Ο Μπερνάρ είναι ένα από τα θέματα των ημερών στον Παναθηναϊκό, καθώς πραγματοποεί εντυπωσιακές εμφανίσεις και στα playoffs της Super League, αλλά το καλοκαίρι θα φύγει για τη Βραζιλία.

Είναι επίσημη, από τον Ιανουάριο, η συμφωνία του Μπερνάρ με την Ατλέτικο Μινέιρο. Κι έτσι ο Παναθηναϊκός, όσο κι αν το πάλεψε, χάνει έναν παίκτη-κλειδί της φετινής πορείας του.

Ο Μπερνάρ και η Βραζιλία

Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη είναι αυτή που δεν αλλάζει με τίποτα για τον Μπερνάρ, που είναι ένα ακόμα παράδειγμα Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που δεν αντέχει άλλο μακριά από τη ζωή που λατρεύει.

Το ποδόσφαιρο για τη Βραζιλία σημαίνει τα πάντα. Είναι το πάθος, η καθημερινότητα, η ίδια η ζωή. Γενικά ο αθλητισμός, όσο κι αν αυτό ακούγεται κάπως σε μια χώρα όπου οι φαβέλες και γενικά οι συμμορίες λυμαίνονται τις πόλεις και οι αντιθέσεις είναι επίσης μεγάλες, κυλάει στο αίμα των Βραζιλιάνων.

Ειδικότερα το ποδόσφαιρο, το οποίο πέραν του ότι αποτελεί τη μεγάλη τους αγάπη, είναι, για όσους καταφέρουν να το κάνουν και επάγγελμα, μια λύση απέναντι στις οικονομικές δυσκολίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0jyg7asl2fl)

Όποιος τα καταφέρει να περάσει και στην Ευρώπη, σημαίνει πως κάνει και μεγάλη καριέρα.

Κάτι που κατάφερε να κάνει και ο Μπερνάρ, ο οποίος από το 2013 βρίσκεται στην Ευρώπη ξεκινώντας με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, στη συνέχεια πήγε στην Έβερτον, μετά στη Σαρζά (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να καταλήξει στον Παναθηναϊκό.

Παθολογική αγάπη και του Μπερνάρ για την πατρίδα

Όπως κάθε Βραζιλιάνος, έτσι και ο Μπερνάρ, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Άλλος το σκέφτεται πιο έντονα μετά τα 32 ή 33 έτη του, άλλος το σκέφτεται λίγο νωρίτερα.

Ο Μπερνάρ είναι στη δεύτερη κατηγορία, αλλά το σίγουρο είναι ένα. Σαν τη Βραζιλία δεν έχει, για όλους τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τη χώρα της σάμπας και του καφέ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0jywwwrxwh5)

Γιατί όσο «δεμένοι» είναι με το ποδόσφαιρο, άλλο τόσο «δεμένοι» είναι και με τη χώρα τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά, ακόμα και μεγάλων ονομάτων, που θα μπορούσαν να παίζουν μπάλα στην Ευρώπη για πολλά χρόνια.

Πότε πήρε την απόφαση ο Βραζιλιάνος άσος του Παναθηναϊκού

Ο Μπερνάρ, λοιπόν, είχε πάρει την απόφαση να γυρίσει στη Βραζιλία ακόμα και πριν υπογράψει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό.

Η συζήτηση που είχε κάνει με την οικογένειά του ήταν να παίξει δύο ακόμα χρόνια στην Ευρώπη, παίρνοντας ένα μεγάλο συμβόλαιο (στα 2,5 εκατ. ευρώ φτάνουν οι αποδοχές του σε αυτό το δεύτερο έτος με την πράσινη φανέλα) και μετά να επιστρέψει στο Μπέλο Οριζόντε.

Η πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Για να συνεχίσει να απολαμβάνει τον ήλιο της Βραζιλίας, τις ομορφιές που προσφέρει, το κλίμα της παρέας και την ηρεμία που προσδίδει, ειδικά αν έχεις κάνει και το… κομπόδεμά σου.

Η συγκεκριμένη πόλη μπορεί να μην είναι παραθαλάσσια, ωστόσο εκτείνεται σε δύο μικρούς λόφους και περιβάλλεται από τεχνητό ποτάμι έχοντας πολλά πάρκα κι έναν τεράστιο ζωολογικό κήπο, ίσως από τους πιο εξελιγμένους σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d083olsx3rqp)

Αυτές οι εικόνες είναι που γυρίζουν στο μυαλό του Μπερνάρ σε συνδυασμό με την επιθυμία της οικογένειάς του να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη.

Έχοντας κατασταλάξει στο μυαλό του πως θα επιστρέψει στην αγαπημένη του πόλη συμφώνησε γρήγορα και με την Ατλέτικο Μινέιρο, μία από τις μεγάλες ομάδες του Μπέλο Οριζόντε, που είναι και αυτή στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του.

Η επισημοποίηση της συμφωνίας έγινε τον Ιανουάριο, κάτι που είχε δικαίωμα να το κάνει καθώς μπήκε στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό.

Κατασταλαγμένος ο Μπερνάρ κι ελεύθερος...

Απελευθερωμένος πλέον και με την ελευθερία κινήσεων που του έχει δώσει ο Φατίχ Τερίμ, ο Μπερνάρ πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις με την πράσινη φανέλα.

Ωστόσο η κύρια αιτία είναι πως οδεύει πως το φινάλε των 13 ετών ξενιτιάς. Μια ξενιτιά που αρχικά ήταν σκληρή, αφού από το τροπικό κλίμα της Βραζιλίας, πήγε στο «σκληρό» καιρό της Ουκρανίας με το κρύο και τα χιόνια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d081z6fgbi0x)

Για να περάσει στις βροχές της Αγγλίας, πριν βρεθεί σε πιο ήπιο κλίμα, όπως είναι και της Ελλάδας. Η πατρίδα όμως είναι πιο γλυκιά με τον Μπερνάρ να προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των Βραζιλιάνων που γυρίζουν με τέτοια αγάπη, η οποία αλλάζει το πρόσωπο και τον χαρακτήρα τους.

Η συμφωνία του Μπερνάρ με την Ατλέτικο Μινέιρο

Κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Παναθηναϊκός δεν προσπάθησε να αλλάξει την γνώμη του Μπερνάρ. Παρά το γεγονός πως έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο της ομάδας.

Σε αυτό το δεύτερο έτος οι απολαβές του εκτινάχθηκαν στα 2.5 εκατ. ευρώ που μαζί με τα μπόνους μπορεί να φτάσει και τα 3 εκατ. ευρώ. Βάζοντας μέσα και την εφορία το ποσό ανεβαίνει κατά πολύ.

Ωστόσο στην Βραζιλία αναφέρουν πως ότι κι αν γινόταν ο Μπερνάρ πήγε στον Παναθηναϊκό έχοντας ήδη αποφασίσει πως θα είναι η τελευταία του ομάδα πριν γυρίσει στην Βραζιλία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkbm1jcb0d5)

Κι επειδή πέραν από την αγάπη του για το Μπέλο Οριζόντε, είναι "δεμένος" και με την μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες της πόλης (οι άλλες δύο είναι οι Κρουζέιρο, Αμέρικα Μινέιρο), την Ατλέτικο Μινέιρο.

Γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε και πολύ για να δώσει τα χέρια πολύ πριν τον Ιανουάριο, όπου επισημοποιήθηκε πως θα πάρει μεταγραφή σε αυτή!

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Ontime