Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, όπως και κάθε ανάλογη διοργάνωση υπόσχεται καλές συνθήκες για τους αθλητές και... ύπνο. Το Παρίσι είναι έτοιμο για τη διοργάνωση, η Γαλλία ζει και αναπνέει στους ρυθμούς των αγώνων και ο καλός ύπνος υπόσχεται στους αθλητές να τους κάνει Ολυμπιονίκες. Επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε ένα σημαντικό για τον αθλητισμό θέμα. Μάλιστα στη σχετική μελέτη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα δώσουν χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς αθλητές και μετέπειτα Ολυμπιονίκες θα ερωτηθούν για κάτι σημαντικό, τον ύπνο.

Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι αναμένεται να γίνουν έρευνες για τον ύπνο. Η μελέτη του International Journal of Sports Physiology and Performance, από αθλητικούς επιστήμονες της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Travis Anderson, εξερεύνησε τις συνήθειες ύπνου περίπου 1.600 αθλητών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και ο ύπνος των ελίτ αθλητών

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν  να παράσχει μια περιγραφή της ποιότητας του ύπνου σε ελίτ αθλητές να εντοπίσει διαφορές μεταξύ του φύλου και των αθλημάτων, διαφορές μεταξύ των αθλητών για τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες, τι ισχύει στα ομαδικά και τις στα ατομικά αθλήματα και να προσδιορίσει στοιχεία που συμβάλλουν σε υψηλές επιδόσεις.

Οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ονομάζεται δείκτης ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI).

How Sleep Affects Athletic Performance

Περίπου το 40% των αθλητών κατατάχθηκαν στην κατηγορία άνθρωποι με κακή ποιότητα ύπνου. Οι βαθμολογίες προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις στις ερωτήσεις όπως πόσο καιρό κοιμάστε συνήθως, πόσο χρόνο σας παίρνει για να χαλαρώσετε, πόσο συχνά διαταράσσεται ο ύπνος σας, εάν παίρνετε φάρμακα ύπνου και ούτω καθεξής. Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με μια πρόσφατη μελέτη Ολλανδών αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία διαπίστωσε ότι το 41% είχε κακή ποιότητα ύπνου. Μια αντίστοιχη αυστραλιανή μελέτη το 2021 έδειξε ότι 52% των Ολυμπιονικών έχει κακή ποιότητα ύπνου.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι, Τεντόγλου και τελικός το πρωί

Ακούγοντας στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στη Γλασκόβη τον Μίλτο Τεντόγλου να λέει “ούτε στον χειρότερό μου εχθρό να κάνει τελικό το πρωί”, κάποιοι θα τον θεώρησαν υπερβολικό. Οι ειδικοί όμως τον δικαιολογούν απόλυτα. Η μελέτη έδειξε ότι αν κάποιος έχει στις 6:00 π.μ. προπόνηση, δεν θα μπορεί να κοιμηθεί όσο θέλει. Εάν ταξιδεύει συχνά σε διαφορετικές ζώνες ώρας όπως οι αθλητές, το πρόβλημα στον ύπνο θα γίνει μεγαλύτερο. Επίσης εάν τα πόδια πονάνε από τη σκληρή προπόνηση ή το μυαλό σας τρέχει πριν ή μετά από έναν αγώνα, τότε δεν μπορεί να έχετε κοιμηθεί καλά.

Let teenage athletes sleep in

Άλλα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου από τους άντρες παρά το γεγονός ότι αποσύρονται νωρίτερα. Εντοπίστηκε ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι αποκοιμήθηκαν αμέσως, ενώ πολλές είναι αυτές που χρησιμοποιούν φάρμακα για τον ύπνο. Μια θεωρία είναι ότι η διακύμανση των ορμονών του φύλου κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, αλλά δεν είναι κάτι βέβαιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, το Παρίσι, ο χειμώνας και οι Παραολυμπιονίκες 

Ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ αθλητών θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και Χειμερινών δεν εντοπίστηκαν. Η μόνη διαφορά ότι οι χειμερινοί αθλητές πήγαιναν για ύπνο αργότερα και σηκώνονταν αργότερα, ίσως επειδή υπάρχει λιγότερο φως το πρωί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλητών, παρόλο που παράγοντες όπως οι διαταραγμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί σε αθλητές με προβλήματα όρασης θα περίμενε κανείς ότι θα μπορούσαν να  μας οδηγήσουν να περιμένουμε περισσότερα προβλήματα για τους Παραολυμπιονίκες. Οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων σηκώνονταν νωρίτερα και είχαν φτωχότερο ύπνο από τους αθλητές ατομικών αθλημάτων, αλλά αυτό το μοτίβο έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες προηγούμενες μελέτες.

Η ερμηνεία όλων αυτών των δεδομένων είναι ότι ο ύπνος είναι ένα μεγάλο ανεκμετάλλευτο στοιχείο. Εάν το 40% των αθλητών δεν κοιμούνται καλά, απλά φανταστείτε το πλεονέκτημά θα έχουν αυτοί που μπορούν να τα καταφέρουν.