Παρά την αστοχία του Μάρκους Μπεργκ και παρά την υπεροχή της Ελβετίας η Σουηδία είναι αυτή που συνεχίζει στους «8» του Μουντιάλ. Με σκόρερ τον Εμιλ Φόρσμπεργκ, που χρειάστηκε και το… σώμα του Ακάντζι, οι σκανδιναβοί επικράτησαν με 1-0 και στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Κολομβία – Αγγλία που παίζει σε λίγη ώρα.

«Σπατάλησε» μεγάλες ευκαιρίες ο Μπεργκ

Καλό ρυθμό είχαμε στο πρώτο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτά και να ψάχνουν από το πρώτο λεπτό το γκολ. Η διαφορά ήταν ότι η Ελβετία είχε την κατοχή της μπάλας (σε ποσοστά άνω του 60%), αλλά η Σουηδία είχε τις κλασικές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα τρεις, όλες με πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ.

Συγκεκριμένα στο 8’, στο 9’ (διπλή με τον Εκνταλ) και στο 28’ ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού (είχε άψογη συνεργασία με τον Τοϊβόνεν), δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, όπως αντιστοίχως και ο Εκνταλ στο 41’.

Από την πλευράς τους οι Ελβετοί είχαν πολύ ώρα τη μπάλα στα πόδια τους, ωστόσο η καλοστημένη μεσοαμυντικά αντίπαλός τους δεν τους επέτρεψε να βρουν χώρους για να δημιουργήσουν. Ετσι η Ελβετία (είχε πιο δραστήριο τον Σακίρι) κατάφερε να απειλήσει μόνο δύο φορές με μακρινά σουτ των Τσάκα και Τζεμαϊλί σε 34’ και 39’΄αντίστοιχα.

Παρέμενε «φλύαρη» η Ελβετία, σκόραρε με… σπόντα η Σουηδία

Και στο δεύτερο μέρος η Ελβετία είχε μια «φλύαρη» υπεροχή, εκδηλώνοντας τις επιθέσεις της μέσα από αργή ανάπτυξη. Οι Σουηδοί έδιναν μεγαλύτερη βάση στα μετόπισθεν και βγαίναν μπροστά «συντηρητικά». Γενικότερα ο ρυθμός παρέμεινε καλός, έστω κι αν ως το τη στιγμή του γκολ δεν είχαμε κάτι το… συνταρακτικό εκτός από την ευκαιρία του Τοϊβόνεν στο 49’.

Στο 66’ ο Εμιλ Φόρσμπεργκ ξεκμαρκαρίστηκε ωραία, έκανε το σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, με τη μπάλα να βρίσκει στο σώμα του Ακάντζι και να καταλήγει στα δίχτυα!

Στο όχι και μεγάλη διάστημα που απέμενε, η Ελβετία προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Η είσοδος του Εμπολό έδωσε κάποια επιθετική πνοή στην ομάδα του Πέτκοβιτς, η οποία απείλησε στο 80’ με κεφαλιά του νεοεισελθόντα και μία ακόμη του Σεφέροβιτς στο 90+1’.

Η αγωνία χτύπησε…κόκκινο μεν, όμως η ψυχραιμία που επέδειξαν οι παίκτες του Αντερσον και η αδυναμία στο τελείωμα από πλευράς Ελβετών (Τζεμαϊλί, Σακίρι και Τσάκα δεν «φάνηκαν στο Β’ μ έρος), είχε ως αποτέλεσμα το 1-0 να μην αλλάξει.

Γκολ: 66’ Φόρσμπεργκ

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γ. Αντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (81’ Κραφτ), Γκράνκβιστ, Λίντελοφ, Αουγκούστινσον, Κλάεσον, Μ. Σβένσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ (81’ Ολσον), Τοϊβόνεν, Μπεργκ.
ΕΛΒΕΤΙΑ (Β. Πέτκοβιτς): Σόμερ, Λανγκ, Ακαντζί, Τζουρού, Ροντρίγκες, Τζάκα, Μπεχράμι, Τζεμάιλι (73’ Σεφέροβιτς), Ζούμπερ (73’ Ζούμπερ), Σακίρι, Ντρμιτς.

Πηγή: to10.gr