Τα οικονομικά δεδομένα στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη τα τελευταία χρόνια και η έρευνα της ελβετικής ερευνητικής ομάδας «CIES Football Observatory» επιχειρεί να αναλύσει την κατάσταση στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Υπολογίζοντας συγκεντρωτικά τα ποσά που δαπάνησαν οι ομάδες σε μεταγραφές, καθώς και την αξία των συμβολαίων των παικτών των ρόστερ, η φετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί την ακριβότερη ομάδα που έχει συσταθεί ποτέ! Ειδικότερα, οι «κόκκινοι διάβολοι» δαπάνησαν 718 εκατομμύρια ευρώ για να διαμορφώσουν το υπάρχον ρόστερ τους. Η πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο συνοδεύτηκε και με ραγδαία αύξηση των εξόδων, κατά 185 εκατ., σε σχέση με την περσινή σεζόν. Αλλωστε, μπορεί να έγιναν μόλις τέσσερις προσθήκες, αλλά αυτή του Πογκμπά ήταν η ακριβότερη στην Ιστορία, ενώ το συμβόλαιο του ελεύθερου Ιμπραΐμοβιτς είναι το μεγαλύτερο στην Αγγλία.

Η Γιουνάιτεντ πήρε τη θέση της Ρεάλ στην κορυφή, παρόλο που και οι Μαδριλένοι παρουσίασαν αύξηση άνω των 100 εκατομμυρίων από πέρυσι. Οι πρωταθλητές Ευρώπης διαθέτουν τους… αλμυρούς Ρονάλντο και Μπέιλ, όμως η δαπάνη τους είναι κατά 82.000.000 ευρώ μικρότερη.

Τα «πετροδόλαρα» που ξόδεψαν οι Αραβες ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι για δελεάσουν τον Πεπ Γκουαρδιόλα καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, καθώς ανέρχονται σε 611 εκατομμύρια.

Εκπληξη προκαλεί η παρουσία, μιας ομάδας που στηρίζεται παραδοσιακά στις ακαδημίες της, της Μπαρτσελόνα στην τετράδα. Ωστόσο, η κατάσταση εξηγείται από τις μεταγραφές αστέρων, όπως οι Σουάρες και Νεϊμάρ.

Ακολουθεί η Τσέλσι των 38 δανεικών. Οι «μπλε», παρότι διαθέτουν εξαιρετικό δίκτυο ανεύρεσης ταλέντων, προτιμούν τις… γκλαμουράτες προσθήκες. Τα 455 εκατ. της Παρί μάλλον λίγα φαντάζουν, ενώ σημαντική είναι άνοδος της Γιουβέντους, η οποία έχει εγκαταλείψει την πολική της λιτότητας, προχωρώντας σε προσθήκες επιπέδου Ιγκουαΐν. Τα 381 εκατ. της Αρσεναλ έρχονται σε αντιδιαστολή με τη φήμη του φειδωλού σε έξοδα Βενγκέρ.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν Μπάγερν και Λίβερπουλ, με παρόμοιες δαπάνες που καταδεικνύουν την κακοδιαχείριση των «κόκκινων» αναλογικά με τους επιτυχημένους, σε αγωνιστικό επίπεδο, Βαυαρούς.

Το top-10:
1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 718
2. Ρεάλ Μαδρίτης 634
3. Μάντσεστερ Σίτι 611
4. Μπαρτσελόνα 485
5. Τσέλσι 481
6. Παρί Σεν Ζερμέν 455
7. Γιουβέντους 395
8. Αρσεναλ 381
9. Μπάγερν 357
10. Λίβερπουλ 356
*Τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: gavros.gr