Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 3-2 την Μπαρτσελόνα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" για την 33η αγωνιστική της LaLiga και έφτασε τους 81 βαθμούς, με τους Καταλανούς να μένουν στους 70. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έβαλε το γκολ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, στο 90+1', και πλέον οι "μερένχες" θέλουν τέσσερις βαθμούς για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Το 36ο στην ένδοξη ιστορία τους. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός είχε σκοράρει στις καθυστερήσεις του πρώτου ματς, στη Βαρκελώνη, το νικητήριο γκολ, οπότε έκανε... τζακ ποτ. 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Η ομάδα που της αρέσει να υποφέρει


Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που η Ρεάλ Μαδρίτης αποθαρρύνει τους αντιπάλους της. Ο Κάρλο Αντσελότι έβαλε τον Εντουάρντο Καμαβινγκά αριστερό μπακ, τον άφησε μόνο του και σχεδόν πάντα χωρίς ντουμπλάρισμα με τον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ και ο ακραίος της Μπαρτσελόνα τον χόρεψε στο ταψί. Δεν ήταν αβλεψία, αλλά ένα υπολογισμένο ρίσκο από τον Ιταλό προπονητή, αφού σχεδόν πάντα, στην ανισομετρία, οι καλοί προπονητές προτιμούν να υποφέρουν στα άκρα. Ακόμα κι όταν άλλαξε, έβαλε στη θέση του τον Φραν, έστειλε τον... Μπραχίμ Ντίαθ αριστερό μπακ, με τον Μπέλιγχαμ να γυρίζει και να ντουμπλάρει.  

Η Ρεάλ φέτος, ούτως ή άλλως, είναι μια ωδή στην επιβίωση. Στα ημιτελικά του Champions League και πρωτοπόρος στη LaLiga, ενώ έχει κάνει σκάρτη μισή ντουζίνα καλά παιχνίδια φέτος. Η Μπαρτσελόνα, φωτεινή, με τη νεανική αθανασία, να την έχει στο χέρι. Να προηγείται νωρίς, από τον κακό υπολογισμό του Λούνιν στο κόρνερ του Ραφίνια, με την κεφαλιά του Αντρέας Κρίστενσεν στο δεύτερο δοκάρι. Οιωνός νίκης μόλις στο 6'. Να είναι η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, η πιο απειλητική. Εκείνη με τις εκρήξεις και τις ευκαιρίες. 

Και στο τέλος, η Ρεάλ να επιβιώνει. Με το τρομερό ένστικτο και το δέος που προκαλεί, να το ξανακάνει. Βρίσκει τις στιγμές της και τις κάνει ευκαιρίες. Με την ακρίβεια και τη σταθερότητα καρδιοχειρουργού, τις μετατρέπει σε γκολ. Ροντρίγκο στο Μάντσεστερ. Λούκας Βάθκεθ επί δύο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Τζουντ Μπέλιγχαμ, ως ψυχολογικό τραύμα. 

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα: Ο Λούκας, ο ύπνος του Κανσέλο και ο Μπέλιγχαμ

Η Ρεάλ δεν παίρνει το πρωτάθλημα επειδή είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά διότι είναι η ανώτερη πνευματικά. Ουδείς στην Ευρώπη έχει πάρει φέτος τόσους βαθμούς σε τελευταία λεπτά παιχνιδιού όσους το σιδερένιο συγκρότημα του Αντσελότι. Δύναμη και αυτοπεποίθηση. Από όλους. 

Στο 17' ο Λούκας Βάθκεθ ψάρεψε τον Κουμπαρσί σε... θολά νερά και κέρδισε το πέναλτι, αφού ανατράπηκε. Ο Βινίσιους έριξε ένα ακριβές πέναλτι, που ο Τερ Στέγκεν δεν μπορούσε να φτάσει. 

Η Μπαρτσελόνα είχε ευκαιρίες, ενώ σε ένα γύρισμα του Γιαμάλ ο Λούνιν έβγαλε την μπάλα μέσα από την εστία του. Η Μπαρτσελόνα διαμαρτυρήθηκε, αλλά οι κάμερες δεν ήταν αρκετές για να δείξουν την πάσα αλήθεια. 

Ο Τσάβι πήρε, με τη σειρά του, ρίσκα. Του βγήκαν εν μέρει. Πέδρι στη θέση του τραυματία Ντε Γιονγκ πριν βγει το ημίχρονο, Φερμίν στη θέση του Κρίστενσεν μετά την ανάπαυλα. Η δεύτερη αλλαγή έδωσε ελπίδες νίκης στην Μπαρτσελόνα, αφού ο Φερμίν ήταν ο σκόρερ του δεύτερου γκολ στο 69'. Δεν το χάρηκαν για πέντε λεπτά. Ο Λούκας έβαλε τον Κανσέλο στην... υφαλοτρυπίδα. Μετά την ντρίμπλα του στον Πορτογάλο στο πρώτο γκολ, χάθηκε από το πεδίο του και σκόραρε με προβολή ανενόχλητος, ύστερα από πάσα του Βινίσιους. 



Η Μπαρτσελόνα κλονίστηκε με το δεύτερο γκολ. Με αιχμή του δόρατος τον Βινίσιους, η Ρεάλ έβγαλε μια προειδοποιητική κόντρα, στο 82', ενώ στο 90+1', ο Μπραχίμ Ντίαθ κουβάλησε την μπάλα, την έδωσε στον Λούκας, εκείνος έκανε την παράλλη πάσα, ο Χοσέλου είτε δεν βρήκε την μπάλα είτε την άφησε να περάσει κάτω από τα πόδια του επίτηδες, ο Μπέλιγχαμ ήρθε στο δεύτερο δοκάρι και έγραψε με το αριστερό το τελικό 3-2. 

Αξίζει να σημειωθεί ένα εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο στατιστικό. Ο Λούκα Μόντριτς και ο Λαμίν Γιαμάλ έχουν διαφορά 21 χρόνων και 307 ημερών, τη μεγαλύτερη που είχαν ποτέ δύο βασικοί σε classico. 

Ρεάλ Μαδρίτης (Κ. Αντσελότι): Λούνιν, Βάθκεθ, Τσουαμενί, Ρούντιγκερ, Καμαβινγκά, Βαλβέρδε, Μόντριτς, Κρόος (71' Μπραχίμ Ντίαθ), Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο (74' Μιλιτάο), Βινίσιους.
Μπαρτσελόνα (Τσ. Ερνάντες): Τερ Στέγκεν, Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Κανσέλο, Γκιουντογκάν, Κρίστενσεν (46' Φερμίν), Ντε Γιονγκ (45' Πέδρι), Γιαμάλ, Λεβαντόβσκι (64' Τόρες), Ραφίνια (64' Φέλιξ)