Με τον Κωνσταντίνο Τζολάκη πορεύτηκε για ακόμα ένα ματς ο Ολυμπιακός. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διατήρησε στη βασική 11άδα τον 22χρονο τερματοφύλακα από τα Χανιά. Παράλληλα, όμως, ο Βάσκος κράτησε στην αποστολή ως 3ο, τον 19χρονο Νίκο Μπότη, τον άλλοτε κίπερ του ΠΑΟΚ που απέκτησαν οι “ερυθρόλευκοι” από την Ίντερ. Για τον Μεντιλίμπαρ, δηλαδή, ο Ολυμπιακός διαθέτει τρεις εν δυνάμει βασικούς τερματοφύλακες.

Σκεπτικό που ξύπνησε μνήμες από την εποχή που στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» είχε κάτσει για 3η και τελευταία φορά ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος. Ο Νικόλας ήταν μία ιστορία μονάχος του. Από την ημέρα που έδινε διαρκώς οδηγίες στον... Νεντίδη και όλοι έψαχναν ποιον εννοούσε όταν τον καθοδηγούσε. Διαπίστωσαν έπειτα από αρκετά αγωνιστικά λεπτά ότι Νεντίδη θεωρούσε τον Στέλιο Βενετίδη. “Μικρό το κακό”, θα σκεφτόταν κάποιος. Στην ίδια θέση έπαιζαν, οπότε θα μπορούσε εύκολα να τους μπερδέψει. Έστω και αν ο Αλέφαντος δεν είχε προλάβει τον Νεντίδη ως παίκτη του Ολυμπιακού.


Κλεόπας Γιάννου το παιδί του Ολυμπιακού και των τσιμέντων του Καραϊσκάκη

Πρόλαβε, πάντως, ο αείμνηστος προπονητής κι έγραψε πολλές ιστορίες κατά την παραμονή του στον Πειραιά. Για παράδειγμα, στις 25 Απριλίου, του 2004, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στη Ριζούπολη τον Πανιώνιο. Ο “Αλέ” είχε επιλέξει για τη βασική 11άδα τον Απόστολο Γιάννου. Από το δεύτερο λεπτό, επειδή δεν του άρεσε κάτι στην κίνηση του νεαρού κίπερ, έδωσε εντολή στον Φάνη Κατεργιαννάκη να σηκωθεί για προθέρμανση.

Με το που είδαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού τον διεθνή κίπερ να κάνει ζέσταμα, έστειλαν το πρώτο μήνυμά τους. Άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά: «Κλεόπας Γιάννου, Κλεόπας Γιάννου». Άκουσε μία φορά το σύνθημα ο Αλέφαντος, το άκουσε δύο και ειδοποίησε τον Κατεργιαννάκη να επιστρέψει στον πάγκο.

Γύρω στο 15', ο Κλεόπας έκανε μία έξοδο που δεν άρεσε στον Αλέφαντο. Του έβαλε τις φωνές από τον πάγκο και παράλληλα έδωσε άμεσα εντολή στον Κατεργιαννάκη να σηκωθεί για προθέρμανση. Η αντίδραση από τους οπαδούς ήταν άμεση.

2003-04 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-0



Ο Αλέφαντος, η Θύρα 7, ο Δούρος και η Στάη

Το “Γεώργιος Καμάρας” δονήθηκε για άλλη μια φορά από το σύνθημα “Κλεόπας Γιάννου”. Ο βασικός τερματοφύλακας εκείνης της ημέρας, άλλωστε, ήταν παιδί της θύρας 7. Μεγαλωμένος στα τσιμέντα του Καραϊσκάκη, που έγραψε κάποτε και μια ψυχή. Τότε αντιλήφθηκε ο Αλέφαντος ότι δεν γινόταν να επιμείνει στην απόφασή του να αλλάξει τερματοφύλακα. Φώναξε τον Κατεργιαννάκη και του είπε να κάτσει στον πάγκο. “Ας φάμε 10 γκολ. Δεν θα χάσω εγώ το πρωτάθλημα και τη δουλειά μου από τη θύρα 7”, είχε πει ο Νικόλας και στον πάγκο έλιωσαν από τα γέλια.

 Στο τέλος ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 και παρέμεινε στο κυνήγι του Παναθηναϊκού, μόλις μία αγωνιστική μετά από το 2-2 στη Λεωφόρο με τον Γιώργο Δούρο να κρύβεται από τον Εξαρχειώτη προπονητή των «ερυθρολεύκων».

Στο φινάλε της σεζόν, ο Αλέφαντος είχε πλήρη επίγνωση για ποιο λόγο έχασε το πρωτάθλημα και ποιος του το στέρησε. Ήταν ο Δούρος και σε αυτόν αναφέρθηκε σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες συνεντεύξεις όλων των εποχών. Τότε που εκμυστηρεύθηκε στην Έλλη Στάη ότι δεν του έβγαινε ο Δούρος στο τηλέφωνο. Έτσι, έμεινε ο κυρ – Νίκος χωρίς τίτλο στην προπονητική καριέρα του και αυτό του κόστισε στον απολογισμό της διαδρομής του.

Ιούνιος Βερν

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ONTIME”.