Η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει την ισπανική Ματαρό στο δεύτερο ημιτελικό του Final 4 στο Champions League που θα γίνει στη Βαρκελώνη το Σάββατο 20 Απριλίου (15:00) και ο προπονητής των "ερυθρόλευκων", Δημήτρης Κραβαρίτης, με το συνεργάτη του, Βασίλη Κουνδουράκη, επιχείρησαν μία προσέγγιση για το παιχνίδι στο parapolitika.gr, ενώ έκαναν έναν απολογισμό της χρονιάς έως τώρα. Ο πρώτος ημιτελικός, μεταξύ των επίσης ισπανικών Σαντ Αντρέου και Σαμπαντέλ, είναι προγραμματισμένος για τις 13:00 την ίδια ημέρα. 

Οι τέσσερις εποχές του Δημήτρη Κραβαρίτη στον Ολυμπιακό

Ουδεμία υπερβολή ενέχει το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κραβαρίτης έχει περάσει όλη τη ζωή του στον Ολυμπιακό. Πρόκειται, δυνητικά, για τις Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, μία από τις πιο αναγνωρισμένες μελωδίες όλων των εποχών. Πιτσιρικάς, ανέβηκε την ηλικιακή επετηρίδα προκειμένου να φτάσει στην πρώτη ομάδα. Άντρας, ήταν μέλος της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού που επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας ύστερα από 21 χρόνια, το 1992, και έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου Champions League, το 2002 στη Βουδαπέστη. Αποχώρησε και το 2005, με την παρότρυνση του τιμ μάνατζερ της ομάδας, Άκη Λογοθέτη, έγινε ο επικεφαλής της δημιουργίας μίας ακαδημίας η οποία πολύ γρήγορα, και με τη συμβολή σκαπανέων όπως ο έφορος, Κώστας Γούρας, απέφερε γρήγορα καρπούς. Όχι μόνο τίτλους στα ηλικιακά, αλλά και πολίστριες και πολίστες που αυτήν τη στιγμή διακρίνονται και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κραβαρίτης υπήρξε από το 2010 έως και το 2016 συνεργάτης του Θοδωρή Βλάχου και η ομάδα πόλο Ανδρών έφτασε στον τελικό του Champions League την τελευταία χρονιά τους, ενώ πρόσοδο είχε και η συνεργασία τους στην εθνική ομάδα, με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, στο Τόκιο.

Τώρα, κατά την τέταρτη εποχή του, είναι προπονητής της ομάδας πόλο Γυναικών που θα διεκδικήσει το τέταρτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ιστορία της, στο Final 4 που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 20 και τις 21 Απριλίου.


dimitris_kravaritis_olympiakos_final_4_champions_league



Δημήτρης Κραβαρίτης: “Με καθαρό μυαλό στον ημιτελικό”


Τρεις ισπανικές ομάδες είναι οι παρτενέρ του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Άγιο Δισκοπότηρο. Οι “ερυθρόλευκες” πρέπει να περάσουν από δύο συμπληγάδες και ένα κοινό εχθρικό για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Είναι απαραίτητο, επίσης, να το κάνουν δίχως ξένες πολίστριες, την ώρα που η ομάδα του Ντάνι Μπαλάρτ, πρώην Ισπανού διεθνή ο οποίος, ακριβώς όπως ο Κραβαρίτης, είδε τον κάματό του στις ακαδημίες να αναγνωρίζεται σε βάθος χρόνου, δεν στηρίζεται απλώς σε... ολλανδική συμμαχία (με τις Άαρτς, Φαν ντερ Κράατς και Σέβενιτς), αλλά έχει στο ρόστερ της και μία από τις κορυφαίες πολίστριες όλων των εποχών, τη Ρίτα Κέστελι.

Η πλάκα είναι πως η σπουδαία 32χρονη δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Ολυμπιακός έχει υπάρξει αρκετές φορές εμπόδιο απέναντί της και αυτό θέλει να κάνει και στις 15:00 του Σαββάτου, 20 Απριλίου, στον ημιτελικό.

Μαζί τους, είναι η σπουδαία Άννα Εσπάρ, η οποία θέλει να γινει η πρώτη Ισπανίδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών με δύο διαφορετικές ομάδες.


kravaritis_koundourakis_eleftheriou_parapolitika_gr


Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κραβαρίτης, όμως, στο parapolitika.gr, το ζήτημα είναι ομαδικό: “Το νούμερο ένα κομμάτι σε έναν ημιτελικό είναι να πάμε με καθαρό μυαλό. Υπάρχουν στιγμές που μπορείς να αντεπεξέλθεις καλά και στιγμές που μπορεί να χαθούν όλα. Δεν βλέπω τη Ματαρό σαν ονόματα, βλέπω τη Ματαρό σαν ένα σύνολο απέναντι σε ένα σύνολο σαν το δικό μας”.

Από εκεί και πέρα, πάντως, υπάρχουν και οι... διαιρέσεις. Τα μις ματς, που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναμέτρηση: “Ασχολούμαστε πολύ με την Φαν ντερ Κράατς, με την Κέστελι, με τη Σέβενιτς. Αλλά και εκείνες πρέπει να ασχοληθούν πολύ με την Πλευρίτου, με την Ελευθεριάδου, με την Ξενάκη, με την Τριχά, για να μην αδικήσω κάποια από τις πολίστριές μου, με όλες”.

Ο ίδιος τόνισε πως έχουν προσεγγίσει άψογα το κομμάτι του ημιτελικού, αλλά και γενικότερα την προπόνηση μετά τη διακοπή των δύο μηνών: “Νομίζω ότι όλες οι κοπέλες έχουν προσεγγίσει με πολλή στωικότητα αυτό το πράγμα και σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι είμαστε ένα. Όχι νομίζω, είμαστε ένα”.


Δημήτρης Κραβαρίτης: “Ο επαγγελματίας προπονητής βλέπει το τώρα και την εξέλιξη”



Ο Κραβαρίτης και ο συνεργάτης του (και στη μετεφηβεία του ασίσταντ του Χάρη Παυλίδη στον Ολυμπιακό), Βασίλης Κουνδουράκης, είναι κανονικοί προπονητές. Αυτό σημαίνει πως οιστρηλατούνται από αγχίνοια, κάνουν τους... μοντέρ, προκειμένου να δείχνουν κομμάτια από βίντεο στις πολίστριές τους, αλλά και διαρκώς επανατοποθετούνται, αν όχι στη λογική τους, σε ό,τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει.

Επιπλέον, η φετινή χρονιά, όπως συμβαίνει με κάθε δίσεκτο έτος, είναι σύνθετη. Η σεζόν σταματά για διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, που φέτος ήταν δύο, τόσο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και το Παγκόσμιο. Το ρολερκόστερ που έζησαν οι διεθνείς του Ολυμπιακού, από το χάλκινο μετάλλιο που τους χάρισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έως την τέταρτη θέση, με τις δύο πικρές ήττες σε ημιτελικό και μικρό τελικό, στην Ντόχα, ουδόλως αμελητέο είναι στη διαχείρισή του.

Τουλάχιστον, το τεχνικό τιμ δεν έχει να πραγματευτεί με πολίστριες ζημιωμένες ψυχολογικά, αφού η πρόκριση στο Παρίσι είναι ωθητική δύναμη. Αυτό που πρέπει να κάνει, όμως, είναι να τις επαναφέρει στην πραγματικότητα του παρόντος χρόνου, μια και η πιο σημαντική διοργάνωση για όλες μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική. Ο Κραβαρίτης ομολογεί: “Όσο και να θέλεις να προσπαθήσεις να αλλάξεις έναν αθλητή, είναι ένα όνειρο ετών για τα κορίτσια να πάνε εκεί. Είναι ένα όνειρο που έρχεται”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0mexvb7gudl)

Ωστόσο, η κατάκτηση του τέταρτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών δημιουργεί αυτοκίνηση, ο στόχος είναι μεγάλος. Οι τρεις αδελφές Πλευρίτου, Μαργαρίτα, Ελευθερία και Βάσω, και η Ιωάννα Σταματοπούλου έχουν κάνει όλη τη διαδρομή. Ήταν στις ομάδες του 2015, του 2021 και του 2022. “Τα νέα κορίτσια που έρχονται και αυτά τα κορίτσια έχουν παγιώσει τον Ολυμπιακό. Θα είναι το τέταρτο, αλλά θα είναι μοναδικό. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας όγκος δουλειάς. Είτε τα καταφέρουμε είτε δεν τα καταφέρουμε, ο όγκος εργασίας δεν αλλάζει”.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον ίδιο, θεωρεί ότι μια τέτοια διοργάνωση δεν είναι το άπαν, αφού ένας προπονητής έχει πάντα στο μυαλό του ένα μακρόπνοο πλάνο: “Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει μακρόχρονο, αλλά στο μυαλό ενός προπονητή υπάρχει το τώρα και η εξέλιξη”,

Βασίλης Κουνδουράκης: “Ο Ολυμπιακός είναι τεράστιος οργανισμός και το ίδιο πρέπει να είναι τα στάνταρ μας”.

Ο Βασίλης Κουνδουράκης, από τη μεριά του, έχει συνεργαστεί με τον Κραβαρίτη και στην ακαδημία του Ολυμπιακού, σχεδόν μετά την εφηβεία του. Δεν ήθελε να κάνει άλλο, από το να είναι προπονητής. Πλέον, στα 37 του, θεωρεί ότι είναι πλέον ώριμος ώστε να συνδυάζει την προσαρμοστικότητα και τις αρχές του, αλλά και να συμπλοηγεί ένα τόσο μεγάλο καράβι: “Οι αρχές της συνεργασίας μας είναι ίδιες, από πλευράς μου απολαμβάνω τη συνεργασία, ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος οργανισμός και η ομάδα πόλο Γυναικών είναι σε υψηλό επίπεδο πολλά χρόνια τώρα. Η δουλειά μας και τα στάνταρ μας θέλουμε να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο”.


vasilis_koundourakis_final_4_champions_league_parapolitika



Η συνεργασία με τον Κραβαρίτη, όπως λέει, του έχει κάνει καλό: “Η συνεργασία με τον κόουτς αυτό το εξάμηνο με έχει ηρεμήσει πάρα πολύ, νομίζω ότι είμαι περισσότερο προσαρμοστικός από ό,τι ήμουν. Έχουν αλλάξει οι εποχές και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση το όλο πράγμα, χωρίς όμως να κάνεις εκπτώσεις στη δουλειά σου. Αυτό θέλουμε να πετυχουμε”.