Άλλο πρωτάθλημα και άλλο Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα γερό μάθημα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, δεν ξέχασε το 0-2 που υπήρχε πριν το παιχνίδι, και επικράτησε με 79-65 παίζοντας αποφασιστικά από το πρώτο δευτερόλεπτο.


Οι Ερυθρόλευκοι ήταν… απόλυτοι στο παρκέ. Ο Μπλατ έβγαζε διαρκώς λαγούς από το καπέλο του, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν βγαλμένος μέσα από τον κόσμο του ΝΒΑ (41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης) με την τελική διαφορά να είναι τιμητική για τους Πράσινους που έχαναν ακόμα και με 21 πόντους (59-38).

Αμυντικά ο Ολυμπιακος ήταν περίφημος, εγκλώβισε τα αγωνιστικά ατού του Παναθηναϊκού και όταν… ξύπνησε ο Καλάθης ήταν ήδη αργά για το συγκρότημα του Πιτίνο ο οποίος πήρε μία γερή… δόση ελληνικού ντέρμπι. Κορυφαίος όλων στην αναμέτρηση αλλά και στην 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ (5 επιθετικά) και 11 κερδισμένα φάουλ σε ένα παιχνίδι όνειρο και συνολικά 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Κομβικός επίσης ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 18 πόντους και 4/5 τρίποντα, την ώρα που στο πράσινο στρατόπεδο μόνο ο Λεκαβίτσιους στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ο Καλάθης των 13 πόντων. Με αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός έφτασε στο 10-6 στην Ευρωλίγκα, με τον Παναθηναϊκό να υποχωρεί στο 7-9.

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αρχή για τον Παναθηναϊκό με τον Τόμας να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης και τον Παπανικολάου να ευστοχεί στο τρίποντο για το 3-2. Οι Ερυθρόλευκοι προσπέρασαν με 5-2 έπειτα από κάρφωμα του Μιλουτίνοφ, αλλά και πάλι ο Τόμας πέτυχε ένα ακόμα δίποντο για το 5-4. Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν εμφανές ότι ο Ολυμπιακός «στόχευε» στο… ζωγραφιστό και έφθειρε τους Πράσινους με ποστ παιχνίδι (3 φάουλ σε 3 λεπτά) και γι αυτό με νέο κάρφωμα του Μιλουτίνοφ το σκορ έφτασε στο 9-4.

Το πρώτο καλάθι του Παπαπέτρου στο Φάληρο ως αντίπαλος μείωσε σε 9-6 για να ακολουθήσει ένα σόου του Μιλουτίνοφ, ο οποίος με 4 σερί πόντους έγραψε το 14-8. Μα καλή άμυνα του Ολυμπιακού και ένα δίποντου του Πρίντεζη έπειτα από επιθετικό του ριμπάουντ απέφερε το 16-8, αλλά ο ελεύθερος Μήτογλου πέτυχε το τρίποντο για το 16-11.

Παίκτης κλειδί για την ανάκαμψη των Πρασίνων ο νεαρός φόργουορντ ο οποίος με επιθετικό του ριμπάουντ και δίποντο έριξε την απόσταση στους δύο πόντους με το δεκάλεπτο να τελειώνει στο 16-14.

Ο Βεζένκοφ ήταν ο παίκτης που άνοιξε λογαριασμό στο ΣΕΦ για τους γηπεδούχους (18-14), με τον Στρέλνιεκς να πραγματοποιεί το 21-14 με τρίποντο. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν εξαιρετικές αποστάσεις, ο Μάντζαρης είχε «κλειδώσει» τον Καλάθη και ένα ακόμα σουτ από τα 6,75μ (Τουπάν), έφεραν το 24-16. Ο Παναθηναϊκός «σκλήρυνε» στην άμυνα και με τον Παπαγιάννη έκανε το 26-21, για να πετύχει ο Γκος ένα ζευγάρι βολών για το 28-21.

Η επιστροφή του Παπανικολάου στο ματς, οι άμυνες του Στρέλνιεκς και μία τρίποντη… βόμβα του Λετονού γκαρντ εκτόξευσαν τη διαφορά στους 12 πόντους (33-21) και σήκωσαν στο πόδι όλο το φαληρικό κλειστό. Ο Παναθηναϊκός ήταν στα… σχοινιά, οι Πειραιώτες ήταν απολαυστικοί στις αλλαγές και στα μαρκαρίσματά τους, ο Γκος είχε ένα ελεύθερο τρίποντο και έκανε το 36-21, για να πετύχει το γκολ φάουλ ο Παππάς για το 36-24 της αναμέτρησης. Ο Έλληνας γκαρντ κράτησε την ομάδα του στο τέλος, πήρε το φάουλ του Μπόγρη και οδηγήθηκε στις βολές για το 36-25. Ο Ολυμπιακός με ένα 5-0 και φόλοου του Μιλοτίνοφ έστειλε το ματς στο 41-25, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ Ο ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

Οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν μέσω του Λάσμε το πρώτο καλάθι του δεύτερου δεκαλέπτου, με τον Παπανικολάου όμως να δέχεται την πάσα από τον Μάντζαρη και με τρίποντο να γράφει το 44-27. Οι πρώτοι πόντοι του Καλάθη στο ματς ήρθαν στο 44-29, ο Πρίντεζης απάντησε γρήγορα και ο Στρέλνιεκς με νέο σουτ από την περιφέρεια έστειλε τη διαφορά στους 20 πόντους (49-29).

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν «πνίξει» με την άμυνά τους τον Παναθηναϊκό, εν τη απουσία του Σπανούλη, ο οποίος για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο πάτησε παρκέ στο 3:52 της τρίτης περιόδου. Το κάρφωμα του Γκιστ έκανε το 50-33, οι βολές του Στρέλνιεκς απέφεραν το +19 (52-33) των Πειραιωτών, με τον Λετονό να είναι καθοριστικός και να πετυχαίνει το 55-36 με νέο τρίποντο.

Το παιχνίδι έμοιαζε τελειωμένο από το τρίτο δεκάλεπτο, ο Μπλατ έβγαζε διαρκώς.. λαγούς από το καπέλο του, ο Πιτίνο αντιθέτως έβλεπε την άκρη του πάγκου του και έβλεπε μόνο κατεβασμένα κεφάλια, με τον Σπανούλη να πετυχαίνει στον αντίποδα τρίποντο και φάουλ για να εκτοξεύσει την απόσταση στους 21 πόντους, εκστασιάζοντας τους 11 χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού που έδιναν το δικό τους σόου στις εξέδρες του ΣΕΦ.

Οι δύο ομάδες πέρασαν στο παρκέ για το τελευταίο δεκάλεπτο με το σκορ στο 59-40, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να φέρει την μπάλα στο «ζωγραφιστό» εν τη απουσία του Μιλουτίνοφ με τον Γκιστ να είναι η αιτία και των τριών ομαδικών των Ερυθρόλευκων και του 59-42 στο Φάληρο. Από τις βολές του Τουπάν έγινε το 61-42, στο τρανζίσιον του Παναθηναϊκού ο Λεκαβίτσιους μείωσε στους 17 και με ένα του τρίποντο έδωσε ελπίδες στην ομάδα του πραγματοποιώντας το 61-47 με 7:03 για το τέλος.

Ο Λιθουανός γκαρντ ήταν ωφέλιμος για την ομάδα του και έδινε επιτέλους νέες λύσεις στον Πιτίνο. Ο Ολυμπιακός μετά από τάιμ άουτ «στόχευσε» τον Πρίντεζη, ο οποίος ξέφυγε από τον Μήτογλου για το 63-47 αλλά και πάλι ο… δαιμόνιος Λεκαβίτσιους ήταν η αιτία νέων πόντων για τους Πράσινους.

Στο 63-49, ο Στρέλνιεκς κέρδισε φάουλ σε τρίποντο και με 2/3 έγραψε το 65-49, όμως ο Καλάθης κράτησε ζωντανή την ομάδα του και με τρίποντο έκανε το 65-52. Μία όμορφη συνεργασία Πρίντεζη-Γκος έφερε 67-52, με τον Μιλουτίνοφ να ξαναβάζει φωτιά στο ΣΕΦ, να αναγκάζει όλους να υποκλιθούν στο ταλέντο του και με βολές να δημιουργεί το 70-52.

Από ένα τρίποντο οι Παπανικολαου και Αντετοκούνμπο για το 73-57, με τον Καλάθη να προσπαθεί στο τέλος να μαζέψει τα.. αμάζευτα για την ομάδα του. Μάταια όμως. Το μοναδικό που κατάφερε με δύο τρίποντα ήταν το 77-65 με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη 10η νίκη του στην Ευρωλίγκα και τους Πράσινους να υποχωρούν στο 7-9.