Οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που δημοσιοποιήθηκαν χθες παρουσιάζουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτα και κύρια, επιβεβαιώνεται η ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, στα όρια της κατάρρευσης. Με βάση όλες τις πιθανές εκτιμήσεις, στην καλύτερη περίπτωση όταν γίνουν εκλογές θα προσεγγίσει το 20%, που σημαίνει ότι θα έχει απολέσει σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015. Και μάλιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάνε κυρίως η ΝΔ(11%), αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, ο Λεβέντης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κλπ. Η πτώση του κυβερνώντος κόμματος συνοδεύεται από τη μεγάλη φθορά της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ποιοτικός δείκτης που ο πρωθυπουργός να υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στο, υποτίθεται προνομιακό, ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας, είναι αρκετά μπροστά ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκλογική εμπειρία διδάσκει ότι μια τέτοια εικόνα είναι σχεδόν απίθανο να ανατραπεί και οδηγεί με πολλές πιθανότητες την ΝΔ ακόμα και στην αυτοδυναμία. Αυτά, βεβαίως, μένει να φανούν στην πράξη και υπό την προϋπόθεση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει ένα πολύ πιο πειστικό εναλλακτικό σχέδιο.

Το ενδιαφέρον της έρευνας έγκειται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Οι λέξεις «οργή» και «ντροπή» είναι αυτές που κυριαρχούν.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως για άλλα οχτώ χρόνια, δηλαδή ως το 2025, η χώρα θα παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, την ανεργία, την λιτότητα. Τι λείπει, συνεπώς, από τους πολίτες; Το όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Το στοιχείο αυτό πλήττει όλα τα κόμματα, πρωτίστως, όμως, την ΝΔ!

Όπως, επίσης, στηλιτεύεται το ζήτημα της αναμόχλευσης του παρελθόντος. Οι πολίτες εκτιμούν ότι συζητούμε συνεχώς για το μακρινό χθες και όχι για το παρόν ή το μέλλον. Βεβαίως, όταν δεν έχεις τίποτα να πεις για το τώρα και το αύριο, καταπιάνεσαι με παλαιά σκάνδαλα(;). Ασχολείσαι συνεχώς με επιχειρηματίες, με τον Άκη, τον Γιάννο, τον Μαντέλη. Απειλείς με μπαράζ εξεταστικών.

Με το μόνο, όμως, που δεν καταπιάνεσαι είναι τα ατελείωτα προβλήματα της χώρας. Όπως για παράδειγμα τα χιλιάδες παιδάκια που δεν θα βρουν θέση στους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Ίσως γιατί η αρμόδια υπουργός Φωτίου έχει μείνει άναυδη από το μεγαλείο του ηγέτη που γεννιέται κάθε 100 χρόνια.