Για ακόμη μία φορά ο Ολυμπιακός στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων στο Κάουνας και ολοκλήρωσε άδοξα το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του... Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με το τελικό 101-91 από την Ζαλγκίρις, στον 4ο μεταξύ τους αγώνα στα πλέι οφ της Euroleague, με τους Λιθουανούς να ολοκληρώνουν τη σειρά με 3-1 και να επιστρέφουν σε φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 19 χρόνια (σ.σ. τελευταία φορά ήταν το 1999), όταν και είχαν στεφθεί πρωταθλητές. Στα ημιτελικά του φάιναλ φορ η Ζαλγκίρις θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Φενερμπαχτσέ-Μπασκόνια.

Παίζοντας για ένα δεκάλεπτο αρχικά και στο τέλος του παιχνιδιού πραγματικό μπάσκετ, δεν γίνεται να περάσεις από αυτήν την έδρα και η φυσική κατάληξη είναι αναμενόμενη. Προδιαγεγραμμένη και χωρίς καμία έκπληξη. Οι Λιθουανοί «κατασπάραξαν» την ομάδα του Πειραιά, έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ σε μία καυτή έδρα και απέκλεισαν δικαιότατα τους «ερυθρόλευκους» από το Final 4 στο Βελιγράδι. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν ένα επικό comeback στο τέταρτο δεκαλεπτο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Μετά το χαμένο κύπελλο Ελλάδος, ήρθε και ο αποκλεισμός απέναντι σε μία ομάδα ΜΟΝΤΕΛΟ αλλά χωρίς τις δάφνες και την ποιότητα του Ολυμπιακού. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, η Ζαλγκίρις πρέπει να υπερηφανεύεται για την εικόνα της σε όλη την Ευρωλίγκα, έπαιξε εκπληκτικό μπάσκετ και κέρδισε το χειροκρότημα της Ευρώπης από το άρτιο αποτέλεσμα στο παρκέ. Θετικοί για τον Ολυμπιακό οι Γιάνις Στρέλνιεκς και Κάιλ Ουίλτζερ με 17 και 12 πόντους αντίστοιχα, συγκινητικός ο Βασίλης Σπανούλης στο τέλος με 19 πόντους, αλλά το συγκρότημα του Σάρας ήταν αυτό που έκανε όλη την Ευρώπη να το χειροκρατάει όρθιο.

ΕΔΕΙΧΝΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ


Ελέω της απουσίας του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Τιλί στη θέση του και τους Ρόμπερτς, Σπανούλη, Παπανικολάου και ΜακΛίν να πλαισιώνουν τον Γάλλο φόργουορντ. Μετά το γρήγορο 5-0 των Λιθουανών, ο Ρόμπερτς σκόραρε από τα 6,75μ για το 5-3 και με δύο βολές στη συνέχεια πραγματοποίησε το 5-5.

Οι γηπεδούχοι σε μία εκπληκτική και πάλι έδρα προηγήθηκαν με 8-5 με τον Πανγκος και ο Μίσιτς από την περιφέρεια έδωσε αέρα 6 πόντων στην ομάδα του (11-5). Το.. πάρτι από τα 6,75μ συνεχίστηκε από την Ζαλγκίρις, ο Μίσιτς βρήκε περιφερειακό σουτ και σκόραρε για το 14-5.

Ο Σπανούλης έπειτα από τάιμ άουτ απάντησε με ένα τρίποντο, ο Πάγκος είχε ανάλαβει επιθετικές πρωτοβουλίες (ήδη 7 πόντοι), με τον Παπανικολάου πάντως με γκολ-φάουλ να διαμορφώνει το 18-13. Τα αργά πόδια του Ουίλτζερ «χτυπήθηκαν» από τον Σάρας και ο 10ος πόντος του Πάνγκος απέφερε το 21-13. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Καναδό ως πρωταγωνιστή μείωσαν σε 21-16 και ο Ρόμπερτς και πάλι από τις βολές έφεραν το ματς στο 21-18. Η Ζαλγκίρις έστειλε και πάλι την απόσταση στους 5 (23-18) όμως ο Ολυμπιακός με βολές του Στρέλνιεκς και ένα buzzer beater δίποντο του Παπαπέτρου πραγματοποίησε το 23-22 στο τέλος του δεκαλέπτου.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι Πειραιώτες είχαν παλμό, οι γηπεδούχοι όμως πίεσαν και με τυχερό καλάθι του Ουλανόβας πέρασαν με 27-22. Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς σκόραραν για το 29-27. Από εκεί και έπειτα όμως, η είσοδος του Ούντριχ διατάραξε τις ισορροπίες απέφερε ένα 12-0 σερί για την ομάδα του Σάρας από τα τρίποντα των Μιλάκνις και Ουλανόβας (41-27). Αυτό το μπλακ άουτ έβαλε στην εξίσωση και τον κόσμο. Αυτό ήταν το χειρότερο για τον Ολυμπιακό αφού μέχρι την στιγμή του 29-27 είχε σωπάσει τη Ζαλγκίριο Αρένα.

Το γκολ φάουλ του Τουπαν έκανε το 46-29 και η ομαδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έτρεξε ένα επιμέρους 6-2 για το 48-35, όμως ένα ακόμα τρίποντο του Μίτσιτς ήταν η αιτία για το 51-35. Ο Σπανούλης με δύο βολές μείωσε σε 51-37, σκορ πάντως που έριχνε στο καναβάτσο τους «ερυθρόλευκους» που ήταν με το ένα πόδι εκτός Βελιγραδίου.

ΔΙΚΑΙΩΣ Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


Αρχή με την πεντάδα της πρώτης περιόδου και ο Τιλί από τα 6,75μ έκανε το 53-40 και ο Ρόμπερτς με τον ίδιο τρόπο το 57-43, την ώρα πάντως που η Ζαλγκίρις «χτυπούσε» διαρκώς με ποστ παιχνίδι (4 πόντοι ο Ντέιβις και ένα φλόουτερ του Πάνγκος). Η διαχείριση του πάγκου από την άλλη ήταν το ίδιο υποτονική, ελάχιστα διαφορετικά πράγματα σε άμυνα και επίθεση και ο Ολυμπιακός ήδη έμοιαζε αποκλεισμένος με το σκορ στο 59-43.

Οι Πειραιώτες με ένα τρίποντο του Ουίλτζερ σε 59-48, χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα, αφού ο Ουλανόβας αρχικά και ο Ουάιτ στη συνέχεια «σκότωναν» την άμυνα του με το σκορ το 65-48. Ο Παπανικολάου σκόραρε για το 65-51, αλλά τα 14 λεπτά φάνταζαν λίγα για να μπορέσει να επανέλθει ο Ολυμπιακός στον ίσιο δρόμο. Και το κατήφορος δεν είχε τελειωμό για την ομάδα του Πειραιά. Ο Καβαλιάουσκας και ο Ουλανόβας από τις βολές της έδωσαν 20 πόντους προβάδισμα (71-51), με τον δεύτερο να συνεχίζει τον διασυρμό των «ερυθρόλευκων» για το 73-51. Το τρίποντο του Στρέλνιεκς απάλυνε τον… πόνο αλλά ουσιαστικά δεν άλλαξε και τίποτα, με την τέταρτη περίοδο να είναι διαδικαστική.

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΡΓΑ


Οι Πειραιώτες δεν ήθελαν να χάσουν με τέτοια διαφορά. Μία ο Ουίλτζερ, μία οι τρεις βολές του Σπανούλη από κερδισμένο φάουλ σε τρίποντο και μία ένα καλάθι του Παπαπέτρου ροκάνισαν την απόσταση στους 17 (82-65). Ο Στρέλνιεκς με γκολ φάουλ πραγματοποίησε το 83-68 και ο Ουίλτζερ πάγωσε προσωρινά την Ζαλγκίριο Αρένα με ένα του τρίποντο για το 83-71 με 6:03 λεπτά να απομένουν για το τέλος. Με ένα 9-1 επιμέρους σκορ ανησύχησε τους Λιθουανούς, οι οποίοι πάντως με τρεις βολές διαμόρφωσαν το 86-71. Οι βολές του Στρέλιεκς και ένα κλέψιμό του, οδήγησαν τον ΜακΛίν στις βολές που έιχε ½ προσπάθειες για το 88-76 με 3:42 να απομένει. Το τρίποντο του Ουάιτ έβαλε και τέλος στις όποιες αμυδρές ελπίδες είχαν οι «ερυθρόλευκοι» για την ολική ανατροπή.

Ο Σπανούλης μείωσε σε 91-80, το τρίποντο του Στρέλνιεκς πέτυχε… σίδερο και ο Πάνγκος στην αμέσως επόμενη φάση σήκωσε την Ζαλγκίριο Αρένα στο πόδι. Ο Σπανούλης και πάλι προσπάθησε να γυρίσει την κατάσταση, η ομάδα του έμοιαζε να έχει ξυπνήσει υπερβολικά αργά, όμως αυτό συνέχιζε με πόντους να μειώνει την διαφορά με το σκορ στο 93-86. Το αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε στον Παπανικολάου (σωστό με την λογική ότι δεν είχε φύγει η μπάλα στην επαναφορά) και η τεχνική ποινή από τα παράπονά του τον έστειλαν εκτός παιχνιδιού και από τις βολές το ματς έλαβε μία καλή τέλος. Κρίμα για την τελική προσπάθεια. Μακάρι από την αρχή μέχρι το τέλος ο Ολυμπιακός να ήταν τόσο συγκεντρωμένος.

Τα δεκάλεπτα: 23-22, 51-37, 78-56, 101-91