Τη συνεργασία της με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ανακοίνωσε η FIFA, με τις σχέσεις των δύο μερών να ισχύουν μέχρι το 2027. Η Aramco αποκτά δικαιώματα χορηγίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών έως 2026, ενώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών μέχρι και την επόμενη χρονιά.

Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνίες χορηγίας στο πλαίσιο της Formula 1 και είναι εταίρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ.

«Η Aramco έχει ισχυρό ιστορικό υποστήριξης εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης, αλλά και έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τον αθλητισμό σε επίπεδο βάσης», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Η συνεργασία σημαίνει ότι το βασίλειο του Κόλπου συνεχίζει να αυξάνει την επιρροή του στον αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί από επικριτές ότι επενδύει στον αθλητισμό και χρησιμοποιεί εκδηλώσεις υψηλού προφίλ για να βελτιώσει τη διεθνή φήμη της – μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί ως «αθλητικό ξέπλυμα». 

Έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023 διαπίστωσε ότι υπήρχαν 312 συμφωνίες χορηγίας από τη Σαουδική Αραβία σε 21 αθλήματα.

Είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, ξεκινώντας επίσημα την εκστρατεία της τον Μάρτιο, αφού η Αυστραλία αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση τον Οκτώβριο. Η FIFA θα επιβεβαιώσει τους οικοδεσπότες αργότερα φέτος. 

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η συμφωνία με την Aramco «εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και κάλεσε τη Fifa να προβεί σε «δεσμευτικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία για την προστασία των ανθρώπων από την εκμετάλλευση, την αδικία.


Με πληροφορίες από BBC