Ήταν τεράστιο το σοκ της συντριβής από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού για τους “16” του Europa Conference League. Κανείς δεν πίστευε ότι οι "ερυθρόλευκοι" είχαν εύκολη αποστολή (με ομάδα από το… καταραμένο Ισραήλ έπαιζαν άλλωστε), αλλά ουδείς θεωρούσε πιθανή την αναβίωση του προ διετίας εφιάλτη απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα.

Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι αμείλικτο ιδιαίτερα σε διοργανώσεις όπως αυτές της UEFA κυρίως στις νοκ άουτ φάσεις της Άνοιξης. Για να είμαστε δίκαιοι δεν υπάρχει ούτε ένα κοινό γνώρισμα ανάμεσα στις δύο τεσσάρες που δέχτηκε ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη από δύο διαφορετικές Μακάμπι.

Στο "κύκνειο άσμα" του Πέδρο Μαρτίνς οι Πειραιώτες είχαν εμφανίσει σημάδια διάλυσης. Απέναντι στο εξαιρετικό συγκρότημα του Ρόμπι Κιν, έβγαλαν αντίδραση ακόμη κι όταν αισθάνονταν τον κόσμο να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Το πάλεψαν, είδαν την τύχη να τους γυρνά την πλάτη σε πολύ κομβικές φάσεις της αναμέτρησης και τελικά δεν απέφυγαν μια ήττα που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε ελπίδα για ανατροπή στη ρεβάνς.

Βραδιές σαν αυτές της Πέμπτης μπορούν πολύ εύκολα να "τινάξουν στον αέρα" οποιαδήποτε προσπάθεια αναγέννησης μιας ομάδας, σαν αυτή που πραγματοποιεί ο Ολυμπιακός από τη μέρα που εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη ο πολύπειρος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

O Ολυμπιακός των playoffs και η κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, όμως, για άμεση ανανέωση του συμβολαίου του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ όχι μόνο ήρθε να "σβήσει τη φωτιά" προτού αυτή λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, αλλά αποτελεί το πιο ουσιαστικό δείγμα των προθέσεων του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για την ομάδα που θα κληθεί να σηκώσει αγωνιστικά το βάρος του εορτασμού ενός αιώνα από τη γέννηση του συλλόγου.

Δεν πρόκειται απλά για ένα μήνυμα επιβράβευσης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπο ενός προπονητή που έδωσε ξανά πνοή σε μια σεζόν που έμοιαζε πριν από ένα μήνα ολοκληρωτικά χαμένη.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δείγμα σοβαρότητας που αντανακλά το δίπτυχο της λογικής και της υπομονής που επιθυμεί να βαδίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης τους επόμενους μήνες.

Η σημασία της απόφασης του Μεντιλίμπαρ για παραμονή στον Ολυμπιακό

Ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των δυσκολιών του έργου που έχει αναλάβει εις πέρας μεσούσης της περιόδου ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Μην ξεχνάμε ότι από αύριο το βράδυ οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να δώσουν μια σειρά ντέρμπι απέναντι κυρίως σε δύο ομάδες (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) που δουλεύονται μεθοδικά από τους ίδιους προπονητές από τις περασμένες σεζόν, άρα θεωρητικά έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που άλλαξαν άρδην τα project τους το τελευταίο τρίμηνο. Και ο κίνδυνος και άλλων «δύσκολων» βραδιών δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η συμφωνία ανανέωσης των δύο πλευρών, όμως, έχει και δεύτερη εξίσου σημαντική ανάγνωση. Και αφορά την επιθυμία του ίδιου του Μεντιλίμπαρ να συνεχίσει το έργο του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους τέσσερις μήνες που προέβλεπε αρχικά το deal του με τον Μαρινάκη. Ο Βάσκος είχε συγκεντρώσει πολλές αντιφατικές πληροφορίες για τον Ολυμπιακό και ήθελε να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια αν οι «ερυθρόλευκοι» μπορούσαν να του προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για να παράγει έργο.

Η άμεση καταφατική του απάντηση στην πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας που του έγινε, δεν φανερώνει απλά έναν άνθρωπο με μεγάλο κίνητρο, αλλά κυρίως έναν επαγγελματία που αξιολογεί ένα εργασιακό χώρο ως τον ιδανικό για να υλοποιήσει τους στόχους του. Κι αυτό λέει πολλά και για τον οργανισμό του Ολυμπιακού, ενδεχομένως και για την αυτοκριτική που έγινε τους τελευταίους μήνες στον Πειραιά.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".