Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus++ θα πραγματοποιηθεί ‪το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019‬, στην αίθουσα εκδηλώσεων του γηπέδου Καραϊσκάκης “Red 1925”, η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους» με βασική συντονίστρια τη Γενική Γραμματέα του συλλόγου, Χριστίνα Τσιλιγκίρη.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους όσους εκφράζουν επανειλημμένα την ανάγκη έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης, σε σχέση με τη σημασία, τα οφέλη και τις προοπτικές του αθλητισμού στη ζωή όλων και πιο ειδικά στη ζωή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Η εν λόγω Ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Γιατρών Του Κόσμου και της Unesco Νοτιών Προαστίων.

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη το 2014 εισήγαγε τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό στα Προγράμματα Erasmus++ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στην τελευταία Γενική Συνέλευση της EMCA (Ένωση Ευρωπαϊκών Πολυαθλητικών Συλλόγων), έγινε μέλος του Δ.Σ. της EMCA ως ένδειξη τιμής και σεβασμού για την προσφορά της.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία ηγείται ο Ολυμπιακός, μέσα στο 2019, και στο πλαίσιο των οποίων διοργανώνεται η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους» είναι το «My Olympic Experience» με τη συμμετοχή επίσης των Λέφσκι Σόφιας και Λάτσιο και «Sport For Different Heroes» με τους Λάτσιο, Χασκ Μλάντοστ, Ερυθρός Αστέρας, ΑΠΟΕΛ.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα «My Olympic Experience» στοχεύει στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της διοργάνωσης, της ανάπτυξης και του συντονισμού αθλητικών δραστηριοτήτων για «όλους». Κατά την διάρκεια υλοποίησης του, οι συμμετέχοντες σύλλογοι καλούνται να διοργανώσουν πολυαθλητικούς αγώνες για φιλάθλους και πολίτες των τοπικών κοινοτήτων τους, στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, διαδίδοντας το μήνυμα και τις αξίες που αντιπροσωπεύουν οι Αγώνες αυτοί, βελτιώνοντας παράλληλα το αθλητικό πνεύμα και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των συμμετεχόντων. Επιπλέον, το πρόγραμμα «My Olympic Experience» αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ένταξης των μειονοτήτων στις τοπικές κοινότητες και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Το «Sport For Different Heroes» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κοινωνική ένταξη ατόμων με νοητική υστέρηση μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο αθλητισμός αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ένταξης και προσαρμογής ξεπερνώντας κάθε πολιτιστικό και κοινωνικό εμπόδιο. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν κοινωνικούς φραγμούς και η αναπηρία προκαλεί αρνητικές αντιλήψεις και διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αποκλείονται από την εκπαίδευση, την απασχόληση και το κοινωνικό περιβάλλον, γεγονός που τους στερεί ευκαιρίες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την υγεία και ευημερία τους.

Ο αθλητισμός διαμορφώνει αντιλήψεις και μεταμορφώνει στάσεις της κοινωνίας βοηθώντας έτσι να περιοριστούν το στίγμα και οι διακρίσεις κατά των ατόμων αυτών. Παρόλο που το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και ιδιαίτερα αυτών με νοητική υστέρηση έχει αυξηθεί στις μέρες μας, απαιτούνται αρκετές ενέργειες και δράσεις για την αποτελεσματική κοινωνική τους ενσωμάτωση. Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, υπάρχει η ανάγκη να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις. Η αίσθηση αυτή ώθησε πέντε Ευρωπαϊκά πολυαθλητικά σωματεία να συντονίσουν και υλοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα διοργανώνοντας πολυαθλητικές δραστηριότητες για άτομα με νοητική υστέρηση.