Θυμάστε, αλήθεια, τι συνέβαινε στην Ελλάδα το 2009; Μπορεί να φαίνεται σχετικά κοντινό το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, πλην όμως μοιάζει σαν να μας ταξιδεύει σε μια εποχή που μοιάζει εξαιρετικά μακρινή! Όχι τα μνημόνια, ούτε καν φόβος οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε στη χώρα μας.  
 
Κάτι ανάλογο ισχύει και για το ελληνικό μπάσκετ. Ο “Εξάστερος” Παναθηναϊκός του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, και φυσικά του “Μίδα” Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κυριαρχούσε στα παρκέ της Euroleague, ενώ ο αναγεννημένος και “πάμπλουτος” Ολυμπιακός των αδελφών Αγγελόπουλων έμοιαζε έτοιμος να του αποσπάσει τα πρωτεία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.  

Μια Πρωτομαγιά σε Final Four της Euroleague στο Βερολίνο 

Ήταν Πρωτομαγιά του 2009 όταν οι δύο “αιώνιοι” κονταροχτυπήθηκαν στο παρκέ της νεόκτιστης ακόμη “O2 Arena” του Βερολίνου, που είχε ανοίξει τις πύλες της στο κοινό μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.  

Ποιος μπορεί, αλήθεια, να ξεχάσει εκείνη την μπασκετική ραψωδία που προσέφεραν δύο “dream team” και που τελικά κρίθηκε από ένα άστοχο κοντινό σουτ του Γιάννη Μπουρούση; Η υπερομάδα των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδη, Πέκοβιτς, Μπατίστ, Φώτση (κατά κοινή ομολογία το κορυφαίο ρόστερ ομάδας που έχει εμφανιστεί ποτέ στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ) απέναντι στην ομαδάρα των Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Τσίλντρες, Γκριρ, Βούισιτς, Μπουρούση και φυσικά του “δράκου” Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο.  

Euroleague Final Four 2009 | Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-84 | Semi Final | 1/5/2009


 
Το τελικό 84-82 έμελλε να αποτελέσει το “θεμέλιο λίθο” στο δρόμο του Παναθηναϊκού προς την κατάκτηση του 5ου ευρωπαϊκού, αλλά και την ουσιαστική απαρχή της θρυλικής αντεπίθεσης του Ολυμπιακού που κρατάει μέχρι σήμερα.  

Η πτώση του Παναθηναϊκού και η “επανάσταση” του Ολυμπιακού 

Γιατί ποιος μπορούσε να φανταστεί, αλήθεια, εκείνη τη μέρα ότι στα 15 χρόνια που θα ακολουθούσαν οι “ερυθρόλευκοι” θα μετρούσαν δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας, έξι παρουσίες σε τελικούς και συνολικά 7 συμμετοχές σε Final Four, την ώρα που ο “αιώνιος” αντίπαλός τους θα περιοριζόταν σε έναν τίτλο και μόλις 2 συμμετοχές σε Final Four;  
 
Θαρρείς και εκείνο το βράδυ της Πρωτομαγιάς στο Βερολίνο κάποιος Έλληνας φίλαθλος… έθαψε σε κάποιο πάρκο της βαυαρικής πρωτεύουσας μια χρονοκάψουλα, προκειμένου να τη βρει ξανά στις 26 Μαΐου του 2024. Τη μέρα που κάθε υγιής Έλληνας φίλαθλος εύχεται να ζήσει η χώρα μας ξανά ένα ντέρμπι “αιωνίων” σε Final Four της Euroleague.  

Κι αυτό να συμβεί στη σκηνή ενός μεγάλου τελικού για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς βάσει προγράμματος αν ξεπεράσουν και οι δύο τα εμπόδια της Μακάμπι και της Μπαρτσελόνα στα playoffs δεν “σταυρώνουν” μεταξύ τους στον ημιτελικό! 
 
Στο ίδιο γήπεδο με εκείνο που είχε φιλοξενήσει την τελευταία τους μονομαχία σε Final 4 (οι δύο ομάδες είχαν συνυπάρξει στην τελική τετράδα και το 2012 – το τελευταίο που βρέθηκε ο Παναθηναϊκός πριν τη δεκαετία της ευρωπαϊκής του “ξηρασίας” – κι ας έχει αλλάξει από τότε… κάμποσα ονόματα. Από “O2 Arena” το 2009, μετονομάστηκε σε “Mercedes Benz Arena” και εσχάτως σε “Uber Arena”, αλλά εξακολουθεί να γοητεύει τους επισκέπτες της.  

Το “καμπανάκι” της Μακάμπι, το “βουνό” της Μπαρτσελόνα 

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς τρέχουμε πιο γρήγορα απ’ ότι… ξεχύνονται ο Κέντρικ Ναν και ο Σακίλ ΜακΚίσικ στον αιφνιδιασμό. Πριν καν αρχίσουμε να σκεπτόμαστε το ενδεχόμενο συνάντησης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο μεγάλο τελικό, καλό θα είναι άπαντες να αντιληφθούμε το μέγεθος της δυσκολίας που θα κληθούν να διαχειριστούν οι “αιώνιοι” σε δύο άκρως απαιτητικές σειρές των playoffs απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι.  

Panathinaikos-Maccabi | Round 4 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


 
Κι αν στο στρατόπεδο των Πειραιωτών, η προσπάθεια άλωσης της Βαρκελώνης μοιάζει ούτως ή άλλως με “βουνό”, η εντυπωσιακή εμφάνιση των Ισραηλινών στον πρώτο αγώνα του play in tournament απέναντι στην Μπασκόνια (και το επιβλητικό 113-85 με το οποίο συνέτριψαν τους Βάσκους) ήρθε να θυμίσει σε όλους ότι η σκληραγωγημένη Μακάμπι είναι τον τελευταίο μήνα, ίσως, η πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης.  
 
Η παρέα του Λορένζο Μπράουν και του Γουέιντ Μπόλντγουιν μετρά από τις 29 Φεβρουαρίου μόλις μία ήττα σε 9 παιχνίδια της, αλλά δεδομένα δεν μπορεί να λογίζεται ως φαβορί στις “μάχες” της με τον Παναθηναϊκό, παρά το 2-0 σε βάρος των “πρασίνων” στη regular season, που ενδεχομένως να είναι και λίγο πλασματικό καθώς επιτεύχθηκε ουσιαστικά… απόντος του Κέντρικ Ναν.  
 
Για το ζευγάρι Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακού… τα είπε όλα ο προπονητής των Καταλανών, Ρότζερ Γκριμάου: “Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια πολύ σκληρή σειρά”. Ενδεχομένως και την πιο σκληρή από τις τέσσερις στις οποίες θα εκδοθούν τα ισάριθμα εισιτήρια για το Final Four του Βερολίνου. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του να έχουν ως “οδηγό” τα βήματα του… Άγιου Γεώργιου Πρίντεζη, που το 2015 είχε σφραγίσει την επική “ερυθρόλευκη” πρόκριση επί της Μπάρτσα και πάλι με “σπάσιμο” έδρας.  

FC Barcelona-Olympiacos Piraeus | Round 20 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague


 
Σε κάθε περίπτωση ετοιμαστείτε για δύο… μεγάλες μπασκετικές εβδομάδες που θα προηγηθούν της θρησκευτικής. Αρχή το βράδυ της Τρίτης (23/4, 20.30) με την πρώτη μονομαχία Παναθηναϊκού – Μακάμπι στο “ηφαίστειο” του ΟΑΚΑ, συνέχεια την επομένη (24/4, 22.00) με την πρώτη “γιγαντομαχία” Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη και “καπάκι” τα δεύτερα παιχνίδια (Πέμπτη 25/4, 20.30 το δεύτερο Παναθηναϊκός Μακάμπι, Παρασκευή 26/4 το δεύτερο Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός). 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην “Κυριακάτικη Απογευματινή”.