Πραγματοποιώντας μακράν το καλύτερο πρώτο ημίχρονό του στο φετινό πρωτάθλημα, ο Αρης πέρασε σα… σίφουνας από την Τρίπολη, διαλύοντας τον Αστέρα με 3-0. Και τα τρία γκολ των κίτρινων σημειώθηκαν στο A’ μέρος, οι οποίοι είχαν και δοκάρι!

 

Στους 32 βαθμούς (10η νίκη, 5η εκτός) η ομάδα του Σάββα Παντελίδη, έκανε μεγάλο βήμα για την έξοδό της στην Ευρώπη. Κι αυτό καθώς αποσπάστηκε 4 βαθμούς από τον 6οΠαναθηναϊκό και 5 από τον 7ο Παναιτωλικό και 6 από την 8ηΞάνθη.

Από την άλλη ο Αστέρας, σε μια από τις χειρότερες παρουσίες του, γνώρισε την 11η φετινή του ήττα, παρέμεινε στους 21 βαθμούς και πλέον κοιτάζει περισσότερο τις… από κάτω ομάδες παρά τις από πάνω.

Με μικροεκπλήξεις ο Παντελίδης
Ο Σάββας Παντελίδης άφησε εκτός του Βέλεθ, με τον Ρόουζ να είναι τελικά ο παρτενέρ του Δεληζήση στο κέντρο της άμυνας. Επίσης ο Κόρχουτ ξεκίνησε κανονικά στο αριστερό άκρο της άμυνας και όχι ο Βαλεριάνος όπως είχε ακουστεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Επίσης ο Τόνσο προτιμήθηκε αντί του Μαρτίνες στον ρόλο του επιτελικού μέσου, ίσως και γιατί γνώριζε το γήπεδο, αλλά και τους παίκτες του Αστέρα. Τέλος ο Ντιγκινί επελέγη για την κορυφή της επίθεσης και όχι ο Γιουνές που έμεινε στον πάγκο.

Ο Γιώργος Παράσχος από την άλλη παρέταξε τον Αστέρα επίσης με σύστημα 4-2-3-1 και τον πρώην παίκτη του Άρη Μιχάλη Μανιά στην κορυφή. Πίσω του έπαιξε ο Ρόλε, ενώ τις πτέρυγες κάλυψαν οι Καλτσάς και Φερνάντες. Εξάλλου Βλάχος και Πασσαλίδης συνέθεσαν το αμυντικό δίδυμο, απόντος του Τριανταφυλλόπουλου.

Ο Αρης ζήτησε πέναλτι
Το ματς άρχισε με αμφισβητούμενη φάση, καθώς ο Κώτσιρας ανέτρεψε τον Λάρσον πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής και αριστερά, με τον Σουηδό να ζητά πέναλτι, αλλά τον διαιτητή Μανούχο να δείχνει το παιχνίδι να συνεχιστεί.

Ασίστ ο Τόνσο, σουτάρα ο Λάρσον
Η ομάδα του Παντελίδη που είχε μπει πιο δυνατά, κατάφερε να ανοίξει το σκορ από πολύ νωρίς, δημιουργώντας εξαιρετικά δεδομένα για εκείνη στο ματς. Ο Τόνσο βρήκε ωραία τον Λάρσον στα αριστερά της περιοχής και εκείνος με αριστοτεχνικό σουτ έστειλε τη μπάλα… συστημένη στην απέναντι γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Παπαδόπουλου.

Σιώπης με μπαλιά… πάρε βάλε!
Ηταν ξεκάθαρα το καλύτερο ξεκίνημα για τους κίτρινους που σε άλλο φετινό ματς δεν έχουν αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικοί. Κι αυτό καθώς η δεύτερη τελική προσπάθεια τους στο ματς τους βρήκε να έχουν προβάδισμα δύο τερμάτων!

Στο 23’ ο Σιώπης έβαλε άψογη μακρινή μπαλιά στον Ντιγκινί, ο οποίος βγήκε στην πλάτη της άμυνας, προχώρησε στην περιοχή και με πλασέ νίκησε τον Παπαδόπουλο για το 0-2!

Την κατοχή ο Αστέρας, μεγάλη επέμβαση από Κουέστα
Η εξέλιξη αυτή έκανε τους φιλοξενούμενους να οπισθοχωρήσουν περισσότερο ίσως από ότι θα έπρεπε. Ετσι στα τελευταία 22 λεπτά του πρώτου μέρους ο Αστέρας πήρε την κατοχή και πίεσε, κυρίως με γεμίσματα και σέντρες προς την περιοχή του Άρη.

Οι κίτρινοι ήταν καλά στημένοι μεσοαμυντικά, ωστόσο «πουλούσαν» αρκετά εύκολα τη μπάλα, με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν σε 2-3 περιπτώσεις. Στην κορυφαία εξ αυτών στο 32’ ο Μανιάς βρέθηκε φάτσα με τον Κουέστα (ήταν εξαιρετικός σε όλο το ματς), όμως ο τερματοφύλακας των κίτρινων προέβη σε καίρια επέμβαση με τα πόδια κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Βαλιέντε είχε ένα καλό διαγώνιο σουτ το οποίο έφυγε λίγο άουτ από δεξί δοκάρι της εστίας των Θεσσαλονικέων. Αυτές οι δύο φάσεις ήταν ότι είχε να επιδείξει σε όλο το πρώτο μέρος ο Αστέρας.

Εξαιρετικός στο παιχνίδι χώρου ο Άρης
Κι ενώ η ομάδα του Παντελίδη είχε αρκετά λεπτά να επιτεθεί με αξιώσεις, το έπραξε στα τελευταία λεπτά, κάνοντας άνω-κατω την αντίπαλη άμυνα με αντεπιθέσεις «φωτιά». Αρχικά… προειδοποίησε στο 44’, όταν μετά από αντεπίθεση η παράλληλη προς την εστία μπαλιά του Λάρσον δεν βρήκε κάποιο συμπαίκτη του ώστε να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Η επόμενη αντεπίθεση όμως ήταν και «φαρμακερή». Ο Τόνσο μετά από άψογη ενέργεια και σουτ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, με τον Ματέο Γκαρσία να παίρνει το «ριμπάουντ» και με κεφαλιά να ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 0-3!

Σωστή διαχείριση και άνετο «τρίποντο»
Εχοντας «αέρα» τριών τερμάτων στο ενεργητικό του ο Άρης στο δεύτερο απλά χρειαζόταν να κάνει σωστή διαχείριση και να παραμείνει ψύχραιμος. Κάτι που σε γενικές γραμμές έκανε παίζοντας και πάλι κλειστά και προσεκτικά, με τους Σιώπη, Μπάσα και αργότερα τον Ματίγια να κυριαρχούν στο κέντρο.

Η είσοδος του Αραβίδη (έκανε ντεμπούτο) έδωσε επιθετική πνοή στους γηπεδούχους που είχαν και πάλι  την κατοχή, όμως με εξαίρεση κάποια σουτ (Ρόλε, Κώτσιρα, Μανιάς) δεν μπόρεσαν να «φανούν» περισσότερο επιθετικά. Οσο το ματς κυλούσε άλλωστε οι παίκτες του Παράσχου έδειχναν όλο και περισσότερο την απογοήτευσή τους μετά το βαρύ 3-0.

Μέσα και ο Φέτφα
Στο 73’ ο Παντελίδης έριξε στο ματς και τον Φετφατζίδη οποίος έγραψε την πρώτη του συμμετοχή με τους κίτρινους, και με την τεχνική του βοήθησε και αυτός ώστε ο Αρης να κρατήσει το υπέρ του σκορ. Μάλιστα ο Φέτφα είχε και ένα πολύ καλό σουτ στο 90′ για να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη νίκη του Άρη.

Οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να έχουν πετύχει και τέταρτο τέρμα πολύ νωρίτερα (στο 48′), καθώς στην κορυφαία φάση του Β’ μέρους το σουτ του Κόρχουτ (στο 48’) μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ για λίγο, αφού πρώτα χτύπησε σε σώμα αμυντικού.

Το τελικό σφύριγμα του Μανούχου, βρήκε τους 400 οπαδούς του Άρη να πανηγυρίζουν έξαλλα, κάτι που άλλωστε έκαναν σε όλη τη διάρκεια του ματς, μετά την επιβλητική παρουσία της ομάδας τους.

Το κλειδί: Το γρήγορο γκολ του Λάρσον έδωσε τη δυνατότητα στον Αρη να διαχειριστεί από τη θέση του… οδηγού το ματς, αγχώνοντας τους Αρκάδες που τελικά κατέρρευσαν. Επίσης δεν ήταν τυχαία η πολύ καλή παρουσία και του Τόνσο, πρώην παίκτη του Αστέρα. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Κουέστα που όποτε χρειάστηκε είπε «όχι» στους αντίπαλους επιθετικούς.

Το 10άρι: Η αποτελεσματικότητα του Άρη αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε πολλά από τα προηγούμενα ματς. Απόψε είχε τρία γκολ σε τέσσερις τελικές και ένα δοκάρι μέσα σε ένα ημίχρονο!

Στον πάγκο: Σε ένα ματς «τελικό» για εκείνον, ο Αστέρας παρουσιάστηκε με τεράστια αμυντικά κενά και κυρίως χωρίς πνευματική ετοιμότητα.

Γιατί κόουτς: Ο Παντελίδης πήρε το… πορτοφόλι του Γιώργου Παράσχου. Γνωρίζοντας πολύ καλά την πρώην ομάδα του, ο τεχνικός του Άρη ανέδειξε και εκμεταλλεύθηκε όλες τις αδυναμίες του Αστέρα.

Γκολ: 9’ Λάρσον, 23’ Ντιγκινί, 45+1΄Γκαρσία
Δοκάρι: 45+1’ Τόνσο
Κίτρινες: 29’ Καλτσάς, 54’ Κώτσιρας
Κόκκινες:
Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)
Βοηθοί: Χρ. Μπαλτάς (Αχαΐας), Ριχ. Μπουξμπάουμ (Ανατολικής Αττικής)
Τέταρτος: Αλ. Κατσικογιάννης (Ηπείρου)

ΑΣΤΕΡΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Ορτέγκα (46’ Αραβίδης), Πασαλίδης, Βλάχος, Βαλιέντε, Κυριακόπουλος, Ρόλε, Καλτσάς (85’ Δουβίκας), Φερνάντεζ (70′ Τσιλιανίδης), Μανιάς.

ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Τζανακάκης, Δεληζήσης, Ρόουζ, Κόρχουτ, Σιώπης, Μπάσα (57΄ Ματίγια), Ματέο Γκαρσία, Λάρσον (74’ Φετφατζίδης), Ντιγκινί, Τόνσο (84’ Βέλεθ).

Πηγή άρθρου: to10.gr