Η τελευταία ημέρα της Premier League για τη σεζόν 2023-24 απέδειξε ό,τι οι ποδοσφαιρόφιλοι αναγνωρίζουν ως αίσθηση: ότι το ποδόσφαιρο στέκει σε κάθε εποχή διότι ως τέχνη είναι γενική και σχετική. Αναδείχθηκαν τόσο η σχετικότητα όσο και το ειδοποιό του την τελευταία αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος. Κι ενώ σύσσωμη η "Αλβιώνα" ομνύει στην πρωτοτυπία της Μάντσεστερ Σίτι και του Πεπ Γκουαρδιόλα, θύει στο συναίσθημα που εκκρίθηκε με το "αντίο" του Γιούργκεν Κλοπ από τη Λίβερπουλ

Premier League: Οι μεγάλοι ανταγωνιστές


Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η Μάντσεστερ Σίτι έγραψαν Ιστορία με την τέταρτη διαδοχική κατάκτηση της Premier League. Η κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ είναι... σκασμένη: πρώτα η Σίτι "ρεφάρει" το τρεμπλ της Γιουνάιτεντ από το 1999, με την περυσινή κατάκτηση του Champions League, της Premier League και του FA Cup, και έπειτα παίρνει ακόμα ένα πρωτάθλημα, το τέταρτο σερί, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από τότε που υπάρχει πρωτάθλημα, δηλαδή το 1889. 

Ο ιδιοφυής Καταλανός και οι παίκτες του έσπασαν τα κοντέρ. Τα πρώτα δημοσιεύματα που ευθαρσώς τον φέρνουν πάνω από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είναι γεγονός. Μπορεί να κάνει ακόμα ένα νταμπλ, το προσεχές Σάββατο, 25 Μαΐου, στο Γουέμπλεϊ. Παίζει τελικό Κυπέλλου απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Σε μια τέτοια συγκυρία, λοιπόν, μια τέτοια στιγμή, ο θεατής δεν προτιμούσε να κοιτάζει από το καλειδοσκόπιο τη Σίτι: έκλινε προς το "Άνφιλντ", εκεί που ο Γιούργκεν Κλοπ έλεγε αντίο στη Λίβερπουλ

Είναι η τάση προς το προσωποκεντρικό. Μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο ερχομός του Μεσσία. Απασχολεί, φυσικά, τους ανθρωπολόγους. Τους κοινωνιολόγους, επίσης.

Ο Γκουαρδιόλα "ράγισε" όταν ρωτήθηκε για τον Κλοπ. Είναι στ' αλήθεια αποκαλυπτικός ο τρόπος που εκφράστηκε. Ακόμα περισσότερο, ό,τι δεν συγκράτησε. Μετράει διαφορετικά μια και, παρά το πάθος του, μοιάζει να τελεί υπό έλεγχο. Άλλωστε, οι δυο τους είχαν μια από τις πιο ανταγωνιστικές κόντρες στην αθλητική Ιστορία. Οι προκλήσεις που συνάντησε ο Πεπ τα χρόνια του στη Σίτι έχουν ως απάντηση το ονοματεπώνυμο του επί 9ετία προπονητή της Λίβερπουλ. 


Pep brought to TEARS when responding to Klopp’s praise after fourth PL title win in a row ❤️🤝


Premier League: Εκατέρωθεν έπαινοι

Μέσα σε όλα, ο Κλοπ μίλησε και για τον Γκουαρδιόλα την Παρασκευή 17 Μαΐου, ενώ η κλεψύδρα άδειαζε και πια οι κόκκοι έπεφταν κατά μόνας. 

"Ό,τι κι αν συνέβη στη Σίτι με τις 115 κατηγορίες, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Βάλτε οποιονδήποτε άλλο προπονητή στον κόσμο σε αυτήν την ομάδα, δεν πρόκειται να κατακτήσουν το πρωτάθλημα τέσσερις φορές στη σειρά". Αυτό είπε ο Γερμανός. Προανήγγειλε επί της ουσίας την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Σίτι. 

Ο Γκουαρδιόλα αποδείχθηκε ευσυγκίνητος όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού και την παρουσία του: "Θα μου λείψει πολύ. Ο Γιούργκεν ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Με πήγε σε άλλο επίπεδο ως προπονητή. Νομίζω ότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλον απίστευτα. Έχω την αίσθηση ότι θα επιστρέψει. Θέλω απλώς να πω ευχαριστώ πολύ για τα λόγια του. Αλλά ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μου προσφέρει και μου δίνει αυτός ο σύλλογος".