Οι «εκτελεστές» πήραν το όπλο τους, «καθάρισαν» και την Ξάνθη για την ένατη διαδοχική νίκη, ο Ολυμπιακός επανήλθε στην κορυφή της βαθμολογίας και με την ψυχολογία στα ύψη ετοιμάζεται για την πρώτη μάχη απέναντι στην ΑΕΚ, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου.

Απ’ την οποία ΑΕΚ, παρεμπιπτόντως, η διαφορά «άνοιξε» στους τρεις βαθμούς, κάτι που φέρει την υπογραφή του Καρίμ Ανσαριφάρντ και του Κώστα Φορτούνη. Ο Ιρανός σκόραρε δις, ο «Νο7» κέρδισε πέναλτι και σημείωσε το τρίτο γκολ των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι είχαν και δοκάρι με τον Ρομαό, αλλά κι ένα «τσουβάλι» χαμένες ευκαιρίες.

Ο Όσκαρ Γκαρθία δεν επεφύλαξε εκπλήξεις στις επιλογές του. Δεδομένων και των απουσιών (με κυριότερες εκείνες του τιμωρημένου Μάρκο Μάριν και των τραυματιών Ομάρ Ελαμπντελαουί, Βάντις Οτζίτζα-Οφόε), επέλεξε να ξεκινήσει με τους… αναμενόμενους σε διάταξη 4-2-3-1. Με τον Προτό ανάμεσα στα δοκάρια, δηλαδή, τους Φιγκέιρας, Ένγκελς, Σισέ, Κούτρη στην άμυνα, τους Ρομαό, Ταχτσίδη στις θέσεις των αμυντικών μέσων και την τριπλέτα των Φορτούνη, Πάρντο, Μιραλάς πίσω από τον προωθημένο Ανσαριφάρντ. Στον αντίποδα, η Ξάνθη και απουσίες είχε επίσης και σε διάταξη 4-2-3-1 εμφανίστηκε, με τον Γέντρισεκ (των οκτώ γκολ στη σεζόν) να παίζει ως «φουνταριστός» μπροστά από Τριάδη, Φασίδη και τον Πέταρ Ντζουρίτσκοβιτς.

Η διάταξη που επέλεξε ο Μίλαν Ράσταβατς δεν έλεγε ψέματα. Η Ξάνθη δεν κατέβηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης»… μαζί με το πούλμαν, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές της πολύ γρήγορα και πειθαρχημένα συντάσσονταν πίσω από την μπάλα όταν έχαναν την κατοχή. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βρει το γρήγορο γκολ, αν και είχε τις ευκαιρίες. Στο 9’ από στατική φάση, με τον Φορτούνη να εκτελεί κόρνερ, τον Σισέ να πιάνει την κεφαλιά και τον Ζίβκοβιτς να μπλοκάρει. Στο 16’, σε κόντρα επίθεση, ο Φορτούνης μάλλον βιάστηκε να εκτελέσει και το σουτ ήταν πολύ άστοχο, ενώ στο 19’ ο Ανσαριφάρντ δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την ασυνεννοησία Ζίβκοβιτς-Κασάδο, καθώς η προβολή του απέναντι σε κενή εστία δεν βρήκε στόχο.

Το προβάδισμα για τον Ολυμπιακό ήρθε από την άσπρη βούλα. Ο Φασίδης γκρέμισε τον Φορτούνη στην περιοχή, ο Καρίμ Ανσαριφάρντ εκτέλεσε άψογα και άνοιξε το σκορ στο 27’ (1-0). Ο Καραντώνης θα μπορούσε να υποδείξει πέναλτι και λίγο αργότερα, όταν ο Μελιόπουλος… πήρε αγκαλιά τον Ανσαριφάρντ την στιγμή που εκείνος στόπαρε την μπάλα στη μικρή περιοχή, αλλά σίγουρα το γκολ που θα γινόταν highlight σεζόν είναι εκείνο που… δεν μπήκε στο 36’: ο Ρομαό εξαπέλυσε «κεραυνό» αρκετά μέτρα εκτός περιοχής, η μπάλα με πολλά φάλτσα πήρε ύψος και τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των φιλοξενούμενων.

Η Ξάνθη απείλησε για πρώτη φορά στο 37’, όταν από το σουτ του Γέντρισεκ, η μπάλα κάπου βρήκε και άλλαξε πορεία, έχασε όμως παράλληλα και δύναμη, δίνοντας την ευκαιρία στον Προτό να πέσει και να μπλοκάρει. Πολύ πιο δύσκολη ήταν η επέμβαση που ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα στο… απέναντι τέρμα: ο Πάρντο σέντραρε βρίσκοντας τον Ανσαριφάρντ στη μικρή περιοχή, εκείνος με τη μία πλάσαρε και ο Ζίβκοβιτς, με εξαιρετικά ρεφλέξ, απομάκρυνε. Αυτή ήταν η απαρχή μίας… καταιγίδας, με έξι τελικές προσπάθειες μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους! Στις πέντε απ’ αυτές, ο Ζίβκοβιτς είχε «απάντηση».

Στο 41’ από σέντρα του Κούτρη, ο Μιραλάς πετάχτηκε στη γωνία της μικρής περιοχής, αλλά η κεφαλιά του δεν βρήκε στόχο. Αντιθέτως με το πλασέ του Βέλγου στο 43’: από καταπληκτική κάθετη πάσα του Ταχτσίδη, ο Μιραλάς δεν χρειάστηκε καν να κοντρολάρει μέσα στην περιοχή, όμως ο Ζίβκοβιτς αντέδρασε σωστά. Όπως έκανε και στο σουτ του Φορτούνη, ο οποίος πήρε το… ριμπάουντ, στην κεφαλιά του Σισέ, δευτερόλεπτα αργότερα, καθώς και στο δυνατό, διαγώνιο σουτ του Πάρντο μέσα από την περιοχή στο 44’. Ο Ζίβκοβιτς ύψωσε ανάστημα μόνος του απέναντι στον Ολυμπιακό και μπόρεσε να οδηγήσει την Ξάνθη στην ανάπαυλα με μόλις ένα γκολ στην «πλάτη». Στην ολοκλήρωση ενός 45λεπτου, με 11 τελικές προσπάθειες για τους «ερυθρολεύκους», εκ των οποίων οι επτά ήταν στην εστία…

Με την έναρξη της επανάληψης η Ξάνθη έστειλε μήνυμα… εγρήγορσης στον Ολυμπιακό: ο Τριάδης βγήκε από τα πλάγια απέναντι στον εξερχόμενο Προτό, πλάσαρε την μπάλα από πάνω και ο Σισέ, με υπερένταση, πρόλαβε να την απομακρύνει προ της γραμμής. Η απειλή ενεργοποίησε τα «ερυθρόλευκα» αντανακλαστικά και στο 57’, ο πρώτος σκόρερ της Superleague ξαναχτύπησε: ο Φιγκέιρας έβγαλε σέντρα ακριβείας από τα δεξιά και ο Καρίμ Ανσαριφάρντ με δυνατή κεφαλιά από τη μικρή περιοχή δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ζίβκοβιτς (2-0). Όσα κουράγια και να είχε η Ξάνθη να κυνηγήσει το ματς, η αποβολή του Κασάδο στο 59’ της έκοψε ολότελα τα πόδια…

Παρ’ όλα αυτά, από λάθος του Ένγκελς οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 68’, με τον Βέλγο να προλαβαίνει και να διώχνει σε κόρνερ με το κεφάλι στην προσπάθεια του Γέντρισεκ να σκοράρει. Αντιθέτως, το λάθος του Μελιόπουλου να παίξει παράλληλα μέσα στη μεγάλη του περιοχή στο 69’, η Ξάνθη το πλήρωσε: ο Φορτούνης παρεμβλήθηκε, έκλεψε την μπάλα και με πλασέ την έστειλε στα δίχτυα για το 3-0.

Τι απέμενε; Ένα γκολ του Κέβιν Μιραλάς ενδεχομένως, αλλά μάλλον δεν ήταν η βραδιά του Βέλγου. Στο 73’ «τρύπωσε» ανάμεσα σε Φλίσκα, Μελιόπουλο, η μπάλα έφτασε στα πόδια του, αλλά δεν μπόρεσε να της δώσει ύψος και έτσι ο Ζίβκοβιτς μπλόκαρε.

Εξίσου μεγάλη ευκαιρία ήταν και αυτή που έχασε ο Φορτούνης στο 78’, όταν πλάσαρε άστοχα μετά από εξαιρετική μπαλιά του Ταχτσίδη στην πλάτη της άμυνας, για να μείνει μέχρι το φινάλε αυτό το 3-0.

Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας).

Βοηθοί: Δημητριάδης (Καστοριάς) – Κουράκης (Ηρακλείου).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό – Φιγκέιρας (80’ Ζιλέ), Ένγκελς, Σισέ, Κούτρης– Ρομαό (72’ Ανδρούτσος), Ταχτσίδης- Πάρντο, Φορτούνης, Μιραλάς (85’ Σεμπά) – Ανσαριφάρντ.

ΞΑΝΘΗ (Μ. Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς – Σβάρνας, Μελιόπουλος, Φλίσκας, Κασάδο - Ντε Λούκας, Καμαρά (74’ Λισγάρας) - Τριάδης (62’ Σιλά), Φασίδης (87’ Σουλεϊμάν), Ντζουρίτσκοβιτς - Γέντρισεκ.

gavros.gr