Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έρχονται αντιμέτωποι πλέον με τα προβλήματά τους και ένα από αυτά έρχεται στο προσκήνιο από φιλανθρωπική οργάνωση στη Γαλλία, η οποία  εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση του Σηκουάνα στο Παρίσι, στον οποίο θα διεξαχθούν αρκετές εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 και των Παραολυμπιακών αυτό το καλοκαίρι.

Η προειδοποίηση από το Surfrider Foundation, η οποία έρχεται λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 τον Ιούλιο, παραδόθηκε με τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρει ότι από τα 14 δείγματα που ελήφθησαν από τον Σηκουάνα σε διάστημα έξι μηνών, όλα εκτός από ένα έδειξαν κακή ποιότητα νερού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και τα αίτια της ρύπανσης

Σε μια ανάρτηση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στα social media, το Surfrider Foundation Europe ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για τη ρύπανση: «Από τις βροχοπτώσεις έως τις δυσλειτουργίες στο σύστημα αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένων κακώς συνδεδεμένων φορτηγίδων (μαούνων)  και ζωικών απορριμμάτων».

Paris 2024, ça se joue maintenant !

Ανέφερε επίσης ότι τα δείγματα συλλέχθηκαν στη γέφυρα Alexandre III, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα «προσφέρει ένα μαγευτικό σκηνικό για τη γραμμή τερματισμού» των αγώνων κολυμβητικού μαραθωνίου, τριάθλου και του παρα-τρίαθλου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και οι συνέπειες για τους αθλητές

«Οι συνέπειες αυτής της ρύπανσης στην υγεία είναι σοβαρές, που κυμαίνονται από κοινές λοιμώξεις όπως η ωτίτιδα και η επιπεφυκίτιδα έως πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως ο σταφυλόκοκκος», ανέφερε η ανάρτηση του Surfrider. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ξανά πόσο πολύτιμη είναι η υγεία σε όλες τις περιστάσεις, αλλά ειδικά όταν είσαι αθλητής που επιδιώκει ένα τόσο μεγάλο όνειρο: Αυτό να γίνεις Ολυμπιονίκης».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να κολυμπήσει στο ποτάμι πριν από την έναρξη των αγώνων για να δείξει ότι τα νερά είναι ασφαλή. Η κολύμβηση στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί από το 1923 λόγω της ρύπανσης, αλλά οι τοπικές αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν τον καθαρισμό των πλωτών οδών της γαλλικής πρωτεύουσας σημαντική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.