Όταν τον Ιούλιο του 2020 ο Πανιώνιος έφευγε από το Περιστέρι µετά το 0-0 στο µατς µε τον Ατρόµητο, αποχαιρετούσε τη Super League και µάλιστα έπεφτε στην τρίτη κατηγορία λόγω χρεών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c49yhjv7i5vt)

Την ίδια εποχή ο ∆ηµήτρης Γροντής αποχαιρετούσε την Κύπρο και τον ΑΣΙΛ, στον οποίο είχε αγωνιστεί έχοντας προηγουµένως περάσει από ΑΕΚ, Εργοτέλη, Ατρόµητο, Λάρισα, Ηρακλή, Τρίκαλα και Αήττητο Σπάτων. Κάπου εκεί οι δρόµοι του Γροντή και του Πανιωνίου συναντήθηκαν και η κοινή πορεία τους κρατά µέχρι σήµερα.

Τέσσερα χρόνια µετά, ο 29χρονος µεσοεπιθετικός, αφού πέρασε από σαλόνια και αλώνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήµατος στον τέταρτο όµιλο της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και την επιστροφή της οµάδας της Νέας Σµύρνης στο επαγγελµατικό ποδόσφαιρο. Με το περιβραχιόνιο στο χέρι, ο Γροντής είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που βίωσαν την περιπέτεια του Πανιωνίου από την πρώτη µέρα έως την τελευταία.

Μια περιπέτεια που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από τότε που εκείνο το 0-0 στο Περιστέρι για την 7η αγωνιστική των playouts σήµανε τον υποβιβασµό από τη µεγάλη κατηγορία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-c6a1xguf9rq1)

Δημήτρης Γροντής: “Αυτά έδεσαν στον Πανιώνιο και ήρθε η άνοδος στη Super League 2”

Πανευτυχής που αυτή τη φορά η δική του προσπάθεια, των υπολοίπων παικτών, αλλά όπως ο ίδιος λέει “όλης της οικογένειας του Πανιωνίου” στέφθηκε µε απόλυτη επιτυχία, ο ∆ηµήτρης Γροντής εξηγεί ποια ήταν τα συστατικά και η συνταγή για αυτό που συνέβη: Ήταν ένας συνδυασµός. Κάποια πράγµατα που έδεσαν µεταξύ τους. Ο κόσµος, η διοίκηση, ο προπονητής, οι παίκτες. Όλο αυτό έβγαζε µια δυναµική, αυτό που ακριβώς έπρεπε να είναι. Έτσι φτάσαµε ως εδώ. Λειτούργησαν όλα και όχι κάτι µεµονωµένα. Φυσικά, ο κόσµος, η διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και η επιλογή των παικτών. Όλα παίζουν ρόλο, τα πάντα. Η προσέγγιση της οµάδας από τη διοίκηση ήταν αυτή ακριβώς που έπρεπε”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0e2f33vjvlt)

Σήµερα η Νέα Σµύρνη χαµογελά για τη µεγάλη επιστροφή. Χαµογελά και ο ∆ηµήτρης Γροντής, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι ξεχνά όσα πέρασε ο ίδιος και φυσικά ολόκληρη η οικογένεια του Πανιωνίου. “Αρχικά όλη αυτή η περιπέτεια ήταν ένα µεγάλο σοκ”, µας λέει και εξηγεί: “Ουσιαστικά υποβιβάστηκε η οµάδα και δεν βρεθήκαµε καν στην επόµενη κατηγορία αλλά ακόµα πιο κάτω. Και είναι αλήθεια ότι περάσαµε καταστάσεις που η οµάδα δεν είχε συνηθίσει”. Τέσσερα χρόνια µετά, αισθάνεται ότι ήρθε η δικαίωση: “Στην αρχή ήταν η Κ19 και είχαµε προστεθεί δύο τρεις παίκτες µεγαλύτεροι. Για όλους εµάς η άνοδος είναι µια δικαίωση. Περάσαµε άλλωστε καταστάσεις που δυστυχώς υπάρχουν ακόµα και σήµερα στα τοπικά πρωταθλήµατα”.

Ο Πανιώνιος, η περιπέτεια και οι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες συνθήκες

Κάποιες από αυτές τις καταστάσεις είναι χαραγµένες στη µνήµη του και είναι από αυτές που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ο ίδιος και οι συµπαίκτες του, αν και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να τις ξαναζήσει. Είναι σαφές ότι εύχεται να µην τις ζήσει και κανένας ποδοσφαιριστής. “Πηγαίναµε σε γήπεδα στα οποία η κατάσταση ήταν τραγική”, θυµάται και αναφέρει: “Υπήρξαν γήπεδα στα οποία δεν υπήρχε χώρος στα αποδυτήρια για να αλλάξουµε. Σε γήπεδα κατεστραµµένα, µε πλαστικούς τάπητες σε άθλια κατάσταση, στα οποία ήταν αδύνατο και επικίνδυνο να παίζεις µπάλα”. Μπορεί νωρίτερα να ανέφερε ότι κάθε συστατικό στη συνταγή της φετινής επιτυχίας ήταν σηµαντικό, όµως για αυτόν υπάρχει κάτι που έχει µεγαλύτερη σηµασία.

Ο κόσμος του Πανιωνίου κράτησε ξεκάθαρα την ομάδα”

Στη διάρκεια της συζήτησης µε τον ∆ηµήτρη Γροντή ξεκαθάρισε ότι σε όλους ανήκουν τα εύσηµα, σε κάποιους όµως λίγο περισσότερα. “Ο κόσµος κράτησε την οµάδα. Ξεκάθαρα”, λέει και δεν σηκώνει κουβέντα για αυτό. “Στην πιο δύσκολη στιγµή για τον Πανιώνιο ήταν εκεί. ∆εν µιλάω µόνο για την πρώτη χρονιά. Μιλάω και για τη δεύτερη αλλά και την τρίτη χρονιά, δύο σεζόν στις οποίες τα πράγµατα δεν πήγαν όπως θέλαµε”. Αυτό έχει σηµασία κατά τον Γροντή και για το µέγεθος του Πανιωνίου: “Θεωρώ ότι αυτή είναι η διαφορά µιας µεγάλης οµάδας. Και ο Πανιώνιος είναι µεγάλη οµάδα. Τελεία και παύλα”.

Μια µεγάλη οµάδα που την πρώτη χρονιά της περιπέτειας δεν τα κατάφερε, όταν ηττήθηκε από την Κηφισιά µε 1-0 στη Νέα Σµύρνη. Εκείνο το µατς είναι αυτό που έχει χαραχθεί στη µνήµη του ∆ηµήτρη Γροντή. Εκείνο το γκολ του Τετέι έστελνε την οµάδα των βορείων προαστίων για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Super League 2.

Πανιώνιος-Κηφισιά 0-1 [highlights]

“Ήταν την πρώτη χρονιά µετά το µατς µε την Κηφισιά που χάσαµε και δεν ανεβήκαµε. Μια πραγµατικά δύσκολη στιγµή που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ”, θυµάται ακόµα ο αρχηγός του Πανιωνίου. Μπορεί όλα αυτά να µην τα ξεχνά, αλλά τα αφήνει πίσω του, στρέφει το βλέµµα στην επόµενη µέρα και λέει:

“Το σκεπτικό είναι ότι έγινε το πρώτο βήµα για την επιστροφή στη Super League. Όχι στη Super League 2 αλλά στην κατηγορία στην οποία ανήκει ο Πανιώνιος και θεωρώ ότι σε αυτή θα βρεθεί µετά την επόµενη άνοδο. Νοµίζω ότι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την οµάδα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν και ξέρουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν στο µέλλον. ∆εν είµαι ο αρµόδιος φυσικά να µιλήσω για αυτά τα λάθη, όµως φαίνεται ότι πλέον τα πράγµατα είναι διαφορετικά και υπάρχει η σωστή λογική στην οµάδα. Για αυτό θεωρώ ότι βρέθηκε και ο κατάλληλος άνθρωπος να αναλάβει τον Πανιώνιο, για τον οποίο είµαι βέβαιος ότι έρχονται καλύτερες µέρες”.