Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους ψηλούς στο πρωτάθλημα του NBA, για πολλούς αναλυτές ίσως ο μοναδικός σέντερ της σύγχρονης εποχής που αξίζει τον τίτλο του σταρ. Παράλληλα όμως, ο 26χρονος άσος θεωρείται και ένας από τους πλέον δύστροπους και προβληματικούς χαρακτήρες, γεγονός που έχει αποτελέσει τροχοπέδη, τόσο στην προσωπική του εξέλιξη, όσο και στην πορεία των Σακραμέντο Κινγκς, που επί των ημερών του δεν έχουν καταφέρει ποτέ να προκριθούν στα πλέι-οφ της Δυτικής Περιφέρειας.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Κάζινς απέδειξε το δίκαιο αμφοτέρων των παραπάνω ισχυρισμών. Καταρχάς, το βράδυ της Δευτέρας ο σέντερ των Κινγκς προπηλάκισε δημοσιογράφο της τοπικής εφημερίδας "Sacramento Bee", εξοργισμένος από ένα ρεπορτάζ που αφορούσε τον αδελφό του, Τζαλίλ, και τη φερόμενη ανάμειξή του σε καυγά, που έγινε την περασμένη άνοιξη σε μπαρ. «Μην αναφέρεις ξανά τον αδελφό μου. Λέγε ό,τι θέλεις για εμένα, αλλά μην αναφέρεις την οικογένειά μου», είπε ο Κάζινς στον δημοσιογράφο Αντι Φουρίλο, λόγια που διανθίστηκαν με αρκετά... γαλλικά και καταγράφηκαν σε βίντεο. Οι Σακραμέντο Κινγκς τον τιμώρησαν με πρόστιμο 50.000 δολαρίων και στην ιστοσελίδα τους φιλοξενείται απολογητική δήλωση του παίκτη, ο οποίος ζητά συγγνώμη από τους φιλάθλους, την ομάδα και το NBA, όχι όμως από τον ίδιο το δημοσιογράφο...

Οι «βασιλιάδες» δεν τιμώρησαν με αποκλεισμό από κάποιον αγώνα τον Κάζινς (όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις) και ο 26χρονος σέντερ έπαιξε κανονικά χθες το βράδυ κόντρα στο Πόρτλαντ. Μάλιστα, η «απάντησή» του εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν... αποστομωτική, καθώς πραγματοποίησε μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του με 55 πόντους και 13 ριμπάουντ, οδηγώντας τους Κινγκς σε νίκη 126-121. Ακόμη και σε αυτό το παιχνίδι, όμως, κατάφερε να κεντρίσει τα φώτα της δημοσιότητας (και) για αρνητικούς λόγους. Με μία εξαιρετική προσπάθεια 35΄΄ πριν τη λήξη, ο Κάζινς πέτυχε καλάθι, κέρδισε και φάουλ από τον Πλάμλι και έδωσε προβάδισμα 121-119 στην ομάδα του. Στη διάρκεια του πανηγυρισμού του, έφτυσε με εμφανή τρόπο το μασελάκι του στον πάγκο των Μπλέιζερς, προκαλώντας την οργή του προπονητή των φιλοξενούμενων, Τέρι Στοτς. Οι διαιτητές χρέωσαν αρχικά τον σταρ του Σακραμέντο με τεχνική ποινή, που θα ήταν η δεύτερή του και θα τον οδηγούσε σε αποβολή από το υπόλοιπο του αγώνα, στη συνέχεια όμως ανακάλεσαν την απόφασή τους χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος (η ενέργεια του Κάζινς είναι καταφανώς εσκεμμένη). Ο 26χρονος άσος έμεινε στο ματς, ευστόχησε στη συμπληρωματική βόλη και αμέσως μετά «φιλοδώρησε» με τάπα τον Ντέιμιαν Λίλαρντ και «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του (126-121).

Ως... γαρνιτούρα σε όλα τα παραπάνω, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τον αγώνα ο Ντε Μάρκους Κάζινς άρχισε να «κράζει» τους διαιτητές για την τεχνική ποινή που (αρχικά) του χρέωσαν, με συνέπεια ο σκηνοθέτης να διακόψει «στον αέρα» τη συνέντευξή του, πριν η κατάσταση ξεφύγει περαιτέρω!