Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη ομάδα! Είναι ένας οργανισμός που πρωταγωνιστή σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας οργανισμός με έντονη κοινωνική δράση. Πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, σε όσους περνούν δύσκολα, σε όσους χρειάζονται τη βοήθειά του. Ο σύλλογος δεν έχει ποτέ αρνηθεί αυτό τον ξεχωριστό ρόλο της προσφοράς στην κοινωνία.

Κάτι που αποτέλεσε θέμα και για το γαλλικό «ecofoot» που έκανε αφιέρωμα στους «ερυθρόλευκους» για την προσφορά τους. Χαρακτηρίζοντας τον Θρύλο ως «ομάδα πρότυπο» σε ό,τι αφορά την κοινωνική ευθύνη! Μια ακόμα πρωτιά που αποτελεί μεγαλύτερη επιτυχία από αυτές που κατακτούν οι «ερυθρόλευκοι» στους αγωνιστικούς χώρους.

Με την άρθρο του του «ecofoot.fr» να αναφέρει: «Tα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει γίνει ένας πρότυπος σύλλογος για την πολιτική ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη). Εκτός από την τοπική δράση, ο σύλλογος του Πειραιά δρομολογεί σημαντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμια κλίμακα, διατηρώντας υψηλές τις αξίες του. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ένα θρυλικό ελληνικό σύλλογο, πατρίδα των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που θα χρησίμευε ως πρότυπο για την πολιτική της ΕΚΕ; Σε κάθε περίπτωση, είναι ο ρόλος που η μεγαλύτερη ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός, επιδιώκει να παίξει, επενδύοντας πλήρως στα κοινωνικά ζητήματα.

Έχοντας διατηρήσει πάντα μια κοινωνική γραμμή λόγω της προέλευσής του - ο Ολυμπιακός θεωρείται η λέσχη της εργατικής τάξης της Αθήνας λόγω της ιστορικής της θέσης στο λιμάνι του Πειραιά - η επιτάχυνση των δραστηριοτήτων της ΕΚΕ παρεμβαίνει κατά την αγορά του συλλόγου το 2010 από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, μεγιστάνα του ελληνικού εμπορικού ναυτικού. Πεισμένος από τις θετικές αξίες που δίνει το ποδόσφαιρο, ο Μαρινάκης κατέστησε τον Ολυμπιακό παγκόσμια ποδοσφαιρική αναφορά, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και τη διάδοση καλών πρακτικών στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 μετά από μια μεγάλη διάσκεψη που διοργάνωσε ο ελληνικός σύλλογος για το ρόλο του ποδοσφαίρου στην παγκοσμιοποίηση. Ο Ολυμπιακός είναι η αρχή της «αρχής της Αθήνας», ενός κειμένου 12 σημείων που αποσκοπεί στην καθιέρωση της αθλητικής πρακτικής ως θεμελιώδους δικαιώματος με τον ίδιο τρόπο όπως το δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση ή στην ψηφοφορία.

Υποστηριζόμενο από το διάσημο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάβαρντ σε αυτή την πρωτοβουλία, ο Ολυμπιακός επιδιώκει παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή συμβολικές δράσεις για να αγκυροβολήσει τη σημασία του αθλητισμού στην εξέλιξη των κοινωνιών. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία εξηγήθηκε η καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας του δικαιώματος στον αθλητισμό - όπως η Διεθνής Ημέρα του Αθλητισμού που τέθηκε σε ισχύ το 2013 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Για τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών, ο Ολυμπιακός διοργανώνει τακτικά διασκέψεις, μεταξύ των οποίων και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, του Αμερικανικού ακαδημαϊκού συνεργάτη του.

Από την έναρξη της "Αρχής της Αθήνας", πολλοί αθλητικοί σύλλογοι έχουν ενταχθεί και συνυπογράψει αυτή τη διακήρυξη, τασσόμενοι στο πλευρό του έργου του Ολυμπιακού. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετείχε σε ένα έργο για την προώθηση των θετικών αξιών του αθλητισμού γενικότερα και του ποδοσφαίρου ειδικότερα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο Ολυμπιακός δεν αρκείται να οργανώσει μεγάλες μάζες για να κηρύξει την καλή λέξη για τα κοινωνικά ζητήματα. Ο ελληνικός σύλλογος στο σύνολό του - με όλα τα συστατικά του - είναι απολύτως αφοσιωμένος στη βοήθεια των φτωχών. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, ο Ολυμπιακός διπλασίασε τις προσπάθειές του για την παροχή βοήθειας σε χιλιάδες μετανάστες που ζούσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο λιμάνι του Πειραιά. Σε λίγες εβδομάδες, η ελληνική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας που προσέφερε πάνω από 500.000 γεύματα στους πρόσφυγες που ζούσαν στο λιμάνι της ελληνικής πρωτεύουσας. Περισσότερα από 100.000 ρούχα θα διανεμηθούν ταυτόχρονα, κυρίως σε παιδιά.

“Κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου ξεφεύγουν από τον πόλεμο και την πείνα με τις οικογένειές τους. Πολλοί πρόσφυγες έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός απέδειξε και πάλι την ικανότητά του να είναι στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις” είχε σχολιάσει ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Πέρα από την υλική βοήθεια, πολλοί παίκτες του συλλόγου είχαν δώσει το «παρών» στα σημεία που έμεναν οι πρόσφυγες, διοργανώνοντας ακόμα και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ένας τρόπος για να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν την ταλαιπωρία τους. Ανθρώπων που θέλησαν να φύγουν μακριά από τον πόλεμο και την πείνα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ

Βασισμένη στις παγκόσμιες αξίες του ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός έχει κάνει κεκτημένο του και ειδικότητά του την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε παγκόσμια κλίμακα. Η εξειδίκευση στα θέματα ένταξης μέσω του αθλητισμού επιτρέπει σήμερα στον ελληνικό σύλλογο να αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με πολλά ιδρύματα ή με τους Ευρωπαίους ομότιμους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον Ολυμπιακό να διοργανώνει σεμινάρια και άλλα συνέδρια σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα στην καρδιά των εγκαταστάσεών του, προσκαλώντας πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Παρά τη συνολική διάσταση της στρατηγικής της ΕΚΕ, ο ελληνικός σύλλογος δεν ξεχνά την ελληνική επικράτεια. Ο Ολυμπιακός πολλαπλασιάζει την οργάνωση φιλανθρωπικών ενεργειών μέσω της συνεργασίας με ενώσεις, σε περιφερειακό ή εθνικό πεδίο.

Την περασμένη Δευτέρα (21/1/2019), τα μέλη του Ολυμπιακού –διοικητικά στελέχη, παίκτες και τεχνικό επιτελείο- πήγαν σε αθηναϊκό νοσοκομείο για να επισκεφθούν άρρωστα παιδιά. Μια επιχείρηση που οργανώθηκε σε συνεννόηση με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ, που βοηθά τα παιδιά με καρκίνο. Ο Ολυμπιακός συνέβαλε οικονομικά και στην ανακατασκευή διαφόρων δημόσιων εγκαταστάσεων στην πόλη Μάνδρα, η οποία υπέστη σημαντικές πλημμύρες το Νοέμβριο του 2017.

Ο Ολυμπιακός έχει πλήρη επίγνωση του κοινωνικού ρόλου του ως ποδοσφαιρικός σύλλογος. Τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πολιτική που καθοδηγείται από τον ισχυρό της πρόεδρο, αυτό το έντονο έργο που διεξάγεται στο επίπεδο της ΕΚΕ είναι τώρα το σημείο που κάνει την πραγματική διαφορά και τον σύλλογο να ξεχωρίζει».

Πηγή άρθρου: gavros.gr