Τα διαλυτικά φαινόμενα που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προηγούμενο. Ανταλλαγή «επιστολών» μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας δεν έχει ξαναϋπάρξει στα πολιτικά χρονικά.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα εύκολη λύση δεν υπάρχει. Όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα τελειωμένο πολιτικό πρόσωπο. Και μόνο που διαβάζει κανείς στο σημερινό ρεπορτάζ της Αυγής πως τον κ. Κασσελάκη υποστηρίζουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Ραλλία Χρηστίδου, Έλένα Ακρίτα, Πέτρος Παππάς, κατανοεί πως ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Είναι ένας πρόεδρος χωρίς πραγματικά πολιτικά στηρίγματα, χωρίς κομματικά αγκωνάρια, αλλά και χωρίς πολιτικές δυνατότητες. Οι χειρισμοί του θα διδάσκονται στις σχολές πολιτικών επιστημών για το τι δεν πρέπει να κάνει ένας πρόεδρος.

Το μόνο επιχείρημα που του έχει απομείνει είναι η επίφαση νομιμοποίησης από τα μέλη του κόμματος. Η εντολή δηλαδή να τα «αλλάξει όλα». Κάτι τόσο αυθαίρετο για ένα κόμμα που έχει στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά, είναι το πλέον δημοκρατικό κόμμα.

«Η μοναδική δυνατότητα του Κασσελάκη να διασωθεί είναι να παραιτηθεί από την ηγεσία - Αν δεν το πράξει, είναι μονόδρομος η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα»

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αυτό που πάει να αλλάξει είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Απλώς δεν ξέρω αν ο άκρατος ναρκισσισμός του του δίνει την δυνατότητα να το αντιληφθεί. Ο Κασσελάκης έχει μια μοναδική δυνατότητα να διασωθεί και αυτή δεν είναι άλλη από την παραίτησή του από την ηγεσία. Έτσι θα κερδίσει συμπάθειες, θα τον εκτιμήσει η βάση και θα διασώσει το κόμμα που από καθαρή τύχη έφτασε να είναι πρόεδρος. Προχωρώντας σε αυτή την γενναία κίνηση θα μπορεί να εκλεγεί, για παράδειγμα, ευρωβουλευτής ή βουλευτής, αν ακόμα τον ενδιαφέρει η πολιτική και με τον χρόνο να μάθει, έστω, τα βασικά.

Αν δεν το πράξει, τότε είναι μονόδρομος η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς και δεν είναι μεσσίας, πυροσβέστης ή διασώστης. Είναι ο μοναδικός που μπορεί να ενώσει, βάζοντας φρένο στην κατηφόρα που έχει πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει αυτή την ώρα τα διαλυμένα κομμάτια του παζλ του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο πρόσωπο που είναι σημείο αναφοράς για το όλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όταν λέμε να επιστρέψει, δεν εννοούμε στην καρέκλα του προέδρου! Εννοούμε να εντάξει κάτω από τις πολιτικές φτερούγες του το κόμμα του οποίου υπήρξε γραμματέας της Νεολαίας, πρόεδρος επί 15 χρόνια. Το κόμμα που πήρε από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το έκανε κυβερνών κόμμα.

Μαγική λύση δεν υπάρχει, απλώς είναι η φάση που κάποιος θα προσπαθήσει να διασώσει ότι σώζεται. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι ο εγγυητής μιας μεταβατικής περιόδου στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με συλλογική ηγεσία. Και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει ένα κανονικό συνέδριο προκειμένου να επιστρέψει το κόμμα στις ράγες της στοιχειώδους κανονικότητας, που παραβίασε με όλους τους τρόπους ο Στέφανος Κασσελάκης.