Είναι φορές που απορείς. Είναι η μοναδική ομάδα που δεν μπορείς ποτέ να πιστέψεις ότι θα τα… παρατήσει όταν κάτι πάει στραβά; Ο Ολυμπιακός έχασε πριν το παιχνίδι με την Μπασκόνια τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και όμως παρότι είδε τους Βάσκους να επιβάλλουν πλήρως τον ρυθμό τους, είχε τα ψυχικά αποθέματα για να βροντοφωνάξει ένα εκκωφαντικό «ΟΧΙ».

Οι Ερυθρόλευκοι είδαν τον Κώστα Παπανικολάου βγαλμένο από ένα όνειρο και νίκησαν στην παράταση το συγκρότημα του Περάσοβιτς με 91-87! Οι γηπεδούχοι έχαναν ακόμα και με 7 πόντους (67-74), όμως ο «Παπ» τους λύτρωσε. Έβαλε το τρίποντο του 80-80 και μαζί με τον επίσης συγκινητικό ΛεΝτέι γύρισαν στο τέλος το παιχνίδι σε μία επική ανατροπή για την ομάδα του Πειραιά.

Πρώτος σκορερ της αναμέτρησης ήταν ο ΛεΝτέι με 23 πόντους, ενώ τον ακολούθησε με 22 ο Παπανικολάου, φοβερη άμυνα και 6/7 τριποντα. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Μαδρίτη φτάνοντας στο 11-6 και έχει την ευκαιρία να παραμείνει σε τροχιά τετράδας.

ΦΑΙΝΟΤΑΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ
Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός πέρασε στο παρκέ με το πρόβλημα του Μιλουτίνοφ, ο Μπλατ ξεκίνησε την αναμέτρηση με τον Μπόγρη στο “5”¨. Οι Ερυθρόλευκοι πάντως μπήκαν γερά στο ματς με το 10-8 του Παπανικολαου και το 14-11 του Πρίντεζη, με τον ΛεΝτέι με τη σειρά του να πραγματοποιεί και το 20-16. Ενα σερί πάντως των φιλοξενούμενων ήταν η αιτία του 20-22 που ήταν το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου, με τον Πουαριέ να πετυχαίνει τον 9ο του πόντο και τον Χίλαρντ να βάζει τέσσερις σερί πόντους.

Το ίδιο νωχελική αμυντικά ήταν και η δεύτερη περίοδος για τους Ερυθρόλευκους. Ο Γκος ανέλαβε πρωτοβουλίες στην επίθεση, πάσαρε στον ΛεΝτέι για το 24-22, με τον Αμερικανό σέντερ να κάνει και το 28-30 μετά από επιθετικό του ριμπάουντ. Το πρώτο τρίποντο το Γκος έκανε το 31-32, ενώ με τον ίδιο τρόπο έφερε και πάλι την ισοφάριση για τους Πειραιά με το σκορ να φτάνει στο 34-34. Κάπου εκεί και πάλι η Μπασκόνια αναθάρρησε. Με τον Χουέρτας να οργανώνει και να εκτελεί, οι Βάσκοι προηγήθηκαν με 7 πόντους έπειτα και από τρίποντο του Βόιτμαν (36-43), αναγκάζοντας τον Μπλατ να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Δύο σερί δίποντα από Γκος και Πρίντεζη έκαναν το 40-43, ο Χουέρτας εκτέλεσε ξανά για τρεις για το 40-46, με τους Ερυθρόλευκους να μπαίνουν στα αποδυτήρια όντας 4 πόντους πίσω (43-47) και πάνω από όλα έχοντας πολύ δουλειά να κάνουν στο β ημίχρονο, για να γυρίσουν την κατάσταση. Τα στατιστικά του Ολυμπιακού δεν ήταν κακά (13/22 δίποντα και 4/8 τρίποντα) όμως η Μπασκόνια έκλεισε το 20λεπτο με 16/18 δίποντα, κάτι που οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ.

ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό όμως με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Χουέρτας συνέχισε να “πληγώνει” τους Πειραιώτες, με ένα του δίποντο και μία του ασίστ στον Πουαριέ, η Μπασκόνια προσπέρασε με οχτώ πόντους (43-51), ο Πρίντεζης μείωσε σε 45-51 και ο Μπόγρης έκανε το 47-51.

Ο Βραζιλιανός γκαρντ των φιλοξενουμενων… οργίαζε και πέτυχε ένα ακόμα δίποντο για το 47-53, όμως ο Παπανικολάου του απάντησε με τρίποντο από τα 8 μέτρα. Οι Πειραιώτες είχαν σταματήσει τους Βάσκους, ο Μάντζαρης πήρε το 3ο φάουλ του Χουέρτας και ο Παπανικολάου με δύο τάπες και το 4ο του τρίποντο έφερε το ματς στα ίσα (53-53).

Ο Πρίντεζης με χουκ του έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του στέλνοντας το σκορ στο 55-53, αλλά ο Βιλντόσα και πάλι πέτυχε το καλάθι για την ομάδα του και ο Χίλαρντ πραγματοποίησε το 55-58. Η Μπασκόνια “χτύπησε” στα μις ματς, ο Πουαριέ ήταν ασταμάτητος και το δεκάλεπτο την βρήκε να προηγείται με 7 πόντους (55-62).

ΤΟΝ ΛΥΤΡΩΣΕ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η διαφορα πήγε στους εννιά πόντους μετά το λάθος του Σπανούλη στην επίθεση και το φάουλ του που οδήγησε στις βολές τον Βιλντόζα. Ο ΛεΝτέι μετά από περιπέτεια έκανε το 57-64, όμως οι Ερυθρόλευκοι είχαν εγκλωβιστεί στην άμυνα των Βάσκων και οι Βόιτμαν-Πουαριέ, ήταν απροσπέλαστοι.

Ο ΛεΝτέι ξανασκόραρε και προσπαθούσε μόνος του να καλύψει το κενό του Μιλουτίνοφ, 4 πόντοι ακόμα από τον Αμερικανό ήταν η αιτία του 63-66 με τον Ολυμπιακό να είναι ζωντανός.


Το τρίποντο του Γκος έκανε το 66-68, αλλά ο Βιλντόζα κάλυπτε επάξια το κενό του Χουέρτας και με έξι σερί πόντους πάγωσε το ήδη.. αδειανό ΣΕΦ και έδωσε αέρα 7 πόντων στην ομάδα του (67-74).

Ο Πρίντεζης το πήρε κάπως επάνω του και μείωσε στους 5 πόντους, ενώ μετά από προσπάθειά του, ο ΛεΝτέι κατέβασε το επιθετικό ριμπάουντ και ροκάνισε κι άλλο τη διαφορά (71-74).

Μία καλή άμυνα και οι βολές του Γκος έφεραν σε απόσταση αναπνοής τους γηπεδούχους με τρία λεπτά να απομένουν, την ώρα που ο Χίλιαρντ.. περπάτησε και χρεώθηκε βήματα.

Οι φιλοξενούμενοι πάντως βρήκαν νέο τρίποντο από τον Βιλντόζα με το σκορ να πηγαίνει στο 73-77 με 1:04 να απομένει. Το χαμένο τρίποντο του Πρίντεζη παραλίγο να είναι η… ταφόπλακα για τους Ερυθρόλευκους, οι οποίοι μείωσαν με τον Παπανικολάου (27,2 για το τέλος), το φάουλ στον Χίλαρντ από τον Γκος παρά την καλή άμυνα του Ολυμπιακού έφερε 1/2 βολές, με 17 δευτερόλεπτα να μένουν.

Οι Βάσκοι δεν έκανα φάουλ και δέχθηκαν το ντράιβ του Γκος με 14 δεύτερα να απομένουν, ο Ολυμπιακός δεν έκλεψε, αναγκάστηκε να κανει φάουλ στον Βιλντόζα με τον Αργεντίνο να βάζει και τις δύο.

Με 14 δευτερόλεπτα οι Ερυθρόλευκοι είχαν την τελευταία επίθεση, ο Παπανικολάου ευστόχησε σε τρίποντο με ταμπλό και έστειλε το ματς στην παράταση!

Ο «Παπ» έβαλε φωτιά στο ΣΕΦ και έδωσε μία ακόμα ευκαιρία στην ομάδα του. Μάλιστα σε ένα τυχερό τρίποντο (το 6ο του) προσέφερε διαφορά τριών πόντων στους Πειραιώτες, ο Πρίντεζης έκανε το 85-82 και ο ΛεΝτέι έκανε το 87-82!

Ενας μαγικός Παπανικολάου για τον Ολυμπιακό με δύο βολές εκανε το 89-82, ο Τζάνινγκ πέτυχε το 89-85, ο ΛεΝτέι μάζεψε ένα ακόμα επιθετικό σκουπίδι και πέτυχε το 91-85.

Η Μπασκόνια δεν μπόρεσε να σκοράρει αρχικά, ο Χουέρτας έκλεψε και έκανε το 91-87 με 7,3’’ να μένουν αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή και αναγκάστηκε να υποκύψει στην ψυχή του Ολυμπιακού.

Πηγή άρθρου: to10.gr