Ο Στέφανος Ντούσκος λύγισε το δεξιό γόνατά του, τέντωσε τα μυώδη χέρια του και με τη δάδα του πήρε τη φλόγα από την ιέρεια, που με ένα κλαδί ελιάς τον ευλόγησε για το μακρύ ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της, το Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Ο Ντούσκος, πρώτος λαμπαδηδρόμος, διένυσε τα μέτρα του σταδίου: η πρόβα τελείωσε και πλέον απομένη η τελετή αφής, που θα γίνει την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 (11:30) στο χώρο που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, άρχισαν πριν από ακριβώς 2.800 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Στέφανος Ντούσκος: "Τρέχεις μαζί με το παρελθόν" 


Ο "χρυσός" ολυμπιονίκης του Τόκιο στο μονό σκιφ της κωπηλασίας, Στέφανος Ντούσκος, επελέγη να είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας που θα κάνει ένα ποντοπόριο ταξίδι για να καταλήξει στο Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε στο parapolitika.gr ότι "η αλήθεια είναι ότι νιώθεις τον ολυμπισμό όταν τρέχεις με τη δάδα" και πως "μόνο όσοι αγαπούν τον αθλητισμό και ασχολούνται μαζί του μπορούν πραγματικά να το καταλάβουν τι θα γίνει πραγματικά αύριο (σημ. Τρίτη 16 Απριλίου)". 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0knoeortkh5)

Στον περιβάλλοντα χώρο, πάνω στο γρασίδι, παρακολούθησαν την τελετή σχολεία και ομάδες βόλεϊ, όπως ο Φοίνικας Πειραιά και τα εκπαιδευτήρια Ιπποκράτης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ εκφώνησε το λόγο του ενώπιον του παρουσιαστή Νίκου Αλιάγα, ο οποίος δεν χόρταινε να χαιρετά τον κόσμο, που πώς και πώς προσέμενε να εμφανιστεί στο μάτριξ που θα μεταδίδει πλάνα από την τελετή, ενώ τραβούσε πλάνα με το κινητό του. Ο Αλιάγας, μάλιστα, έφυγε τελευταίος από το χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Ντούσκου στο parapolitika.gr, αρκετοί ήταν εκείνοι που τον φωτογράφιζαν ή που περίμεναν να ποζάρουν μαζί του, δείγμα της τιμής που επισείει ένα ενσταντανέ -όχι με τον αθλητή αλλά- με τον πρώτο λαμπαδηδρόμο. 


stefanos_ntouskos_lampadidromos_teleti_afis_olympiakis_flogas_olympiakoi_agones_2024_parapolitika_gr



Ο Ντούσκος έχει, φυσικά, ανεβάσει τον πήχυ, μια και το χρυσό μετάλλιο φέρνει μεγάλες ευθύνες. Η προετοιμασία του κυλά ομαλά, αλλά όταν η φλόγα φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα την περιμένει ο Γιάννης Φουντούλης, τελευταίος από τους 600 λαμπαδηδρόμους, θα λείπει, αφού στο Ζέγκεντ διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κωπηλασίας, που θα είναι το crash test του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η τελετή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκτός των άλλων η φήμη ότι το "παρών" θα δώσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα παρίσταται στην τελετή. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ενώ η μέτζο σοπράνο Τζόις ΝτιΝτονάτο θα ερμηνεύσει τον ολυμπιακό ύμνο, ο οποίος ακόμα και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου, εκβάθυνε την πρόβα. 


Παριστάμενοι επίσης αναμένεται να είναι: ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Παρίσι 2024" Τονί Εστανγκέ, που θα εκφωνήσει, όπως και ο κ. Μπαχ, χαιρετισμό, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό. 


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kkzyv6ia2h)