Ο Ολυμπιακός δημιούργησε μια νέα ομάδα σε συντριπτικό ποσοστό το περασμένο καλοκαίρι επιχειρώντας μια νέα προσπάθεια για την δημιουργία ενός συνόλου που θα κυριαρχήσει ξανά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.


Οι αλλαγές βεβαίως στον Ολυμπιακό ήταν συχνές από χρονιά σε χρονιά, ποτέ όμως στον βαθμό που συνέβησαν την σεζόν που διανύουμε.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 7 χρόνια στην Ουκρανία για να παίξει σε φάσεις νοκ-άουτ ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μόλις τρεις ερυθρόλευκοι έχουν παρόμοια εμπειρία με την φανέλα των Πειραιωτών.

Την καλύτερη με διαφορά έχει ο Βασίλης Τοροσίδης που επιστρέφει στην Ουκρανία ως μέλος του Ολυμπιακού μετά από 7 χρόνια με στόχο να πετύχει ότι και την προηγούμενη φορά. Και τώρα αν νικήσει ο Ολυμπιακός όπως συνέβη με την Μέταλιστ το 2012 στο Χάρκοβο θα είναι στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο «Τόρο» ήταν βασικός στο μεγάλο διπλό με 1-0 με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα για την πρόκριση αλλά να τα καταστρέφει όλα στην ρεβάνς στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Σε εκείνο το ματς βασικός βεβαίως ήταν και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος που τώρα είναι εκτός λίστας ενώ είχε παίξει ως αλλαγή ο Μοντεστό που τώρα υπηρετεί τον Ολυμπιακό από άλλο πόστο.


Στο Κίεβο, στο ίδιο ακριβώς γήπεδο που θα παίξει το βράδυ ο Ολυμπιακός, έχουν βρεθεί άλλοι δύο ερυθρόλευκοι ποδοσφαιριστές. Το 2015 για την ίδια ακριβώς φάση του Γιουρόπα Λιγκ είχαν αντιμετωπίσει την Ντνίπρο στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού. Το ματς είχε γίνει στο Κίεβο λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που τότε μαίνονταν στις νότιες επαρχίες της Ουκρανίας και στο Ντνιεπροπετρόφσκ που είναι η έδρα της Ντνίπρο. Ο Ολυμπιακός τότε είχε ηττηθεί με 2-0 με τους Ελαμπντελαουί και Φορτούνη να αγωνίζονται, ο πρώτος βασικός και ο δεύτερος ως αλλαγή.
Για την ιστορία ακολουθούν οι ενδεκάδες του Ολυμπιακού στα δύο τελευταία του ματς στην Ουκρανία.

2015
Ολυμπιακός (Περέιρα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Σαντάνα (57′ Μιλιβόγεβιτς), Σιόβας, Κασάμι, Μανιάτης, Ντομίνγκες (57′ Φορτούνης), Ντοσεβί (72′ Ντουρμάζ), Αφελάι, Μήτρογλου

2012
Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Μακούν (77′ Μοδέστο), Φουστέρ (79′ Χολέμπας), Μιραλάς (89′ Αμπντούν), Τζιμπούρ.