Ο κόσμος του ευρωπαϊκού μπάσκετ ασχολείται με ακόμη μια βραδιά κατά την οποία Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είδαν τους διαιτητές της Euroleague όχι απλώς να προκαλούν με διαιτητικές τους αποφάσεις, αλλά να κρίνουν αποτελέσματα κατά των ελληνικών ομάδων. Από τη μία η ξεκάθαρη παράβαση των 5 δευτερολέπτων της Μπαρτσελόνα στην τελευταία κατοχή του Game 3 κόντρα στους ερυθρόλευκους και από την άλλη η περίφημη απόφαση των διαιτητών στο Βελιγράδι να μετρήσουν χωρίς λόγο καλάθι της Μακάμπι το οποίο εν τέλει... πήραν πίσω δίνοντας τζάμπολ ενώ οι "πράσινοι" είχαν την μπάλα στα χέρια τους και πήγαιναν για την τελευταία επίθεση.

Τα 5 δευτερόλεπτα της Μπαρτσελόνα κόντρα στον Ολυμπιακό δε συνιστούν ανθρώπινο λάθος

Κι αν η φάση στο Βελιγράδι συνιστά ανθρώπινο λάθος (το οποίο οι διαιτητές προσπάθησαν να διορθώσουν αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς η Μακάμπι πήρε την κατοχή μετά το τζάμπολ), αυτό που έγινε στο ΣΕΦ στην επαναφορά του Σατοράνσκι προτού ο Λαπροβίτολα ισοφαρίσει στην κανονική διάρκεια δε συνιστά σε καμία περίπτωση ανθρώπινο λάθος. Ο διαιτητής Νέντοβιτς μετράει έστω και καθυστερημένα τα 5 δευτερόλεπτα αλλά αποφασίζει να μην καταλογίσει την παράβαση. Σε αυτή τη φάση όμως ο κανονισμός δεν επιτρέπει στον προπονητή να κάνει challenge.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίσημος λογαριασμός της Euroleague στο Twitter, διέγραψε το βίντεο του καλαθιού του Νίκολας Λαπροβίτολα το οποίο είχε εξ αρχής ανεβάσει αποθεώνοντας τον Αργεντινό για το ομολογουμένως φανταστικό καλάθι του μπροστά στον Φαλ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο σχολιαστής της Euroleague ανέφερε μάλιστα στη μετάδοση ότι δεν δόθηκε ξεκάθαρη παράβαση στην επαναφορά (το λέει στο ξεκίνημα του βίντεο του basketnews).

Ο Ολυμπιακός κατάλαβε από πρώτο χέρι για μια ακόμη φορά τι γίνεται όταν η Euroleague για κάποιο λόγο θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης. Οι μετριότατοι έως κάκιστοι διαιτητές έχουν ακούσει πολλά και ίσως γι' αυτό ο χειρότερος εξ' αυτών, Μεντί Ντιφαλά, αποφάσισε να κρίνει ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, στην φάση με τον Πετρούσεφ και τον Πάρκερ. Εκεί όμως ο Σέρβος έδωσε το δικαίωμα στον Ντιφαλά να το κάνει. Στη φάση της επαναφοράς του Σατοράνσκι ο Ολυμπιακός δεν έδωσε κανένα δικαίωμα. 

Οι διαιτητές του Μακάμπι - Παναθηναϊκός προσπάθησαν να διορθώσουν το λάθος τους αλλά η αλλοίωση αποτελέσματος είχε ήδη γίνει

Όπως αντίστοιχα δικαίωμα δεν έδωσε και ο Παναθηναϊκός στη φάση όπου ο Λεσόρ έβγαλε την άμυνα στον Μπράουν αλλά είδε τους διαιτητές να τον χρεώνουν με basket interference που δεν έκανε ποτέ. Παρ' όλα αυτά οι διαιτητές εκεί θέλησαν να διορθώσουν το λάθος τους δίνοντας τζάμπολ αλλά είχαν ήδη αλλοιώσει την έκβαση του παιχνιδιού καθώς ο Παναθηναϊκός είχε την μπάλα στα χέρια του για την τελευταία επίθεση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έδωσαν κατοχή 14 δευτερολέπτων στην Μακάμπι, αντί για 3,8'' που απέμεναν για την ολοκλήρωση της επίθεσής της.

Τότε ο Γκραντ έδωσε το δικαίωμα και ο Μπράουν είπε ευχαριστώ ευστοχώντας στις βολές. Δικαίωμα όμως το τριφύλλι δεν έδωσε στη φάση που ο Παπαπέτρου είδε τον Ριβέρο να τον γκρεμίζει, ούτε όταν ο Νίμπο περπάτησε νωρίτερα στην βασική γραμμή.

"Κάντε ομάδα να κερδίζετε και τη διαιτησία" είναι μια αγαπημένη φράση όσων ευνοούνται. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται καν να τις φτιάξουν καθώς... τις διαθέτουν ήδη, ειδικά σε σχέση με τις Μακάμπι και Μπαρτσελόνα. Όμως αμφότεροι οι "αιώνιοι" είναι μακριά από τον καλό τους εαυτό στις σειρές τους για τα Playoffs της Euroleague και έχουν δώσει το δικαίωμα στις αντιπάλους τους να έχουν το πάνω χέρι. Μπορούν να κάνουν και οι δύο συνεχόμενες νίκες και να πάνε στο Βερολίνο; Αν βρουν τον εαυτό τους και δε δώσουν δικαιώματα, ναι. Αν συνεχίσουν ως έχουν, τότε... καλή τύχη για του χρόνου!