Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την τρίτη κατά σειρά πρεμιέρα του Τάκη Λεμονή στον πάγκο του Ολυμπιακού και με τη σταδιακή επιστροφή όλων των διεθνών στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, ο Eλληνας προπονητής θα εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς. Αυτούς που θα οδηγήσουν την ομάδα στην επιτυχία, με στόχο το κλείσιμο της σεζόν με μία φιέστα, στην οποία θα βρίσκονται δύο τρόπαια.

1) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΩΝ

Η εμμονή του Μπέντο να κρατάει «κλειστό» το rotation, ακόμα και σε διαδοχικά, διπλά παιχνίδια μέσα στην ίδια εβδομάδα, προκάλεσε κόπωση σε αρκετούς πρωτοκλασάτους παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Σεμπά, για παράδειγμα, που παρουσιάζει κάμψη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλον αγωνιζόμενο στη Superleague! Σε όλες τις διοργανώσεις φέτος μετράει 39 ματς, με τον Φιγκέιρας (37), τον Φορτούνη (35), τον Μποτία, τον Αντρέ Μαρτίνς και τον Ελιουνούσι (από 32) να ακολουθούν. Ξέχωρα από τις διεθνείς υποχρεώσεις που «κουβαλούν» ο Φορτούνης και ο Ελιουνούσι με τις Εθνικές τους ομάδες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μαρτίνς είχε κι ένα «γεμάτο» καλοκαίρι, καθώς ενίσχυσε την ολυμπιακή ομάδα της Πορτογαλίας, προτού ενταχθεί στον Ολυμπιακό. Για τον Λεμονή η σωστή διαχείριση αυτών των παικτών, που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στην επιθυμητή κατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

2) ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΕΣΜΕΝΟΥΣ»

Από τις προηγούμενες θητείες του στο Ρέντη, ο Τάκης Λεμονής είχε τη φήμη του ανθρώπου που έβρισκε τον τρόπο να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του και να τους ανυψώσει την ψυχολογία. Αυτήν την περίοδο βρίσκει κάποιους παίκτες που χρειάζεται έστω και στο φινάλε της σεζόν να μπουν πιο «μέσα» στην ομάδα και να τη βοηθήσουν με την απόδοσή τους. Ο Οσκαρ Καρντόσο βρίσκεται, δίχως άλλο, στην κορυφή αυτής της ολιγομελούς λίστας και περαιτέρω εξηγήσεις με την περίπτωσή του δεν απαιτούνται. Σε 28 ματς από την εκκίνηση της σεζόν, άλλωστε, μετράει μόλις δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, επιδόσεις που δεν συνάδουν ούτε με την ποιότητά του ούτε με το background ούτε ασφαλώς με τις υψηλές απολαβές του. Περισσότερα περιμένει ο Ολυμπιακός και από τον Μάριν, αλλά και από τον Παρέδες, ενώ σίγουρα ο Λεμονής θα επιδιώξει να «ανεβάσει» και τον Λεάλι, καθώς μπορεί να έχασε… οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του ανάμεσα στα δοκάρια, αλλά ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι δεν θα χρειαστεί ξανά μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

3) Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΣΕ «ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ»

Είναι ό,τι σημαντικότερο είχε να επιδείξει ο Πάουλο Μπέντο στο πέρασμά του από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Διότι, κακά τα ψέματα, αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, ελάχιστοι -τουλάχιστον απ’ όσους παρατηρούν τα τεκταινόμενα απέξω- θα περίμεναν το περασμένο καλοκαίρι ότι, λίγους μήνες μετά, οι προερχόμενοι από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού θα κατέγραφαν περισσότερες από 85 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα! Κι όμως, ο Ρέτσος έχει ήδη 29 επίσημα ματς στα πόδια του, από 26 μετρούν Ανδρούτσος και Μανθάτης, οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν και στην Εθνική ομάδα, ενώ πέντε παιχνίδια έχει παίξει ο Νικολάου. Η εξέλιξη των μικρών αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα του νέου προπονητή, ο οποίος συν τοις άλλοις καλείται να «ανεβάσει επίπεδο» τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και να παράσχει ασφάλεια στον Μπρούνο Βιάνα, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πάουλο Μπέντο, άφησε για πρώτη φορά την πατρίδα του και ήρθε στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό, του οποίου παραμένει σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

4) ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα προβλήματα δεν λύνονται διά μαγείας και αυτό πρέπει να το εκλάβουμε ως δεδομένο. Παρ’ όλα αυτά, ο Λεμονής ανέλαβε τον Ολυμπιακό σ’ αυτήν τη συγκυρία με στόχο να οδηγήσει την ομάδα στο νταμπλ, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι απαραίτητα. Και για να έρθουν, απαιτείται λύση τόσο στο ζήτημα παραγωγής φάσεων -το οποίο τόσο ορατό έγινε στα προηγούμενα ντέρμπι, με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, προτού κορυφωθεί στον αγώνα απέναντι στον Παναθηναϊκό- όσο και της εκτέλεσης, όπως φάνηκε στην αναμέτρηση με τον Πανιώνιο. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι να επανέλθει και να… παραμείνει στο μονοπάτι της επιτυχίας. Αν αυτό συνοδεύεται από ομορφότερο θέαμα, τότε ακόμα καλύτερα…

5) ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Η τρέχουσα σεζόν έχει τα πάνω και τα κάτω της για τον Ολυμπιακό, το φινάλε θα μοιάζει ιδανικό εάν στο Μεγάλο Λιμάνι ρίξουν… άγκυρα δύο ακόμα κούπες, αλλά επειδή οι ομάδες έχουν συνέχεια, είναι σημαντικό στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση των «ερυθρόλευκων» υποχρεώσεων να έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα για τους παίκτες που θα αποτελέσουν τη βάση για τη συνέχεια. Η μαγιά σαφέστατα υπάρχει και είναι αμιγώς ελληνική (Καπίνο, Φορτούνης, Ρέτσος, Ανδρούτσος, Μανθάτης, Μπουχαλάκης, Νικολάου) και σ’ αυτή θα ενταχθούν όσοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν ν’ αντέξουν στην πίεση και στις προσδοκίες, αλλά και εκείνοι που έχουν τα εφόδια να βοηθήσουν περισσότερο.

 

πηγή: gavros.gr