Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να μην περιλαμβάνει αγωνιστική δράση όμως το ενδιαφέρον του μπασκετικού κοινού παραμένει αμείωτο. Ο λόγος; Μα φυσικά οι μεταγραφές!

Το κυνήγι του δαχτυλιδιού δεν σταματάει ποτέ και για αυτό τον λόγο οι τζένεραλ μάνατζερ σε συνεργασία με τους προπονητές προσπαθούν να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες. Τους τελευταίους μήνες τα μεταγραφικά σίριαλ ήταν πολλά στο ΝΒΑ και κάποια από αυτά δημιούργησαν έντονο “θόρυβο”.

Το Eurohoops παρουσιάζει τις 10 σημαντικότερες κινήσεις του καλοκαιριού με βασικό κριτήριο την αξία του παικτών και την επίδραση που αναμένεται να έχουν στη νέα τους ομάδα…

Σημείωση, η πρόσφατη μετακίνηση του Καρμέλο Άντονι στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ πραγματοποιήθηκε αφού είχαν γραφτεί ήδη αυτές οι γραμμές…

11. Ρίκι Ρούμπιο (Γιούτα Τζαζ)

Στατιστικά 2016/2017: 11.1 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ, 1.7 κλεψίματα

Μετά από έξι διαδοχικές σεζόν στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μινεσότα Τίμπεργουλβς ο Ρίκι Ρούμπιο αναγκάζεται να μετακομίσει αφού η νέα αγωνιστική περίοδος θα τον βρει στη Γιούτα. Ο Ισπανός γκαρντ ήταν ο 5ος κορυφαίος παίκτης της λίγκας σε ασίστ με μέσο όρο 9.1 τελικές πάσες και σίγουρα ο Ρούντι Γκομπέρ θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα έχει στο πλάι του έναν τόσο καλό δημιουργό.

Η συμφωνία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική για τους Τζαζ που έδωσαν ως αντάλλαγμα ένα πικ πρώτου γύρου για το ντραφτ του επόμενου καλοκαιριού (2018). Ο Ρούμπιο θα αποτελέσει τον βασικό πόιντ γκαρντ της ομάδας με την ελπίδα να συνεχίσει να εντυπωσιάζει δημιουργικά.

10. Έιβερι Μπράντλεϊ (Ντιτρόιτ Πίστονς)

Στατιστικά 2016/2017: 16.3 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1.2 κλεψίματα

Η μετακίνηση του Έιβερι Μπράντλεϊ από τους Σέλτικς στους Πίστονς με αντάλλαγμα τον Μάρκους Μόρις μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα “steals” του φετινού καλοκαιριού. Ο 26χρονος γκαρντ είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος παίκτης που θα δώσει λύσεις στο σκοράρισμα (16.3 πόντοι) και την ίδια στιγμή θα πιέσει ασφυκτικά στην άμυνα.

Τα τελευταία χρόνια ο Μπράντλεϊ παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα νούμερα του και πλέον, απαλλαγμένος από την σκιά του Αϊζάια Τόμας, μπορεί να πετύχει την αγωνιστική “έκρηξη”. Ευχαριστημένοι ωστόσο θα πρέπει να νιώθουν και οι άνθρωποι της Βοστόνης αφού ο Μάρκους Μόρις (14 πόντοι – 4.6 ριμπάουντ) πρόσθεσε βάθος στην φροντ λάιν την ώρα που το χαμηλό κασέ του (5 εκ.) επέτρεψε την ολοκλήρωση σημαντικών κινήσεων.

9. Ντουάιτ Χάουαρντ (Σάρλοτ Χόρνετς)

Στατιστικά 2016/2017: 13.5 πόντοι, 12.7 ριμπάουντ, 1.2 μπλοκ

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ ψάχνει εδώ και πολλά χρόνια τον παλιό καλό του εαυτό όμως αυτό δεν σημαίνει πως η μετακίνηση του στους Χόρνετς μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο θηριώδης σέντερ προετοιμάζεται για την 14η σεζόν του στο ΝΒΑ και εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως όλες τις προηγούμενες χρονιές ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με μέσους όρους νταμπλ-νταμπλ.

Είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της Σάρλοτ μέσα στη ρακέτα με την ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν να παραχωρεί ως αντάλλαγμα τον χαρισματικό σουτέρ, Μάρκο Μπελινέλι (10.5 πόντοι), αλλά και τον Μάιλς Πλάμλι (2.4 πόντοι). Για την ιστορία ο Χάουαρντ θα λάβει το ποσό των 23.5 εκ. δολαρίων τη νέα αγωνιστική περίοδο με την ελπίδα να δικαιώσει κάποτε το συμβόλαιο του.

8. Ρούντι Γκέι (Σαν Αντόνιο Σπερς)

Στατιστικά 2016/2017: 18.7 πόντοι, 6.3 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ

Ο Ρούντι Γκέι αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο 31χρονος φόργουορντ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα τον περασμένα Ιανουάριο όμως αν καταφέρει να επιστρέψει υγιής στους αγωνιστικούς χώρους τότε ο Γκρεγκ Πόποβιτς έχει κάθε λόγο να χαμογελάει.

Έχουμε να κάνουμε άλλωστε με έναν εξαιρετικό σκόρερ ο οποίος μετράει κατά μέσο όρο 18.4 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ στα συνολικά 753 παιχνίδια που έχει δώσει στο ΝΒΑ. Οι άνθρωποι του Σαν Αντόνιο μάλιστα ολοκλήρωσαν μία καταπληκτική συμφωνία με τον Γκέι ο οποίος ήρθε ως ελεύθερος και το συμβόλαιο του προβλέπει αποδοχές μόλις 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

7. Ντανίλο Γκαλινάρι (Κλίπερς)

Στατιστικά 2016/2017: 18.2 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ

O Ντανίλο Γκαλινάρι έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Κλίπερς εξαργυρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία καταπληκτική σεζόν με μέσο όρο 18.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό αφορά την αγωνιστική κατάσταση του Ιταλού φόργουορντ ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν από τραυματισμούς. Αυτό τον καιρό μάλιστα βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας έπειτα από κάταγμα που υπέστη στο χέρι ως αποτέλεσμα γροθιάς σε αντίπαλο. Είναι δεδομένο πάντως ο Γκαλινάρι θα δώσει σπουδαίες λύσεις στο σκοράρισμα και θα αποτελέσει ένα από τα πιο δυνατά δίδυμα φόργουορντ σε ολόκληρο το ΝΒΑ παρέα με τον Μπλέικ Γκρίφιν.

6. Πολ Μίλσαπ (Ατλάντα Χοκς)

Στατιστικά 2016/2017: 18.1 πόντοι, 7.7 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ

Ο Πολ Μίλσαπ πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ατλάντα και η νέα αγωνιστική περίοδος θα τον βρει στην δυτική περιφέρεια με τη φανέλα των Νάγκετς. Ο Αμερικάνος πάουερ φόργουορντ παίζει τα τελευταία χρόνια το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και έπειτα από τέσσερις διαδοχικές σεζόν ως All Star Player αναζητεί μία καινούρια πρόκληση.

Οι Νάγκετς με τη σειρά τους θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω ώστε να προκριθούν στα Playoffs της Δύσης και με δίδυμο ψηλών τους Μίλσαπ – Γιόκιτς έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν. Αξίζει να αναφερθεί πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι τριετούς διάρκειας έναντι συνολικά 90 (!) εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως ο Μίλσαπ είναι ένας από τους τοπ παίκτες στη θέση του με 18.1 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ ανά παιχνίδι.

5. Γκόρντον Χέιγουορντ (Μπόστον Σέλτικς)

Στατιστικά 2016/2017: 21.9 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ

O Γκόρντον Χέιγουορντ ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πρόσωπα του φετινού καλοκαιριού. Στις 4 Ιουλίου ολόκληρος ο μπασκετικός κόσμος περίμενε να μάθει την απόφαση του Αμερικάνου ο οποίος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην παραμονή του στους Τζαζ ή στην πρόκληση των Σέλτικς. Τελικά, η προοπτική του δαχτυλιδιού ήταν αυτή που έπεισε τον 27χρονο φόργουορντ και σκόρπισε χαμόγελα στους φίλους της Βοστόνης.

4. Τζίμι Μπάτλερ (Μινεσότα Τίμπεργουλβς)

Στατιστικά 2016/2017: 23.9 πόντοι, 6.2 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι φίλοι των Τίμπεργουλβς που είδαν την ομάδα τους να ενισχύεται περισσότερο από κάθε άλλη στη φετινή μεταγραφική περίοδο και πλέον έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως θα επιστρέψουν στα playoffs για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2003/2004.

Ένας από τους βασικούς λόγους αποτελεί φυσικά ο ερχομός του Τζίμι Μπάτλερ! Ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ προέρχεται από καταπληκτική χρονιά με μέσο όρο 23.9 πόντους, 6.2 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ ενώ διαθέτει το απαραίτητο ειδικό βάρος για να αλλάξει επίπεδο τη Μινεσότα. Για να ολοκληρωθεί φυσικά το trade χρειάστηκε να “θυσιαστούν” οι Ζακ ΛαΒίν, Κρις Νταν και το Νο.7 του φετινού ντραφτ, Λάουρι Μαρκάνεν, οι οποίοι θα συνεχίσουν την καριέρα τους στους Μπουλς.

3. Πολ Τζορτζ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)

Στατιστικά 2016/2017: 23.7 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ

Μαζέψτε τα γυναικόπαιδα! Ο Πολ Τζορτζ άφησε τους Πέισερς για λογαριασμό των Θάντερ και παρέα με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ ετοιμάζονται να κατακτήσουν την κορυφή της ιδιαίτερα απαιτητικής Δύσης.

Οι άνθρωποi της Ιντιάνα δεν ήθελαν να χάσουν τον μεγαλύτερο τους αστέρα χωρίς να εξασφαλίσουν κάποιο αντάλλαγμα και για αυτό τον λόγο δέχθηκαν να τον παραχωρήσουν στην Οκλαχόμα, με τους Βίκτορ Ολαντίπο και Ντομάντας Σαμπόνις να ακολουθούν την αντίθετη διαδρομή. Η έντονη φημολογία μάλιστα πως ο Τζορτζ θα καταλήξει τελικά στους Λέικερς έκανε τη συγκεκριμένη συμφωνία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Πλέον ο Τζορτζ βρίσκεται στο πλάι του Ουέστμπρουκ σαν άλλος Ντουράντ και οι δύο τους έχουν έναν και μόνο στόχο. Το δαχτυλίδι του πρωταθλητή!

2. Κρις Πολ (Χιούστον Ρόκετς)

Στατιστικά 2016/2017: 18.1 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 9.2 ασίστ

Ένα σπουδαίο κεφάλαιο έκλεισε για τους Κλίπερς, ένα άλλο άνοιξε για τους Ρόκετς! Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν στα τέλη Ιουνίου την κορυφαία ανταλλαγή στη Δύση που δείχνει ικανή να αλλάξει τα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, ο Κρις Πολ έγινε κάτοικος του Χιούστον με τους Πάτρικ Μπέβερλι, Λου Ουίλιαμς, Σαμ Ντέκερ, Μοντρέζλ Χάρελ, Νταράν Χίλαρντ, ΝτιΆντρε Λίγκινς, Κάιλ Ουίλτιερ και ένα πικ πρώτου γύρου να δίνονται ως αντάλλαγμα.

Ο “Cp3” έχει αποδείξει πως ξέρει τον τρόπο να καθοδηγεί τις ομάδες του ενώ ο Τζέιμς Χάρντεν θα έχει πλέον ακόμα περισσότερο χώρο για να σκοράρει αφού τα οργανωτικά του καθήκοντα δεδομένα θα μειωθούν. Αν οι δύο τους βρουν την ιδανική χημεία τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως χρίζονται αυτομάτως σοβαροί διεκδικητές του τίτλου σε μία δυτική περιφέρεια που αναμένεται… σφαγή!

Για την ιστορία ο Χάρντεν ήταν ο κορυφαίος δημιουργός της περσινής σεζόν με 11.2 ασίστ και ο Κρις Πολ βρέθηκε στην 4η θέση με 9.2 τελικές πάσες.

1. Κάιρι Ίρβινγκ (Μπόστον Σέλτικς)

Στατιστικά 2016/2017: 25.2 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ

H είδηση πως ο Κάιρι Ίρβινγκ δεν αντέχει να αγωνίζεται άλλο στο πλάι του Λεμπρόν Τζέιμς έσκασε σαν βόμβα στο ΝΒΑ και αυτομάτως πυροδότησε σειρά σεναρίων. Μία από τις ομάδες που πρόβαλε ως το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του παίκτη ήταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς αλλά το κόλπο γκρόσο ολοκλήρωσαν τελικά οι Σέλτικς.

Ποιος όμως βγήκε κερδισμένος από αυτή τη συμφωνία; Ο Ντάνι Έιντζ παραχώρησε ως ανταλλάγματα τους Άντε Ζίζιτς, Τζοε Κράουντερ, 1 πικ πρώτου γύρου (2018), ένα πικ δεύτερου γύρου (2020) και φυσικά τον Αϊζάια Τόμας με τις γνώμες να διίστανται. Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τον βαθμό ετοιμότητας του Τόμας και κατά πόσον θα έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον απασχολεί στο ισχίο.

Σε κάθε περίπτωση, η Βοστόνη πρόσθεσε στο ρόστερ της έναν πρωταθλητή ΝΒΑ με δεδομένες clutch ικανότητες και το Κλίβελαντ εξασφάλισε έναν σταρ (Τόμας) και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο (Κράουντερ). Τα δεδομένα άλλαξαν αρκετά αλλά οι πράξεις είναι αυτές που θα οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Υπομονή μέχρι την στιγμή της κρίσης…

Πηγή:eurohoops.net