Ήταν 5 Απριλίου 2012, όταν ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε την τελευταία (όπως αποδείχτηκε τα επόμενα χρόνια) πρόκρισή του σε Final Four της Euroleague. Μπροστά σε 20.000 αφιονισμένους οπαδούς του, ο “Εξάστερος” του Ζέλικο Ομπράντοβιτς λύγιζε στα τελευταία δευτερόλεπτα την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 86-85 και έκλεινε εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Classic Games, 2011-12 Playoffs G5: Panathinaikos Athens-Maccabi Electra Tel Aviv

Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 7/5/2024: Δώδεκα χρόνια και ένα μήνα μετά, το “τριφύλλι” ετοιμάζεται να ζήσει ένα θρυλικό déjà vu που θα το δει να επιστρέφει στη… φυσική του θέση: Σε ένα Final Four της Euroleague.

Ο Παναθηναϊκός, το Final 4 της Euroleague και το χρονικό των υποσχέσεων του Εργκίν Αταμάν

Κι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που πίστευε όσο κανείς ότι θα ερχόταν η αποψινή βραδιά, αυτός δεν είναι άλλος από τον Εργκίν Αταμάν. Από την πρώτη μέρα που συμφώνησε να αναλάβει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της μεγάλης επιστροφής του Παναθηναϊκού, ο Τούρκος τεχνικός όχι μόνο δεν “μάσησε” τα λόγια του, όχι μόνο δεν… κράτησε πισινή, αλλά δεσμεύτηκε στους φίλους των “πράσινων” ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα για να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, στο Βερολίνο. Ας θυμηθούμε όλη αυτή την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον αποψινό “τελικό πρόκρισης” με τη Μακάμπι, μέσα από τα λόγια του “αρχιτέκτονα” της επιτυχίας του.

18 Ιουνίου 2023: Ο Εργκίν Αταμάν παραχωρεί την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην Τουρκία ως νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. “Tώρα για το νέο ρόστερ του Παναθηναϊκού, έχω σημαντική δουλειά. Μιλάω με τον πρόεδρο, θα κάνουμε σημαντικές αλλαγές, θα φτιάξουμε ρόστερ για Final 4 και να γίνει η ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης”.

25 Ιουνίου 2023: Ο Εργκίν Αταμάν παραχωρεί νέα μεγάλη συνέντευξη στην “Fanatik”: “Στόχος μας είναι σίγουρα να φθάσουμε στο Final-4 με τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να μειώσω τον στόχο. Δεν μπορώ να χαμηλώσω τον πήχη για ένα σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός και να θέσω ως στόχος την πρόκρισή μας στα playoffs”.

25 Αυγούστου 2023: Ο Εργκίν Αταμάν “προσγειώνεται” στο “Eλευθέριος Βενιζέλος” και είναι κατηγορηματικός από τις πρώτες του δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους που τον υποδέχονται: “Θα είναι θαυμάσια! Είναι μια νέα πρόκληση. Μια νέα πρόκληση μετά από πολλά χρόνια για τον Παναθηναϊκό. Νομίζω ότι φτιάξαμε μια σπουδαία ομάδα. Όλοι μαζί θα παλέψουμε για τους μεγάλους στόχους. Ο πρώτος για τον Παναθηναϊκό και για εμένα είναι το Final Four. Να φτάσουμε στο Final Four της EuroLeague και έπειτα όλα είναι ανοιχτά”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cv2ahhb1thld)

21 Noεμβρίου 2023: Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του νέου χορηγού της ομάδας (AKTOR), ο Εργκίν Αταμάν δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία του Παναθηναϊκού στην Euroleague: “Θέλω να πω στους φίλους μας να γεμίζουν κάθε φορά το γήπεδο αλλά και να κλείσουν τα εισιτήριά τους για τα επόμενα ματς αλλά και για το final 4. Γιατί ο Παναθηναϊκός θα παλέψει μέχρι το τέλος για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα"

3 Ιανουαρίου 2024: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα από την Μπασκόνια με καλάθι του ΜακΙντάιρ στην εκπνοή και ο Εργκίν Αταμάν δηλώνει μετά το τέλος του αγώνα: “Κάτι θα αλλάξουμε στο Final Four και στον τελικό θα το βάλουμε εμείς και θα πάρουμε τον τίτλο“.

23 Απριλίου 2024: Μετά την εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των playoffs της Euroleague, ο Εργκίν Αταμάν αφήνει άφωνους τους πάντες στη συνέντευξη Τύπου δηλώνοντας: “Υπόσχομαι, ότι θα πάμε στο Final Four, κι αν δεν πάμε, δε θα είμαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό”.