Το πρόβλημα της βίας είναι υπαρκτό. Και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, νομίζω ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να καταπολεμηθεί το πρόβλημα και η πορεία της φετινής σεζόν συνοδεύεται από απόλυτα ικανοποιητικά αποτελέσματα”.

Με αυτά τα λόγια του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι (στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην “Απογευματινή της Κυριακής”) αποτυπώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η ικανοποίηση των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τις νέες συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος που όλοι μας απολαμβάνουμε τον τελευταίο μήνα.

Επιτέλους ντέρμπι της Super League χωρίς να πέφτει χαρτοπετσέτα

Γιατί αυτό είναι τελικά που μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση: Να μπορεί ο κάθε φίλαθλος να παρακολουθεί τα παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας σε καθεστώς όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας και να είναι σε θέση ο τηλεθεατής-καταναλωτής να έχει στους δέκτες του ένα προϊόν ανάλογο της μηνιαίας συνδρομής που καταβάλλει.

Παιχνίδια που ξεκινούν στην ώρα τους, με πεντακάθαρη τηλεοπτική εικόνα, με εντυπωσιακό ρυθμό καθώς έχουν εκλείψει οι συνεχείς διακοπές από τις ρίψεις καπνογόνων και τη δημιουργία… ομιχλώδους τοπίου, με “μαγικές” εικόνες σαν αυτή που δημιούργησαν οι 30.000 φίλοι της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τη 2η αγωνιστική των playoffs της Super League με τα επετειακά σημαιάκια που ανέμιζαν κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο της “Opap Arena”.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d084alwelzip)

Βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στην αρχή του δρόμου για την καταπολέμηση τριτοκοσμικών φαινομένων που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και δυστυχώς όσα προηγήθηκαν του ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, ήρθαν να μας το υπενθυμίσουν.

H απορία όσων βρέθηκαν στη Λεωφόρο για το κορεό που "έκαψε" το Λευκό Πύργο

Ειλικρινά προκαλεί απορία και τεράστια ερωτηματικά για το πως είναι δυνατόν να επιτραπεί στους οπαδούς του Παναθηναϊκού να ανεβάσουν ολόκληρο κορεό που όχι μόνο καθύβριζε τη Θεσσαλονίκη με χυδαίο τρόπο, αλλά έδειχνε ένα από τα εθνικά μας σύμβολα (τον Λευκό Πύργο) να καίγεται.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0813tme8ygx)

Ουδόλως πρέπει να μας απασχολούν οι εμπνευστές τις συγκεκριμένης κατάπτυστης ενέργειας. Αντίθετα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τον καταμερισμό των ευθυνών όσων σφύριζαν αδιάφορα το απόγευμα της Κυριακής στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και δεν μερίμνησαν έγκαιρα προκειμένου να μη φτάσει αυτή η ντροπιαστική για τη χώρα μας εικόνα σε κάθε ελληνικό σπίτι, αλλά ακόμη και εκτός συνόρων.

Δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο μικρό πανό που μπορεί και να διαφύγει του ελέγχου της αστυνομίας. Αναφερόμαστε σε ολόκληρο κορεό (με πανό 50 μέτρων) που κάλυψε ολόκληρο το πέταλο των οργανωμένων οπαδών του “τριφυλλιού”.

Αναφερόμαστε σε μία σύνθεση που χρειάζεται μέρες για να δημιουργηθεί και ατελείωτες ώρες για να εκτελεστεί με αρτιότητα.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε εν αγνοία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αν το πράτταμε τότε αυτό σημαίνει ότι το “Απόστολος Νικολαΐδης” λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι στο οποίο δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος.

Το δε πανό προφανώς χρειάστηκε μίνιμουμ μια ώρα για να τοποθετηθεί και να δεθεί σφιχτά στα κάγκελα. Κανείς δεν το πήρε χαμπάρι;

Δυστυχώς, όλοι γνώριζαν, όλοι παρατήρησαν και κανείς δεν έπραξε το παραμικρό για να μη ζήσουμε αυτή τη ντροπιαστική – για όλους μας – εικόνα. Ούτε η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ούτε οι παρατηρητές της Super League, ούτε η Αστυνομία. Κανείς. Όλοι έκαναν τα στραβά μάτια.

Ναι, προφανώς και δεν κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα κανενός ανθρώπου στη Λεωφόρο από τη συγκεκριμένη ενέργεια. Καταλαβαίνετε, όμως, πόσο επικίνδυνες είναι πλέον οι εμφυλιοπολεμικές τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία; Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι να “πυρπολούμε” σε δημόσια θέα εθνικά ιερά μας σύμβολα όπως ο Παρθενώνας ή ο Λευκός Πύργος και να μην ιδρώνει το αφτί κανενός;

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".