«Ηττα Μητσοτάκη στη Βουλή», πανηγύριζε με πρωτοσέλιδο χτύπημά της η «Αυγή» την Τρίτη. Αναφερόταν στο γεγονός ότι μια σειρά από βουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ονομαστική ψηφοφορία για το ζήτημα της φωτογραφικής τροπολογίας που έφερε ένας άγνωστος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοζάνη, μέσω της οποίας χαρίζονταν πρόστιμα ύψους 38.000.000 ευρώ στον επιχειρηματία Σαββίδη. Πράγματι, ουκ ολίγοι βουλευτές της ΝΔ, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνο, δεν πήγαν να ψηφίσουν. Διότι πιστεύουν, και ενδεχομένως να έχουν δίκιο, πως αν πήγαιναν κόντρα στον επιχειρηματία, μπορεί να έμπαινε σε κίνδυνο η επανεκλογή τους, δεδομένου ότι μέσω του ΠΑΟΚ και όχι μόνο, επηρεάζει τις μάζες.

Μέσα, λοιπόν, από τη (θλιβερή) επιλογή των βουλευτών της ΝΔ, η «Αυγή» διείδε ήττα του κ. Μητσοτάκη. Αντί να σκεφτούν πόσο φοβισμένοι, αδύναμοι ή οτιδήποτε άλλο διόλου τιμητικό είναι οι απόντες βουλευτές, η εφημερίδα, που κάποτε δίδασκε ήθος, τώρα ταυτίστηκε με ό,τι χειρότερο. Στην καλύτερη περίπτωση, για λόγους σκοπιμότητας και μικροπολιτικής.

Κακά τα ψέματα, σε μια Δημοκρατία δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να τρέμουν οι βουλευτές τη σκιά τους, εν προκειμένω να δειλιάζουν μπροστά σε έναν επιχειρηματία.

Ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία η γενναία στάση του προέδρου της ΝΔ, αλλά και του βουλευτή Νίκου Δένδια που σήκωσε αρχικώς το ζήτημα στη Βουλή. Το πιο εύκολο για αυτούς θα ήταν να ικανοποιήσουν τα γούστα του επιχειρηματία, όπως ανερυθρίαστα έπραξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με την προσωπική σφραγίδα του κ. Αλέξη Τσίπρα. Κι όμως. Η ηγεσία της ΝΔ, όπως βεβαίως προσωπικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν ανακλαστικά και επέδειξαν στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες απέναντι στις άθλιες πρακτικές της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι περίπου 1,5 χρόνο πρόεδρος της ΝΔ, που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να κριθεί και να βγουν συνολικά συμπεράσματα. Αν σε κάτι, όμως, έχει ξεχωρίσει -φάνηκε και στην εσωκομματική διαδικασία- είναι ότι δεν «παίζει» με συγκεκριμένα συμφέροντα και αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες! Σε κάθε περίπτωση, έχω την αίσθηση πως η στάση του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ήταν το πιο θετικό δείγμα της θητείας του και πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον.