Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή του εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα (εξαίρεση το κακό τρίτο) ο σπουδαίος Ολυμπιακός λύγισε στο τέλος απέναντι στην ΤΣΣΚΑ με 69-65. Ενας… σεληνιασμένος στο τελευταία δεκάλεπτο Βασίλης Σπανούλης (πέτυχε τους 11 από τους συνολικά 16 πόντους του) βομβαρδίζοντας από… παντού πήγε να πάρει σχεδόν μόνος του το ματς. Τελικά η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη που είχε βρεθεί στα σχοινιά κατάφερε να αντέξει και με κάποια επιθετικά ριμπάουντ και βολές κράτησε το αήττητο πηγαίνοντας στο 5-0.

Πολύτιμη συνεισφορά και από τους Γκος, Πρίντεζη, με την ομάδα του Μπλατ να υποχρεώνει τους γηπεδούχους να σουτάρουν με το κάκιστο 17/42 δίποντα, δηλαδή μόλις 40,5%. Δεύτερη ήττα για τους Πειραιώτες σε πέντε ματς, οι οποίοι όμως κέρδισαν πολλά περισσότερα από την αποψινή τους παρουσία μέσα στην ίσως δυσκολότερη έδρα της Ευρώπης.

5άδα Χωρίς Σπανούλη και τέλεια εικόνα για 15 λεπτά!
Ο Μπλατ κατέβασε 5άδα χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη και συγκεκριμένα με τους Ουίλιαμς-Γκος, Τουπάν, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ. Η εικόνα των Πειραιωτών για 15 λεπτά ήταν πραγματική εκπληκτική. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βάσει δυναμικότητας αντιπάλου, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του ημίχρονο.

Με μια απίστευτη άμυνα που κατέστρεψε κάθε επιθετικό πλάνο του Δημήτρη Ιτούδη έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να κυριαρχήσει. Αρκεί να δει κανείς ότι στα πρώτα 5,30 λεπτά οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει μόλις 4π. (4-10), ενώ έκλεισε την πρώτη περίοδο με μόλις 13 πόντους ενεργητικό!
Την ίδια ώρα οι ερυθρόλευκοι έβγαζαν εξαιρετικές συνεργασίες, κυρίως με αποδέκτη τον Μιλουτίνοφ και γενικότερα του ψηλούς με τουτς Πρίντεζη-ΛεΝτέι να δίνουν επίσης σπουδαίες επιθετικές λύσεις.

Όταν στην «εξίσωση» μπήκε και ο Σπανούλης, ο Ολυμπιακός… απογειώθηκε. Ο ηγέτης της ομάδας κατάφερε να έχει καταλυτικό ρόλο στην εικόνα της ομάδας του έστω κι αν σε όλο το πρώτο ημίχρονο σημείωσε μόλις 3π. Κι αυτό καθώς είχε 5 ασίστ δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία των Ρώσων.

Παράλληλα οι παίκτες του Μπλατ κράτησαν τη δημιουργία της ΤΣΣΚΑ στις μόλις 4 ασίστ την ώρα που εκείνη τελείωσαν τα δύο πρωτα δεκάλεπτα στις 11. Επιπλέον «επέτρεψαν» στους γηπεδούχους να εκτελέσουν μόλις 3 βολές, «πηγή» από την οποία παίρνουν πολλούς πόντους σε κάθε ματς. Χαρακτηριστικό επίσης το τραγικό ποσοστό των παικτών του Ιτούδη στα δίποντα (7/24, 29,2%) απόρροια επίσης της εξαιρετικής άμυνας των φιλοξενούμενων

Ουσιαστικά στο διάστημα αυτό των 15 λεπτών μόνο ο Κλάιμπερν δημιουργούσε κάποια προβλήματα στην κόκκινη άμυνα. Ο Ολυμπιακός βρισκόταν συνεχώς μπροστά στο σκορ (15-22), φτάνοντας ακόμη και στο +9 (21-30 στο 16’) μετά από 3 βολές του Σπανούλη!

Κάπου εκεί όμως επήλθε κούραση και έτσι η ΤΣΣΚΑ βρήκε ανοιχτό γήπεδο και χτύπησε στο τρανζίσιον κυρίως με μακρινά σουτ. Ο Σέρχιο και Πίτερς με τρίποντα πληγωσαν τον Ολυμπιακό και ετσι το φτωχό +4 με το οποίο το συγκρότημα του Μπλατ πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα (31-35), αδίκησε την πολύ καλή εικόνα του.

Λάθη, επιθετικό μπλακ-άουτ και… τούμπα το ματς
Ότι λάθη δεν είχε κάνει στις δύο πρώτες περιόδους ο Ολυμπιακός, τα έκανε στο τρίτο δεκάλεπτο. Στα πρώτα 3,5 λεπτά οι κόκκινοι είχαν κάνει τουλάχιστον πέντε, την ώρα που επέτρεπαν στον Σέρχι να συνεχίζει τον βομβαρδισμό από 6,75. Παράλληλα η ελληνική ομάδα άρχισε να δέχεται πόντους και μέσα από τη ρακέτα (από τον Χάινς) κάτι οποίο είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό σε όλο το προηγούμενο παιχνίδι.

Επιπλέον ο Σπανούλης προσπαθούσε περισσότερο να σκοράρει, παρά να δημιουργήσει, κάτι το οποίο δεν βγήκε. Ετσι η ΤΣΣΚΑ βρήκε για τα καλά επιθετικά ρυθμό σημειώνοντας 19 πόντους μέσα σε μόλις 7 λεπτά, για να προσπεράσει με 50-41 στο 27’! Ακόμη κι έτσι όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε να παραμείνει αρκετά κοντά στο σκορ 52-44.

Πήρε φωτιά ο Σπανούλης!
Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως, οι παίκτες του Μπλατ μπήκαν με τη σωστή νοοτροπία στην άμυνα και πάλι. «Πάγωσαν» τον ρυθμό, πήγαν σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε και κυριολεκτικά επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ να σκοράρει με… αίμα. Την ίδια ώρα ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε να το παίρνει προσωπικά και να βομβαρδίζει κατά βούληση. Οποιον παίκτη κι αν δοκίμαζε πάνω του ο Ιτούδης ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν… καταλάβαινε τίποτα! Πετυχαίνοντας απίστευτα σουτπως αυτά που σημείωνε στα final-4 επί των Ρώσων έφερε την ομάδα του στο 63-63 με 1.38 για το τέλος!

Λύγισε στο τέλος…
Συνεχόμενα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ όμως και έφεραν τον Κλάιμπερν στις βολές (64-63 με 1/2 στα 59’), ενώ στην επίθεση του ο Ολυμπιακός είδε τον Σπανούλη να επιχειρεί… τραβηγμένο τρίποντο από τα 8,5 μέτρα. Στην συνεχεία ο Παπανικολάου υπέπεσε σε φάουλ στον Κλάμπερν ο οποίος με δύο βολές έστειλε την ΤΣΣΚΑ στο +3 (66-63), 30 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Στην δική της επίθεση η ελληνική ομάδα είδε τον Γκος να αστοχεί σε κακό λέι απ και τον Τουπάν (πήρε επιθετικό ριμπάουντ) σε τρίποντο από τη γωνία. Ετσι ο Χίγκινς με δύο βολές διαμόρφωσε το 68-63, ενώ ο Πρίντεζης απλά μείωσε στο 68-65 και ο Χίγκινς ξανά με 1/2 έγραψε το τελικό 69-65.

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 31-35, 52-44, 69-65

Πηγή άρθρου: To10.gr