Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος που πανηγυρίζει από το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, θα πρέπει να γυρίσει το χρόνο πίσω λίγες εβδομάδες. Εκείνο το απόγευμα της 24ης Απριλίου στο "Αθανάσιος Διάκος" της Λαμίας, όταν ο Σβαμπ ισοφάριζε στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων σε 1-1 τους αδιάφορους βαθμολογικά γηπεδούχους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0shujfuqgi9)

Αποκλεισμένος από το Europa Conference League, βρισκόμενος στη χειρότερη αγωνιστική κατάστασή του από το ξεκίνημα της σεζόν, ο "Δικέφαλος του Βορρά" εμφανιζόταν ακόμη και ως φαβορί για την κατάληψη της τέταρτης θέσης στη βαθμολογία της Super League που υπό συνθήκες θα οδηγούσε στην καταστροφή της μη συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Πριν από ένα μήνα το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός

Στο φινάλε εκείνης της βραδιάς, ο ΠΑΟΚ έβλεπε την πρώτη θέση της βαθμολογίας από απόσταση 7 βαθμών, έχοντας "κάβα ελπίδας" το ένα επιπλέον παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, έναντι της πρωτοπόρου ΑΕΚ. Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα έμοιαζε σχεδόν… απαγορευτικό, καθώς περιλάμβανε διαδοχικά ντέρμπι, τα δύο εκ των οποίων μάλιστα ήταν κάτω από πολύ δύσκολες – για διαφορετικούς λόγους – συνθήκες. Αυτό με την ΑΕΚ στην Τούμπα και το χθεσινό με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να βρει τεράστια ψυχικά αποθέματα για να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο.

Τα ίδια στα οποία χρειάστηκε να καταφύγει το βράδυ της 28ης Απριλίου, τη στιγμή που ο Ντομαγκόι Βίντα έμοιαζε να βάζει ταφόπλακα στα «μαυρόασπρα» όνειρα για τίτλο, δίνοντας το προβάδισμα στην "Ένωση" με 2-1 μέσα στην έδρα του "Δικέφαλου του Βορρά" στο 75ο λεπτό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1e6xangg5zt)

Κι όλα αυτά όντας η μόνη ομάδα (μαζί με τον Ολυμπιακό) που κουβάλησε για το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής του και δεύτερο… ευρωπαϊκό καρπούζι στη μασχάλη του, την ώρα που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είχαν την πολυτέλεια να "επαναφορτίζουν" τις μπαταρίες τους απαλλαγμένοι από έξτρα σωματική και πνευματική φθορά που συνοδεύουν τα ταξίδια των ομάδων μας στις διοργανώσεις της UEFA.

Ένα ποδοσφαιρικό έπος με σφραγίδα Ραζβάν Λουτσέσκου

Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ είναι και μάγκικο και πέραν πάσης αμφισβήτησης. Είναι ένας τίτλος που φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του ενωμένη και αποφασισμένη, όταν ακόμη και πιστοί της υποστηρικτές έδειχναν να της γυρίζουν την πλάτη.

Το φετινό πρωτάθλημα δεν κερδήθηκε στο χορτάρι, αλλά στα αποδυτήρια της Τούμπας. Στις στιγμές της αφόρητης μοναξιάς που δημιουργεί η αμφισβήτηση, η κριτική και η κατακραυγή. Σε εκείνες της μέρας που ακολούθησαν τον αποκλεισμό από την Μπριζ και το βατερλό στη Λαμία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1dyjvfg9umx)

Το τρόπαιο που θα κοσμεί πλέον το μουσείο των αναμνήσεων του "Δικέφαλου του Βορρά" αποτελεί την επιβράβευση της "οικογένειας". Ο ΠΑΟΚ είναι πανάξιος πρωταθλητής, κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα που έμοιαζε να κρατά και με τα δυο της χέρια η ΑΕΚ. Όλα τα δεδομένα ήταν υπέρ της "Ένωσης". Όλα!

Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, όμως, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έδειξε πολύ… light στην τελική ευθεία της χρονιάς. Θαρρείς και είχε απωλέσει το περσινό της μέταλλο. Έβλεπες μια ομάδα από την οποία απουσίαζε η γυαλάδα στο μάτι. Έλειπε ολοκληρωτικά η σπίθα που τη χαρακτήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του Αργεντίνου τεχνικού.

Αγωνιστικά προβλήματα η ΑΕΚ αντιμετώπισε από το ξεκίνημα της χρονιάς. Δεν έχασε, όμως, το πρωτάθλημα στο χορτάρι. Το έχασε στα αποδυτήρια. Γιατί οι "πολεμικές μηχανές" χτίζονται στα προπονητικά κέντρα. Οι ομάδες που δεν τα παρατάνε, δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όχι τις Κυριακές. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο αριστούργημα της καριέρας του!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".