Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και ανέλυσε τα δεδομένα για το Euroleague Final 4 2024 στο Βερολίνο (24-26 Μαΐου), ενώ εύχεται τελικό μεταξύ Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού την Κυριακή 26 Μαΐου (20:00). 

Η επικράτηση του Παναθηναϊκού AKTOR στο Final 4 της Euroleague το 2002 στην Μπολόνια και εκείνη του Ολυμπιακού το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, εκτός του… σέρβικου δάκτυλου, είχαν έναν κοινό παρονομαστή: ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους διανοούμενους ψηλούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σχεδόν τον έβγαλε από το μανίκι του στις αρχές Μαΐου του 2002, στην Μπολόνια, αν και ο Λάζος είχε γίνει ο πυλώνας της πιο σημαντικής νίκης του Παναθηναϊκού AKTOR μέσα στη χρονιά έως εκείνο το σημείο, στη Λιουμπλιάνα απέναντι στην Ολίμπια.


HighLights, 2002, Bologna, Final KIN-PAO



Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, από τη μεριά του, εμπιστεύθηκε το μυαλό του και την πορεία που είχε διαγράψει στο παγκόσμιο στερέωμα, ασχέτως αν, για τον ίδιο "το μπάσκετ το 2012 σε σχέση με το 2000 είχε αλλάξει. Η απόσταση του τρίποντου είχε μεγαλώσει, η ρακέτα είχε μικρύνει, το παιχνίδι στο ποστ είχε μειωθεί και έπαιζαν περισσότερο πικ ν ρολ, άλλαξε γενικά το μπάσκετ, ενώ οι θέσεις δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες. Το 2000 ήταν πιο αργά τα παιχνίδια, πιο αργές και λιγότερες οι επιθέσεις, υπήρχε περισσότερη ισορροπία ανάμεσα σε δίποντα και τρίποντα".

Ο ίδιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στον Ολυμπιακό, ακόμα και αν στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα δεν αγωνίστηκε ενώ στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπαιξε 4’53’’. Άλλωστε, τονίζει ότι η διαφορά του στα δύο Final 4 ήταν ότι "στο ένα δεν είχα την εμπειρία και είχα το άγχος και στο δεύτερο δεν είχα το άγχος και είχα την εμπειρία". Αυτή η εμπειρία αποδείχθηκε χρηστική, τουλάχιστον στα μέρη που δεν υπήρχαν κάμερες.

Euroleague Final 4 2024: "Στην Πόλη ο Ολυμπιακός πήγε ως φαβορί" 

Οι διαφορές του Παναθηναϊκού AKTOR το 2002 με τον Ολυμπιακό το 2012, δε, εκπλήσσουν. Ο Παπαδόπουλος περιγράφει ότι "με τον Παναθηναϊκό AKTOR ήμασταν το αουτσάιντερ, με τον Ολυμπιακό ήμασταν το φαβόρι". Μισό λεπτό: ο Ολυμπιακός του 2012, η Σταχτοπούτα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ήταν το φαβορί στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης; "Όταν πηγαίναμε στο Final 4, αισθανόμασταν το φαβορί. Στην Μπολόνια έμοιαζε προδιαγεγραμμένο ότι η Κίντερ θα το έπαιρνε το κύπελλο. Υπήρχε μια αύρα τέτοια. Στον Ολυμπιακό έδιναν μια αύρα νικητή ο ίδιος ο Ίβκοβιτς, ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Επίσης, η Κωνσταντινούπολη προσέθετε ένα συντελεστή αυτοπεποίθησης παραπάνω, αφού ήταν η… Κωνσταντινούπολη. Αισθανόμαστε σαν να παίζουμε στην έδρα μας".


Ολυμπιακός - Τσσκα Μόσχας 62-61 Τα highlights



Σε ό,τι αφορά τις εγγενείς διαφορές των δύο Σέρβων; "Ο Ομπράντοβιτς έκανε τις αλλαγές μέσα στο παιχνίδι και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Ίβκοβιτς προετοίμαζε πολύ καλά την ομάδα πριν από αυτό". Ο ίδιος, πάντως, προτιμά "την Μπολόνια (σ.σ. τη νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR) γιατί είχα πιο μεγάλη συμμετοχή και ήταν καθοριστική για την καριέρα μου". Όταν, επίσης, ρωτήθηκε για το ποια από τις δύο ομάδες θα νικούσε σε μεταξύ τους αναμέτρηση, απάντησε: "Ο Παναθηναϊκός AKTOR στην τρίτη παράταση".

Euroleague Final 4 2024: "Να φτάσουν στον τελικό και οι δύο"


"Θέλω να φτάσουν οι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό και να νικήσει ο Ολυμπιακός", απάντησε ο Παπαδόπουλος στην ερώτηση για το προσεχές Final 4 της Euroleague, στο Βερολίνο, από τις 24 έως τις 26 Μαΐου. Ο λόγος δεν είναι "επειδή υποστηρίζω τον Ολυμπιακό, αλλά διότι παίζει πιο συγκροτημένο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός AKTOR παίζει πιο ελεύθερο μπάσκετ. Νομίζω ότι ο ουδέτερος φίλαθλος προτιμά να νικήσει ο Παναθηναϊκός AKTOR, ενώ ο μπασκετικός φίλαθλος προτιμά τον Ολυμπιακό".


Olympiacos ball movement | Bartzokas ball | Euroleague 2023-24



Σε ό,τι αφορά τις αναμετρήσεις των "πράσινων" με τη Φενέρμπαχτσε (24/5-19:00) και του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης (24/5-22:00) στην "Uber Arena", ο Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν παρελθόν. "Όταν φτάνεις σε ένα Final 4 όλο το προηγούμενο track record σβήνεται. Δεν έχει σημασία που η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πρώτη στην αγωνιστική περίοδο. Απολύτως καμία, ξεκινούν όλα από το μηδέν. Γι’ αυτό και οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν σχεδόν τις ίδιες αποδόσεις και στους τέσσερις, με πολύ μικρές αποκλίσεις". Μάλιστα, ο Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα μαθηματικό νόμο, αφού "μπορεί να πετάξω ένα νόμισμα 50 φορές και τις 50 φορές να έρθει κορόνα. Το ποσοστό κάθε φορά μειώνεται και για τις δύο επιλογές. Κάθε φορά το νήμα πιάνεται από την αρχή".


How One Change From Ataman Got PAO To Final 4



Ο πλέον 43χρονος πρώην σέντερ, ένας από τους μποέμ τύπους του ελληνικού μπάσκετ, με τον υψηλό δείκτη IQ και τις ελαστικές κινήσεις, απάντησε και στο αν οι δύο ομάδες έχουν αντίδοτο για το σέντερ της Ρεάλ, Έντι Ταβάρες. Δεν το προσωποποίησε: "Ο Ολυμπιακός παίζει πιο συγκροτημένο μπάσκετ, πάει σε πιο αργές επιθέσεις, παίζει πιο ομαδική άμυνα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR παίζει πιο ελεύθερο μπάσκετ, σε υψηλότερο τέμπο. Μια ομάδα που πάει σε χαμηλές επιθέσεις μπορεί πιο εύκολα να επιβάλει το ρυθμό. Μπορεί πιο εύκολα να πάει το σκορ χαμηλά και άρα να περιορίσει τους παίκτες του αντιπάλου".

Σε ό,τι αφορά τους παίκτες-κλειδί των δύο ομάδων, απάντησε: "Ο Σλούκας στον Παναθηναϊκό AKTOR, ο Φαλ στον Ολυμπιακό. Ο Σλούκας είναι γενικά παίκτης-βαρόμετρο, η απόδοσή του συσχετίζεται με το αποτέλεσμα, ο Φαλ είναι ένας πλέι μέικερ ρακέτας, αν πάει η μπάλα μέσα, ακόμα και να μη σκοράρει, θα κάνει τη διαφορά. Αρκεί να πάει η μπάλα μέσα".