Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε κανένα απολύτως περιθώριο λάθους στο "Έτιχαντ". Γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε απώλεια βαθμών θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στις ελπίδες της για την κατάκτηση της Premier League, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έκανε το καθήκον της, επικρατώντας άνετα με 3-0 της Κρίσταλ Πάλας σε εξ αναβολής αναμέτρηση για την 31η αγωνιστική, διατηρώντας την πίεση στην Άρσεναλ την οποία πλησίασε στους δυο βαθμούς (79 έναντι 77), δυο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Το "σοκ" του rotation και η επιστροφή του Γκβάρντιολ

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήρθε πριν τη σέντρα, με τον Γκουαρδιόλα να επιλέγει να ξεκουράσει αρκετά από τα "βαριά" του χαρτιά ενόψει του τελικού του FA Cup το ερχόμενο Σάββατο. Συνολικά, προχώρησε σε έξι αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα που είχε επικρατήσει με 3-0 της Μπρέντφορντ.

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα, ξεχώρισε η επιστροφή του Γιόσκο Γκβάρντιολ μετά από πέντε μήνες απουσίας. Παράλληλα, ο Φιλ Φόντεν πήρε φανέλα βασικού για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος από τις 4 Μαρτίου, ενώ ο Σαβίνιο ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα της λίγκας για πρώτη φορά από την Πρωτοχρονιά. Από την άλλη πλευρά, η Πάλας παρατάχθηκε με τέσσερις αλλαγές (εκτός οι Γουόρτον και Καμάντα, μέσα οι Λέρμα και Χιουζ), με τον Ζαν-Φιλίπ Ματετά να καταγράφει την 199η συμμετοχή του με τον σύλλογο.

Η "απάντηση" στο οφσάιντ και το ρεσιτάλ του Φόντεν

Το παιχνίδι ξεκίνησε με μια λαχτάρα για τους γηπεδούχους, καθώς μόλις στο 3ο λεπτό ο Ματετά βρήκε δίχτυα για την Πάλας, όμως το γκολ ακυρώθηκε άμεσα ως οφσάιντ. Αφού συνήλθε από την προειδοποίηση, η Σίτι ανέλαβε τα ηνία και μετέτρεψε το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Φιλ Φόντεν.

Στο 32' ήρθε το 1-0 της Σίτι. Ο Φόντεν "ξεκλείδωσε" την άμυνα της Πάλας με ένα υπέροχο τακουνάκι μέσα στην περιοχή. Ο Αντουάν Σεμένιο έγινε αποδέκτης της μπάλας και με ένα εξαιρετικό δεξί σουτ στην κίνηση άνοιξε το σκορ. Οκτώ λεπτά αργότερα, η πίεση απέφερε ξανά καρπούς. Μετά από γέμισμα του Γκβάρντιολ από τα αριστερά, ο Φόντεν "τσίμπησε" υποδειγματικά την μπάλα με το αριστερό, δίνοντας την ευκαιρία στον Ομάρ Μαρμούς να γυρίσει το σώμα του και να "εκτελέσει" με το δεξί, διπλασιάζοντας τα τέρματα της ομάδας του.

Η Σίτι έφτασε μια "ανάσα" και από ένα τρίτο γκολ λίγο πριν το ημίχρονο (44'), όταν μετά από νέα δημιουργία του Φόντεν, ο Γκβάρντιολ πήρε μια δυνατή κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι. Εκεί, όμως, ο τερματοφύλακας της Πάλας, Ντιν Χέντερσον, πραγματοποίησε μια ασύλληπτη απόκρουση, κρατώντας το 2-0.

Διαχείριση, εκνευρισμός και το "κερασάκι" του Σαβίνιο

Στην επανάληψη, ο ρυθμός έπεσε αισθητά. Η Κρίσταλ Πάλας προσπάθησε να βρει τα πατήματά της και κράτησε περισσότερο την μπάλα μετά το 50'. Στο 54', οι φιλοξενούμενοι απείλησαν ελαφρώς, όταν ο Χιουζ βρήκε τον Λέρμα στα όρια της περιοχής, αλλά ο Κολομβιανός έκανε κακό κοντρόλ χάνοντας την ευκαιρία για σουτ.

Ο εφησυχασμός των παικτών της Σίτι δεν άρεσε καθόλου στον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος στο 72ο λεπτό ήταν φανερά εκνευρισμένος στον πάγκο, βλέποντας την ομάδα του να έχει χάσει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής. Ωστόσο, η Πάλας δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά, με μια στημένη φάση του Τζόνσον να καταλήγει απευθείας στην αγκαλιά του Ντοναρούμα.

Το τελικό "χτύπημα" ήρθε προς το φινάλε της αναμέτρησης. Στο 84ο λεπτό, ο Ραγιάν Τσερκί, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή, απέφυγε εξαιρετικά ένα τάκλιν αντιπάλου και "σέρβιρε" έτοιμο γκολ στον Σαβίνιο. Ο Βραζιλιάνος δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χέντερσον, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0 και "κλειδώνοντας" οριστικά το υπερπολύτιμο τρίποντο για τους "Πολίτες".