Το πιο… βουβό ντέρμπι «αιωνίων», εξελίχθηκε σε μία πράξη για γέλια και για κλάματα. Με ένα πέναλτι για… γέλια, σε ανατροπή εκτός περιοχής, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο φινάλε τον Ολυμπιακό, του οποίου η αντίδραση μετά το γκολ του Φορτούνη ήταν για κλάματα.

Έδωσε την μπάλα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε στο μεταξύ μείνει και με παίκτη λιγότερο, του επέτρεψε να πλησιάσει στην περιοχή του με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι οποιαδήποτε στιγμή προηγουμένως και εν τέλει να ισοφαρίσει, μ’ ένα πέναλτι-κωμωδία του Ευαγγέλου. Ο Ινσούα ανατράπηκε εκτός περιοχής από τον Ένγκελς, ο ρέφερι έδειξε άσπρη βούλα και κάπως έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» αυτοκτόνησαν για πολλοστή φορά φέτος. Σ’ ένα ματς που είχαν στα χέρια τους, δίχως να πιάσουν και καμιά φοβερή απόδοση, αλλά έδωσαν αδικαιολόγητα δικαιώματα, τα οποία και πλήρωσαν με δύο ακόμη χαμένους βαθμούς και ουσιαστικά με το «κλάδεμα» των ελπίδων τους για κατάκτηση του τίτλου.

Ενδεκάδα με εκπλήξεις

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με εκπλήξεις στο ντέρμπι: ο Ένγκελς επελέγη ως παρτενέρ του Μποτία στα στόπερ αντί του Σισέ, ο Χατζισαφί ξεκίνησε ως αριστερός μπακ αντί του Κούτρη ενώ ο Πάρντο βρήκε ξανά θέση στο αρχικό σχήμα, με τον Μάριν να μένει στον πάγκο. Ο Προτό ήταν ανάμεσα στα δοκάρια, ο Ελαμπντελαουί στα δεξιά της άμυνας, οι Ρομαό, Ταχτσίδης στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Οτζίτζα και Μιραλάς να συνθέτουν μαζί με τον Πάρντο την τριάδα πίσω από τον Ανσαριφάρντ.

Στον αντίποδα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ακολούθησε την… πεπατημένη, ελλείψει και εναλλακτικών επιλογών. Στο 4-4-1-1 ο Βλαχοδήμος ήταν ανάμεσα στην εστία, στην άμυνα από δεξιά στα αριστερά ξεκίνησαν οι Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Οικονόμου και Ινσούα, ο Τζανδάρης με τον Κάτσε ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, έχοντας τον Κουλιμπαλί στα δεξιά, τον Λουντ στα αριστερά και τον Άλτμαν μπροστά τους, με τον Ισραηλινό να παίζει στην πλάτη του Δώνη και να εναλλάσσεται μαζί του στην κορυφή της επίθεσης.

Μία φάση σε όλο το ημίχρονο

Η πρώτη απειλή ήρθε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρουσιάστηκε με δύο ζώνες άμυνας, με κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Από κακή πάσα του Ένγκελς στο 7’, ο Δώνης έκλεψε και σούταρε από το ημικύκλιο της περιοχής, με τον Προτό να πέφτει και να μπλοκάρει χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει πολύ απ’ τα πλάγια, με τις προωθήσεις των Ελαμπντελαουί και Χατζισαφί, προκειμένου να διασπάσει τους καλά (και μαζικά) οργανωμένους ανασταλτικά «πρασίνους», αλλά παρότι γρήγορα «έχτισε» κατοχή μπάλας σε ποσοστό άνω του 60%, τα πολλά λάθη και η αργοπορία στην ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν του επέτρεψαν να δημιουργήσει απειλή προς την εστία του Βλαχοδήμου. Με εξαίρεση μία σ’ όλο το πρώτο ημίχρονο: στο 45’ ο Ελαμπντελαουί βρήκε τον Πάρντο στα δεξιά, εκείνος με τη μία γύρισε στο ύψος του πέναλτι, ο Μιραλάς υποδέχθηκε και σούταρε άμεσα, στέλνοντας την μπάλα να περάσει ελάχιστα δίπλα απ’ το δεξί δοκάρι του Βλαχοδήμου.

Έβγαλε τα κάστανα ο Φορτούνης

Όπως τελείωσε το πρώτο μέρος, ξεκίνησε το δεύτερο ο Ολυμπιακός: με κλασική, χαμένη ευκαιρία και με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος πήρε την κάθετη πάσα του Οτζίτζα στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό και ο Βλαχοδήμος απέκρουσε σε κόρνερ. Απ’ την εκτέλεση, στο 49’, ο Ένγκελς βρήκε την μπάλα με τον ώμο και την έστειλε πρώτα να προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι κι ακολούθως να καταλήξει άουτ. Στο 56’ ο Όσκαρ Γκαρθία επέλεξε να ρίξει στο ματς τον Κώστα Φορτούνη αντί του Οτζίτζα-Οφόε, που πήρε πρωτοβουλίες δίχως όμως ιδιαίτερη ουσία, και τρία λεπτά αργότερα, ο «Νο7» των «ερυθρολεύκων» έκανε τη διαφορά: έπαιξε κάθετα με τη μία για τον Ανσαριφάρντ, εκείνος τραβήχτηκε από τον Οικονόμου, έχασε την ισορροπία του πάνω στο πλασέ και ο Ευαγγέλου καταλόγισε το πέναλτι, αποβάλλοντας παράλληλα απευθείας τον στόπερ των φιλοξενούμενων. Ο ίδιος ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση στο 61’ και… 1-0!

Οπισθοχώρηση και τιμωρία

Με τον Παναθηναϊκό να παίζει πλέον με παίκτη λιγότερο, ο Ουζουνίδης αναπλήρωσε τον Οικονόμου με τον Αυλωνίτη στις θέσεις των στόπερ (βγάζοντας εκτός αγώνα τον Δώνη), ενώ έριξε και τον Μουνιέ αντί του Κάτσε. Ο Ολυμπιακός αδικαιολόγητα κατέβασε ταχύτητα και έδωσε μέτρα στον αντίπαλό του, ο οποίος ξαφνικά, αν και είχε παίκτη λιγότερο πάνω στο τερέν, άρχισε να βρίσκει με μεγαλύτερη ευκολία διόδους προς την περιοχή. Κάποιες στραβοκλοτσιές του Μουνιέ και του Χατζηγιοβάνη δεν απείλησαν άμεσα τον Προτό. Ο Ολυμπιακός βρήκε διαδρόμους, είχε δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες με τον Τζούρτζεβιτς (στο 82’ και στο 85’) και την αστοχία του την πλήρωσε: στο 87’ ο Ένγκελς ανέτρεψε τον Ινσούα εκτός περιοχής, ο Ευαγγέλου έδειξε άσπρη βούλα και ο Μουνιέ βρήκε στόχο (1-1). Το σφάλμα του διαιτητή στέρησε από τον Ολυμπιακό δύο πόντους, αλλά εξίσου τραγική ως απόφαση ήταν και η οπισθοχώρηση των γηπεδούχων μετά το άνοιγμα του σκορ…

Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών).

Βοηθοί: Καμπούρης (Ευβοίας) – Καρατζίκας (Αθηνών).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Όσκαρ Γκαρθία): Προτό – Ελαμπντελαουί, Μποτία, Ένγκελς, Χατζισαφί– Ταχτσίδης, Ρομαό – Οτζίτζα (56’ Φορτούνης), Πάρντο (88’ Μάριν), Μιραλάς – Ανσαριφάρντ (77’ Τζούρτζεβιτς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μ. Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος – Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Οικονόμου, Ινσούα – Τζανδάρης, Κάτσε (65’ Μουνιέ), Κουλιμπαλί (80’ Χατζηγιοβάνης), Λουντ, Άλτμαν – Δώνης (65’ Αυλωνίτης).