Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πέμπτος κατά σειρά που κατέθεσε και θα υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως σε κάθε προϋπολογισμό, στους κωδικούς εσόδων και εξόδων του καταγράφονται οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του κράτους, όπως τις αντιλαμβάνεται η κάθε κυβέρνηση. Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη και η θετική τους πορεία τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και πειστικά στον δημόσιο διάλογο. Από τη δική μου πλευρά, θα εστιάσω σε μια άλλη πτυχή του προϋπολογισμού: στο ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί προϋπολογισμός προστασίας και ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτό προκύπτει από μια σειρά προβλέψεων με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Πρώτον, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια ξεπαγώνει το δημόσιο μισθολόγιο και δίνονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο την αποκατάσταση των μισθών τους. Το συνολικό κονδύλι ξεπερνά τα 900.000.000 ευρώ και θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Ακόμα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους συμπολίτες μας ύψους 3%. Αλλά και για τους νεότερους, με στόχο τη δημογραφική ενίσχυση της Ελλάδας, προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Σε συνδυασμό με τα όσα έχουν νομοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα, με την επαναφορά των τριετιών και με την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και τη συνεχή μέριμνα για την ενίσχυση των ασθενέστερων, η κυβέρνηση ορθώνει ένα τείχος προστασίας κατά της ακρίβειας. Ένα τείχος αποτελεσματικό και ουσιαστικό, γιατί δεν βασίζεται σε έκτακτα μέτρα αλλά σε μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων. Αυτή είναι άλλωστε η βασική μας πεποίθηση: τα έκτακτα επιδόματα έχουν χρησιμότητα σε ορισμένες περιόδους όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Η πραγματική άμυνα απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό δεν είναι άλλη από τη μόνιμη αύξηση των μισθών. Την ίδια στιγμή, η διαρκής βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας διασφαλίζει τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας. Για το 2024 η πρόβλεψη είναι ότι η χώρα μας θα κινηθεί τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ΕΕ, κάτι που μεταφράζεται σε νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Ο συνδυασμός δημοσιονομικής ασφάλειας και θετικών ρυθμών ανάπτυξης είναι το καλύτερο εχέγγυο για την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών. Με τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση και οι δύο αυτοί στόχοι εξασφαλίζονται, ενώ η αξιόπιστη εκτέλεσή του διασφαλίζεται από την εμπειρία των πολιτών μέσα από την πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό όμως που ξεχωρίζει τον Προϋπολογισμό του 2024 είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που αποκαθιστούν τις απώλειες εισοδήματος των πολιτών τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν τη βάση για μια δίκαιη και διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι βουλευτής Χανίων ΝΔ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»