Από το Mundobasket του 2006 και μετά, η Ελλάδα έχει μόνο ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ομάδα μπάσκετ. Ο λόγος για την Ισπανία με τους «φούριας ρόχας» όπου μας έβρισκαν να μας έπαιρναν αυτό που ήθελαν.
Στον τελικό της Ιαπωνίας και με την Ελλάδα να μοιάζει ανίκητη μετά το έπος απέναντι στις ΗΠΑ, ήρθε η βαριά ήττα με 70-47 για να γεννηθεί η τεράστια κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες τα επόμενα χρόνια.
Αυτή κορυφώθηκε το 2007 όταν στο Eurobasket της Ισπανίας έγινε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές με την Ελλάδα να ηττάται 82-77 στην Ισπανία και όλοι να μιλούν για την τρομακτική διαιτησία.
Η νίκη της Ελλάδας απέναντι στην Ισπανία προ τριετίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί… εκδίκηση καθώς οι Ισπανοί ήταν αρκετά αποδυναμωμένοι, όπως και η Ελλάδα.
Φέτος όμως, όλα είναι διαφορετικά. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη έχοντας κάνει το απόλυτο και έχοντας δείξει τα… δόντια της, πηγαίνει αποφασισμένη να ξορκίσει την κατάρα και να πάρει τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά.
Εφόσον γίνει αυτό, ποιος θα μπορούσε άραγε να μπει στο δρόμο της «επίσημης αγαπημένης» για την κατάκτηση του χρυσού;
Το μεγάλο όπλο των Ισπανών είναι ο Γκασόλ που πετυχαίνει για την… πλάκα του 30 πόντους ανά παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, όλοι οι άλλοι παίκτες μπορούν να αντιμετωπιστούν και η παρουσία του υψηλόσωμου σέντερ θα κρίνει εν πολλοίς και το παιχνίδι.