Ο Βασίλης Σπανούλης, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της FIBA Europe, στην οποία αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό, στην Εθνική ομάδα, αλλά και τους προσωπικούς του στόχους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη:

Για το τι είναι αυτό που κάνει έναν back-to-back Πρωταθλητή Ευρώπης να ξυπνάει το πρωί έχοντας κίνητρο:

«Είναι η αγάπη μου για αυτό που κάνω. Κάθε πρωί που ξυπνάω υγιής και βλέπω ότι μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, είμαι ευτυχισμένος. Αυτό απολαμβάνω περισσότερο. Έχουμε ακόμα πολλές πτυχές που πρέπει να βελτιωθούμε, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά και δεν ενδιαφερόμαστε για τα νικηφόρα σερί και τα πράγματα που μιλούν άλλοι. Ειλικρινά κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και πώς μπορούμε να είμαστε καλύτεροι από το προηγούμενο».

Για το αν αισθάνεται «διψασμένος» για τίτλους:

«Αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Εξακολουθώ να νιώθω σαν μικρό παιδί κάθε φορά που νικάμε και είναι σαν να μην έχω κερδίσει τίποτα πριν. Αλλά γνωρίζω πως έχω μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και πως πρέπει να δουλεύω σκληρά για να γίνομαι καλύτερος κάθε ημέρα. Όποιον τίτλο έχω κατακτήσει, ανήκει στον παρελθόν. Θα τους αναφέρω όταν έχω σταματήσει το μπάσκετ, αλλά όσο είσαι ακόμα ενεργός παίκτης, πρέπει να κερδίζεις νέα πράγματα και να κυνηγάς νέες προκλήσεις. Αυτό που βρίσκεται μπροστά σου σού παρέχει κίνητρο».

Για το αν οι νέες προκλήσεις είναι αυτές που τον οδηγούν:

«Θέλω να αποκτήσω νέες εμπειρίες, για όσο καιρό αγωνίζομαι, θέλω να κερδίζω και να φτάσω όσο υψηλότερα μπορώ. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε ως ομάδα. Να ξεχάσουμε ό,τι έχουμε επιτύχει στο παρελθόν και να επικεντρωθούμε στο παρόν. Φυσικά στο τέλος της ημέρας είναι ένα άθλημα, οπότε φορές θα επιτύχεις και φορές όχι, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουμε χτίσει μια υγιή νοοτροπία και μια σωστή στάση. Είμαστε σαν οικογένεια που απολαμβάνει να δουλεύει μαζί».

Για το «κλειδί» της επίτευξης των στόχων:

«Το πιο σημαντικό είναι να είσαι και να παραμένει για όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο διασκεδαστικό από το να παίζεις μπάσκετ. Θα έρθει η μέρα που θα σταματήσω από αυτό το φανταστικό άθλημα και θέλω να αισθάνομαι γεμάτος από όσα θα έχω επιτύχει».

Για το κεφάλαιο «Εθνική»:

«Πιστεύω πως τα τελευταία δύο χρόνια τα πράγματα δεν δούλεψαν καλά για την ομάδα και σε κάθε αποτυχία ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Πρέπει να βρούμε ποιο είναι το λάθος, να το διορθώσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί είναι κρίμα για την Ελλάδα – η οποία έχει εξαιρετικούς παίκτες – να μην επιτυγχάνει».

Για το αν σκέφτηκε μετά το τέλος του Eurobasket του 2013 να σταματήσει από την Εθνική:

«Όχι, δεν σκέφτηκα να αποσυρθώ. Απλά ήμουν στεναχωρημένος με αυτό που έγινε. Αγωνίστηκα τραυματίας και ο πόνος σε επηρεάζει και πνευματικά. Πειράζει το μυαλό σου. Είναι στενάχωρο να αφήνεις την οικογένειά σου για έναν μήνα, να πηγαίνεις να αγωνιστείς γεμάτος περηφάνια και να τραυματίζεσαι κατά την διάρκεια του τουρνουά. Πρέπει να αλλάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φέρουμε την Ελλάδα εκεί όπου της αξίζει αρχίζοντας από την επόμενη διοργάνωση».

Για το αν η εξέλιξή του ως παίκτη οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του ευρωπαϊκού τρόπου παιχνιδιού:

«Φυσικά, το παιχνίδι πλέον είναι πιο αθλητικό και σίγουρα με πολύ περισσότερο ομαδικό προσανατολισμό. Το “one-man show” του παρελθόντος δεν υπάρχει πια. Πρέπει να αποδώσεις καλά ως ομάδα για να νικήσεις και πλέον είμαι πιο αθλητικός από όταν ξεκίνησα. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας το physical game».

Για το αν είναι μέρος της επιτυχίας του, το να ξέρει πότε να… κλείνει τον διακόπτη του «one-man show»:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρώ στο γήπεδο, είναι γιατί νιώθω πως είναι η καλύτερη πράξη για να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει. Δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου απόδοση. Η προσωπική επιτυχία έρχεται μόνο μέσα από την ομαδική. Δεν έχει σημασία πόσο καλά έχει κάνει ένας παίκτης, καθώς αν η ομάδα του ηττηθεί, δεν θα είναι επιτυχημένος».