. Οι Έλληνες διεθνείς δείχνουν να τον σέβονται, ο ίδιος μοιάζει να έχει “χτίσει” ένα περιβάλλον σεβασμού και εμπιστοσύνης στα αποδυτήρια, ενώ δεδομένα διαθέτει την προσωπικότητα που αρμόζει στο ειδικό βάρος του ομοσπονδιακού τεχνικού μιας πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Ανεξαρτήτως της άποψης, πάντως, που έχει οιοσδήποτε για την προσφορά του Λατινοαμερικάνου τεχνικού, αυτή έπρεπε να έχει ήδη αξιολογηθεί, είτε ως θετική, είτε ως αρνητική. Και να μην περιμένουμε τα δύο μπαράζ του Nations League για να εκδοθεί το τελικό πόρισμα και η έκθεση αξιολόγησής του.

Είναι εξαιρετικά άδικο και για τον Γκουστάβο Πογιέτ να κριθεί αποκλειστικά από δύο παιχνίδια. Γιατί μην ξεχνάτε ότι το ποδόσφαιρο… είναι χορός για δύο. Μπορεί εμείς να είμαστε καλοί, αλλά οι απέναντι να είναι… καλύτεροι!

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".