Οριστικά θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Basket League ο Παναθηναϊκός, που νίκησε τον Ολυμπιακό για την τρίτη αγωνιστική του τρίτου γύρου στο γκρουπ των ομάδων 1-6 στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε το τρία στα τρία επί του συγκροτήματος του Γιώργου Μπαρτζώκα στην Basket League. Ο Κώστας Σλούκας έβαλε ένα σπουδαίο σουτ με 36'' για τη λήξη, έπειτα από σταυρωτή στον Κώστα Παπανικολάου. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kxwtj4l0cx)  

Ο Κώστας Σλούκας οργάνωνε με περίσσια ωριμότητα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, με τον Ολυμπιακό να βασίζεται από την αρχή στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, με τον Μουσταφά Φαλ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kvqdvay661)


Στους 15 πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού, ο διεθνής πόιντ γκαρντ είχε τέσσερις ασίστ. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να κρατηθεί κοντά στο σκορ ως το 8’. Δεν έχει αδόκιμη ύφανση ότι ήταν κατόρθωμα.

Ήδη ο Παναθηναϊκός είχε πέντε πόντους από “ερυθρόλευκα” λάθη. Επίσης, είχε 10 πόντους μέσα στη ρακέτα, έχοντας δεχθεί μόνον 6. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατοχή, πήρε άλλους 5 με... μηδέν για απάντηση.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, υπερτερούσε στους πόντους στον αιφνιδιασμό.


Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τον αποθάρρυνε με επιμέρους 19-1

Όλα άλλαξαν, όμως, μετά το επιμέρους 0-5 του Ολυμπιακού, που τον έφεραν μπροστά 15-16 στο 8’. Θα ακολουθούσε ένα... οργίλο 20-1 από τον Παναθηναϊκό.

Μέχρι τη λήξη του δεκάλεπτου, ο Παναθηναϊκός σκάρωσε 8-0 σερί. Το τρίποντο, δε, του Γκριγκόνις, στη λήξη της πρώτης περιόδου, έφερε τη διαφορά στους επτά, 23-16.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kvn06y3pxd)

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Οι “πράσινοι” τελείωσαν με μόλις ένα λάθος την πρώτη περίοδο. Από τα καλάθια τους, δε, τα οκτώ προήλθαν από τελικές πάσες. Η δεύτερη περίοδος άρχισε με τρίποντο του Μήτογλου.

Τότε ανέλαβε και ο Κέντρικ Ναν, που πήρε τις προσωπικές επιθέσεις στο ένας εναντίον ενός, οι οποίες τόσο του αρέσουν.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kw0drumyy1)

Ο Ολυμπιακός σε εκείνο το σημείο άλλαζε τα σκριν, με αποτέλεσμα ο Ναν να επιτίθεται στον Φαλ και με το ντουμπλάρισμα να πετυχαίνει σπλιτ άουτ και ελεύθερα περιφερειακά σουτ.

Χωρίς να το καταλάβει κάποιος, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +17, 34-17, λίγο μετά τα μέσα της δεύτερης περιόδου.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: “Ροκάνισε” αθόρυβα τη διαφορά

Οι “ερυθρόλευκοι”, όμως, επίσης σχεδόν ανύποπτα, μάζεψαν τη διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι... επικράτησαν στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός προηγείτο 38-33 μετά το πέρας του πρώτου ημιχρόνου.

Αυτό δημιουργήθηκε με τους “ερυθρόλευκους” περιφερειακούς να παίζουν πλάγιο pick n roll με τον Φαλ, ο οποίος κάρφωσε πανομοιότυπα σε δύο διαφορετικές επιθέσεις. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το ημίχρονο με 11 ασίστ και 9 λάθη, στατιστικό που κανονικά δεν θα του επέτρεπε να είναι τόσο κοντά στο σκορ, ειδικά αφού είχε μείνει πολύ πίσω.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kx1wa6potd)

Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να σφίξει την άμυνά του, ενώ βασίστηκε και στον... παρορμητισμό του Ναν. Ο Αμερικανός έκανε κάποιες επιλογές που δεν ήταν ακριβώς στο σύστημα, αφού είχε βρει ρυθμό. Το αποτέλεσμα ήταν η μπάλα να μοιράζεται βεβιασμένα, υπό την πίεση του χρόνου.


Σε τεντωμένο σκοινί


Το παιχνίδι απέκτησε το χαρακτήρα κυνηγητού, με τον Ολυμπιακό να μην αφήνει τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει. Η διαφορά των 9 πόντων στις αρχές της τρίτης περιόδου ήταν η μεγαλύτερη που θα είχαν οι “πράσινοι” μέχρι τη λήξη στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ συγκεντρωμένος κυρίως στα ριμπάουντ και έβρισκε πόντους από δεύτερες ευκαιρίες. Αυτό ήταν το κρίσιμο στοιχείο, όπως και η εμφάνιση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος.

Ο Αμερικανός υπήρξε εξαιρετικός, στο βαθμό που ο Μπαρτζώκας μπόρεσε να ξεκουράσει τον Τόμας Γουόκαπ. Με τον Κάνααν να σκοράρει από το τρίποντο, ο Ολυμπιακός κατάφερε με επιμέρους 4-14 να περάσει μπροστά, 49-50.

Ο Παναθηναϊκός έβρισκε λύσεις από τον Χουάντσο, τη στιγμή που οι “ερυθρόλευκοι” ήταν πολύ περισσότερο προσεκτικοί με την μπάλα.

Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν 59-55 στη λήξη της τρίτης περιόδου.


Ο Αταμάν έγινε έξαλλος ύστερα από καταλογισμό φάουλ του Σλούκα στον Γκος στη λήξη της επίθεσης του Ολυμπιακού. Ωστόσο, παρά τις εκατέρωθεν στιγμές, το σκορ δεν άλλαζε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kxm06d4ikh)

Το παιχνίδι έφτασε σε κρίσιμη καμπή. Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 68-63 με το τρίποντο του Μήτογλου και έδειξε να βρίσκει και ρυθμό και την απαραίτητη ώθηση, ο Γκος έφτασε σε λέι απ έπειτα από κλέψιμο, ένω ακόμα μία οξυδερκής κίνηση του ΜακΚίσιλ έδωσε την ευκαιρία στον Λαρεντζάκη να ισοφαρίσει με τρίποντο.

Ύστερα από φάουλ που κέρδισε ο Γκριγκόνις, με 3’06’’ να απομένουν, αποδείχθηκε ότι είχε χαλάσει η κονσόλα της χρονομέτρησης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kxg8nqicxt)
Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από πέντε λεπτά, ενώ οι παίκτες ζεσταίνονταν.

Αυτή η διακοπή αποδείχθηκε ότι έκανε κακό στον Ολυμπιακό. 

Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να σφίξει την άμυνά του, να εκμεταλλευτεί με τον Ναν το λάθος των Φαλ και Λαρεντζάκη και να προηγηθεί 72-68. Ο Ολυμπιακός πλησίασε για τελευταία φορά με κάρφωμα του Φαλ και, έπειτα από δύο έρμπολ, ο ΜακΚίσικ έριξε τη διαφορά στον έναν, 72-71. Τότε έβαλε το τρίποντο ο Σλούκας, που ολοκλήρωσε το θρίαμβο (του) με δύο ελεύθερες βολές.